Στον Γάλλο συγγραφέα Ζαν-Πολ Ντιμπουά το βραβείο Γκονκούρ

Στον Γάλλο συγγραφέα Ζαν-Πολ Ντιμπουά το βραβείο Γκονκούρ

Ο μυθιστοριογράφος Ζαν-Πολ Ντιμπουά τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Γκονκούρ, το λογοτεχνικό βραβείο με το μεγαλύτερο κύρος στον γαλλόφωνο κόσμο, για το βιβλίο του «Tous les hommes n’habitent pas le monde de la meme facon» (εκδ. L’Olivier), ένα συγκλονιστικό και νοσταλγικό μυθιστόρημα για τη χαμένη ευτυχία.

Ο Ζαν-Πολ Ντιμπουά, 69 ετών και από την Τουλούζη, έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο Femina (το 2004 για το βιβλίο του «Une vie francaise»). 

Διακριτικός και δημοφιλής συγγραφέας, οικοδομεί εδώ και τριάντα χρόνια ένα έργο που γοητεύει με την ευαισθησία και τη βαθιά ανθρωπιά του.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γαλλία τον φετινό Αύγουστο και αμέσως σκαρφάλωσε στις κορυφαίες θέσεις στις λίστες των ευπώλητων. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από το ΔΩΜΑ, σε μετάφραση από τα γαλλικά της Μαρίας Γαβαλά (προσωρινός ελληνικός τίτλος: «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο»).

Ο Ντιμπουά (Jean-Paul Dubois) γεννήθηκε το 1950 στην Τουλούζη, όπου και κατοικεί. Για το βιβλίο του Kennedy et moi (1996) τιμήθηκε με το βραβείο France Télévisions, ενώ για το βιβλίο Une vie française (2004) τιμήθηκε με το βραβείο Femina και το βραβείο μυθιστορήματος Fnac (στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2006, από τις εκδόσεις Διήγηση).

Η υπόθεση του βιβλίου

Βρισκόμαστε σε μια φυλακή στο Μοντρεάλ, όπου ο τρυφερός και καλόψυχος αφηγητής μας, ο Πωλ, κρατείται τιμωρημένος για ένα έγκλημα που δεν γνωρίζουμε. Μοιράζεται το κελί του με ένα θηρίο, τον Πατρίκ, ένα μηχανόβιο που κατηγορείται για φόνο και ο οποίος περνάει τη μέρα του απειλώντας και αμπελοφιλοσοφώντας.

Ο Πωλ μάς διηγείται τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια στην Τουλούζη, με τη μητέρα του, ιδιοκτήτρια κινηματογράφου που παρασέρνεται απ’ την τρέλα του Μάη του 68, και τον πατέρα του, Δανό πάστορα, που χάνει το δρόμο του και το θεό του.

Ο Πωλ θα βρεθεί στον Καναδά, ακολουθώντας τον πατέρα του, που αναλαμβάνει μια απομονωμένη ενορία. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, ο Πωλ καταλήγει επιστάτης σ’ ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του και θα χτίσει μια ειρηνική ζωή.

Ποιο είναι το έγκλημα του Πωλ; Τι μπορεί να οδηγήσει έναν άκακο άνθρωπο στη φυλακή;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Efsyn

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter