Στον εισαγγελέα ο Φουρθιώτης για το συμβόλαιο θανάτου

Στον εισαγγελέα ο Φουρθιώτης για το συμβόλαιο θανάτου

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του συμβολαίου εκτέλεσης του δημοσιογράφου – εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη κατ’ εντολήν του υπόδικου για σωρεία κακουργημάτων Μένιου Φουρθιώτη.

Μάρτυρας-κλειδί κατέθεσε επωνύμως στο τμήμα Δίωξης και Εκβιαστών της ΕΛΑΣ και επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου δολοφονίας Βαξεβάνη κατ’ εντολήν του πρόσφατα αποφυλακισμένου με περιοριστικούς όρους Φουρθιώτη. Σύμφωνα με την κατάθεση του βασικού μάρτυρα, ο παρουσιαστής αναζητούσε άτομο στον χώρο του υποκόσμου προκειμένου να στήσει σκηνικό με πυροβολισμούς στο σπίτι του, ώστε να του επιστραφεί η αστυνομική φρουρά που του είχε αφαιρεθεί αλλά και «να σκοτώσει τον Βαξεβάνη και έναν άλλο δημοσιογράφο».

Εκτός από τον μάρτυρα-κλειδί, στην ΕΛΑΣ έχουν καταθέσει και μια σειρά από άλλα πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών και ο πρώην σύντροφος της δημοσιογράφου Νανάς Παλαιτσάκη αλλά και το πρόσωπο με το ψευδώνυμο «Ταρίφας», τον οποίο είχε επικαλεστεί ως πηγή του ο μάρτυρας-κλειδί σε συνάντηση με τον Κ. Βαξεβάνη και τον συνεργάτη του και υπογράφοντα το άρθρο Βαγγέλη Τριάντη στα γραφεία του Documento. Ολοι τους επιβεβαιώνουν ότι ο Μ. Φουρθιώτης αναζητούσε άτομο προκειμένου να πυροβολήσει το σπίτι του και, όπως επισημαίνουν, «εάν αυτό πήγαινε καλά, τότε ο Φουρθιώτης θα έδινε ακόμη δύο δουλειές». Να σημειωθεί ότι έχει ήδη δοθεί παραγγελία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιο Νούλη να κληθεί ο παρουσιαστής σε ανωμοτί κατάθεση –ως ύποπτος δηλαδή τέλεσης αδικήματος– προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στην υπόθεση του συμβολαίου θανάτου σε βάρος του εκδότη του Documento.

Η κρίσιμη για την υπόθεση κατάθεση

Ο μάρτυρας-κλειδί φέρεται να κατέθεσε στο τμήμα Δίωξης και Εκβιαστών της ΕΛΑΣ τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε επισήμως: «Στις αρχές Μαρτίου του 2021, 10 με 15 ημέρες πριν από τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Φουρθιώτη» συνάντησε τυχαία στον Πειραιά ένα πρόσωπο το οποίο απασχολείται ως οδηγός ταξί. Ο ταξιτζής ή «Ταρίφας» όπως τον αποκαλούν είχε αποφυλακιστεί το 2017, έπειτα από έκτιση ποινής κάθειρξης για υπόθεση ναρκωτικών.

Το πρόσωπο αυτό του είπε ότι είχε συναντηθεί με τον Φουρθιώτη έξω από το σπίτι του δεύτερου στον Διόνυσο και «του πρότεινε (σ.σ.: ο Φουρθιώτης) να πάει να πυροβολήσει το σπίτι του έναντι χρηματικής αμοιβής προκειμένου να πάρει πίσω την αστυνομική του προστασία». Τις μέρες εκείνες πράγματι η ΕΛΑΣ είχε αφαιρέσει την αστυνομική φρουρά από τον παρουσιαστή έπειτα από τον σάλο που είχε ξεσπάσει με τα δημοσιεύματα του documentonews.gr.

O «Ταρίφας» είπε στον μάρτυρα ότι «ο Φουρθιώτης του πρότεινε να βγάλει από τη μέση τον Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο με αλβανικό όνομα». Ο μάρτυρας είπε στον «Ταρίφα» να «μην κάνει τίποτα παράνομο γιατί θα μπλέξει» κι εκείνος συμφώνησε μαζί του.

Η συνάντηση με τον Βαξεβάνη

Δύο μέρες μετά τη συνάντηση με τον «Ταρίφα», σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, ο μάρτυρας-κλειδί επικοινώνησε μαζί μου, χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά αλλά μόνο μέσω social media.

«Κανόνισα τη συνάντηση καθώς ήξερα πως εκείνη την περίοδο η εφημερίδα του Βαξεβάνη αρθρογραφούσε συνεχώς σχετικά με τα πεπραγμένα του Φουρθιώτη…» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Πράγματι, επισκέφτηκε τα γραφεία του Documento και εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους Κ. Βαξεβάνη και στον υπογράφοντα ότι ο Φουρθιώτης έψαχνε πρόσωπα του υποκόσμου για να κάνουν δύο πράγματα: να πυροβολήσουν το σπίτι του και να εκτελέσουν συμβόλαιο σε βάρος του Βαξεβάνη.

Ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης

 

«Ο Φουρθιώτης θα στήσει πυροβολισμούς στο σπίτι του για να λάβει εκ νέου αστυνομική προστασία και μετά θα βγάλει από τη μέση τον Βαξεβάνη και έναν ακόμη δημοσιογράφο με ξένο όνομα» κατέθεσε στην ΕΛΑΣ ο μάρτυρας.

Τις επόμενες μέρες ως δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ ενημέρωσα σχετικά την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας. Επρόκειτο για μια άτυπη συζήτηση και όχι για επίσημη καταγγελία ώστε να μπορεί να υπάρξει νομική αξιοποίηση.

«Θα βάλει άτομο να σκοτώσει τον Βαξεβάνη»

Επειτα από μέρες πραγματοποιήθηκαν οι πυροβολισμοί στο σπίτι του Μ. Φουρθιώτη και ο μάρτυρας-κλειδί συναντήθηκε ξανά με τον Κ. Βαξεβάνη με εμένα πάλι παρόντα.

«Μετά από κάποιες μέρες, που πραγματοποιήθηκαν οι πυροβολισμοί με καλάσνικοφ στο σπίτι του Φουρθιώτη, κατόπιν δικής τους παρότρυνσης συνάντησα τον Τριάντη και τον Βαξεβάνη στα γραφεία του Documento και μου είπαν πως θεωρούν ότι αφού έγιναν οι πυροβολισμοί στο σπίτι του Φουρθιώτη, ο Φουρθιώτης θα κάνει κακό και στον Βαξεβάνη.

Με ρώτησαν πού άκουσα αυτήν τη φήμη και τους είπα πως μου το είπε κάποιος άντρας στον Πειραιά που είχα συναντήσει μια ακόμη φορά στο παρελθόν σε κάποιο μαγαζί, που δεν θυμάμαι το όνομά του. Μετά από αυτό έληξε η συνάντησή μας. Τις επόμενες μέρες έμαθα ότι το Documento έβγαλε άρθρο για συμβόλαιο θανάτου του Φουρθιώτη σε βάρος του Βαξεβάνη» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ερωτηθείς τι κατάλαβε από τον «Ταρίφα» για το συμβόλαιο σε βάρος Βαξεβάνη, ήταν κατηγορηματικός: «Κατάλαβα πως (σ.σ.: ο Ταρίφας) εννοούσε ότι ο Φουρθιώτης θα βάλει άτομο να σκοτώσει τον Βαξεβάνη και τον άλλο δημοσιογράφο, γι’ αυτό και κανόνισα να δω τον Τριάντη».

Καλείται ως ύποπτος o Φουρθιώτης

Πράγματι το απόγευμα της 23ης Απριλίου του 2021 ο Κ. Βαξεβάνης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία σχετικά με όσα του είχε αποκαλύψει ο εν λόγω μάρτυρας.

Μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης ξέσπασε σάλος. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των όσων κατήγγειλε ο Βαξεβάνης και ειδικότερα για τη διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης – προσφοράς προς τέλεση εγκλήματος. Η προκαταρκτική ολοκληρώθηκε και απεστάλη στην εισαγγελία, με τον εισαγγελέα Γ. Νούλη να παραγγέλλει στο τμήμα Εκβιαστών της ΕΛΑΣ να κλητεύσει τον Μ. Φουρθιώτη για να εξεταστεί ανωμοτί – ως ύποπτος δηλαδή. Σύμφωνα μάλιστα με νομικές πηγές, η κλήση προς ανωμοτί κατάθεση σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη βρίσκεται ένα στάδιο προτού ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος του παρουσιαστή.

«Εντύπωση προκαλεί που χρειάστηκε να επέμβει ο εισαγγελέας προκειμένου να κληθεί για έγγραφες εξηγήσεις ο ύποπτος. Αυτή η κωλυσιεργία είναι συμβατή με τη μη κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων και την καθυστέρηση κλήτευσης άλλων. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι υποθέσεις που εμπλέκεται το συγκεκριμένο άτομο θα διερευνηθούν εις βάθος άμεσα. Η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για όσους κινδυνεύουν με τον ίδιο ζήλο που διέτασσε έρευνα στη βίλα του υποδίκου για να του δοθεί σκανδαλωδώς φρουρά» τονίζει ο νομικός εκπρόσωπος του Documento Γιάννης Απατσίδης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2021 ο Φουρθιώτης συνελήφθη, διώχτηκε ποινικά για βαριά αδικήματα και προφυλακίστηκε, όπως επίσης και δύο ακόμη πρόσωπα τα οποία φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του παρουσιαστή. Πριν από λίγες εβδομάδες η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους και έκτοτε συνεχίζει κανονικά τις… εκδοτικές και άλλες δραστηριότητές του.

Μάρτυρας δημοσιογράφος: «Φοβάμαι για τη ζωή μου»

Εκτός από την κατάθεση του μάρτυρα που επιβεβαιώνει το σχέδιο δολοφονίας κατά Βαξεβάνη, ενώπιον των αρχών έχει καταθέσει και δημοσιογράφος ο οποίος ανέφερε ότι «φοβάται και ότι θεωρεί τον Φουρθιώτη ως επικίνδυνο άτομο».

«Φοβάμαι για τη ζωή μου καθώς ο Φουρθιώτης είναι ένα επικίνδυνο άτομο βάσει των όσων έχω καταγγείλει αλλά και βάσει των κατηγοριών που ήδη αντιμετωπίζει, θεωρώ πως είναι ικανός να βλάψει τη σωματική μου ακεραιότητα ή ακόμα και να με δολοφονήσει» κατέθεσε συγκεκριμένα.

«Αν πετύχει, θα πάρετε δύο ακόμη δουλειές»

Κατάθεση στο τμήμα Δίωξης και Εκβιαστών της ΕΛΑΣ έχουν δώσει όμως και μια σειρά από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να είχαν αναμειχθεί στην προσπάθεια ανεύρεσης εκτελεστών που θα πραγματοποιήσουν το συμβόλαιο Φουρθιώτη. Είναι εντυπωσιακό ότι τα πρόσωπα αυτά επιβεβαιώνουν πλήρως την προσπάθεια Φουρθιώτη να βρει άτομα για την επίθεση στο σπίτι του έναντι αμοιβής, ενώ στην προσπάθειά τους να μην αυτοενοχοποιηθούν, αν και μιλάνε για τις… ακόμα δύο δουλειές που θα τους ανέθετε στη συνέχεια, δεν ξεκαθαρίζουν τι αφορούσαν αυτές.

Πιο αναλυτικά, στις 22 Οκτωβρίου 2021 καταθέτει στους αστυνομικούς ο «Ταξιτζής» ή «Ταρίφας». Σύμφωνα με όσα λέει, πράγματι ο Φουρθιώτης έψαχνε να βρει άνθρωπο να πυροβολήσει το σπίτι του. Σε περίπτωση που ο Φουρθιώτης έμενε ευχαριστημένος, τότε θα έδινε «δύο ακόμη δουλειές».

«Δέκα με δεκαπέντε μέρες πριν πυροβολήσουν το σπίτι του Φουρθιώτη… με βρήκε ο φίλος μου ο (σ.σ.: Κ…) και μου είπε ότι είχε ένα φίλο ο οποίος ήταν γνωστός του Φουρθιώτη και έψαχνε να βρει κάποιον να πυροβολήσει την πόρτα του Φουρθιώτη για 2.000 έως 4.000 ευρώ… ώστε να πάρει πίσω την αστυνομική του φρουρά. Εμένα ο (σ.σ.: εμπλεκόμενο πρόσωπο) μου είχε πει ότι σε περίπτωση που βρισκόταν άτομο να πυροβολήσει την πόρτα του Φουρθιώτη, ο Φουρθιώτης θα του έδινε ακόμη δύο δουλειές» κατέθεσε.

Ο πρώην σύντροφος της Νανάς Παλαιτσάκη

Το πρόσωπο το οποίο είχε εμφανιστεί στον Κ. ως απεσταλμένος για λογαριασμό του Φουρθιώτη ήταν ο πρώην σύντροφος της Ν. Παλαιτσάκη, η οποία την περίοδο εκείνη εργαζόταν στο κανάλι Εψιλον, όπως και ο Φουρθιώτης, αλλά παραιτήθηκε γιατί «δεν μου άρεσαν αυτά που μου ζητούσε ο Φουρθιώτης».

«Το άτομο που έκανε τον μεσάζοντα του Φουρθιώτη και προσπαθούσε να βρει άτομο για να πυροβολήσει την πόρτα του ήταν ο γκόμενος της Παλαιτσάκη» κατέθεσε στους αστυνομικούς ο «Ταρίφας».

Την κατάθεση του «Ταρίφα» επιβεβαίωσε και ο Κ. με κατάθεσή του στο τμήμα Δίωξης και Εκβιαστών της ΕΛΑΣ. Κληθείς να καταθέσει, ο πρώην σύντροφος της Ν. Παλαιτσάκη παραδέχτηκε τα όσα είχαν καταθέσει ο «Ταρίφας» αλλά και ο Κ.

«Αν θυμάμαι καλά, περίπου στα μέσα Μαρτίου 2021 ο Φουρθιώτης με κάλεσε στο γραφείο του και μου ζήτησε μια μέρα που θα είναι στον αέρα η εκπομπή του να πάω έξω από τη μάντρα της οικίας του και να πυροβολήσω με τέτοιον τρόπο ώστε να προκαλέσω υλικές ζημιές και να γίνει ντόρος… Την πρώτη φορά που μου ανέφερε τη δουλειά που ήθελε να κάνουμε του ζήτησα 10.000 πιστεύοντας ότι ήταν πολλά και θα αρνιόταν… Οχι μόνο δέχτηκε αλλά μου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα μου έδινε ό,τι θέλω για να γίνει η δουλειά, ακόμα και 30.000 ευρώ». Στην ίδια κατάθεση ανέφερε πως ο Φουρθιώτης του είχε πει πως «αν όλα πάνε καλά με τη δουλειά που ζητούσε, θα έδινε άλλες δύο πολύ καλές δουλειές».

 

σει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter