Στον Κορυδαλλό χωρίς να φταίει

Στον Κορυδαλλό χωρίς να φταίει

Κρατούμενος στη Β πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ένας βιοπαλαιστής με λευκό ποινικό μητρώο, στου οποίου την πλάτη φορτώθηκε πέντε χρόνια πριν, για το τίποτε, μια βαριά κατηγορία.

Το «αμάρτημα» για το οποίο συνελήφθη και διώχτηκε ποινικά, για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα ετών, ήταν οι διαμαρτυρίες του προς τα ΜΑΤ για την κακοποίηση συλληφθέντα διαδηλωτή τον Οκτώβριο του 2012 στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Τον τσάκωσαν, του φόρτωσαν δυο-τρεις κατηγορίες, ανάμεσά τους και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, και τον έστειλαν πακέτο στον ανακριτή.

Ο εγκλεισμός του σήμερα σε ένα κελί δεν είναι –όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς– απόρροια αυτού του πρώτου «αμαρτήματος». Στο ευαγές ίδρυμα του Κορυδαλλού δεν τον έστειλε μια σκληρή καταδικαστική απόφαση, από αυτές που είθισται να εκδίδονται σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Αλλωστε, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της ποινικής του εμπλοκής η υπόθεσή του δεν έχει ακόμη εκδικαστεί ούτε καν από το δικαστήριο του πρώτου βαθμού. Στη φυλακή βρέθηκε επειδή παραβίασε τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ο οποίος του είχε επιβληθεί τότε μετά την απολογία του στον ανακριτή.

Ετσι, την ίδια ώρα που μεγαλοκαρχαρίες το σκάνε ανενόχλητοι προτού καταστεί δυνατή η σύλληψή τους, την ώρα που μεγαλόσχημοι στους οποίους είχαν επιβληθεί παρόμοιοι περιοριστικοί όροι, όταν δεν τους παραβιάζουν, καταφέρνουν να τους άρουν επικαλούμενοι επιχειρηματικές δραστηριότητες και σχετικές δικαιολογίες ή αποφυλακίζονται με βραχιολάκια, ένας πολίτης που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν απασχολήσει τις αρχές βρέθηκε στα 47 του χρόνια κλεισμένος σε κελί. Στο οποίο καλείται σήμερα να επιβιώσει μαζί με άλλους πέντε κρατούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών έως ότου έλθει η ώρα της δικαστικής κρίσης.

«Στο τμήμα για υπόθεσή σας»

Η εισαγγελέας που διέταξε, και τουλάχιστον τυπικά ορθώς, τη σύλληψή του είδε στο πρόσωπο του 47χρονου «εκδήλωση διάθεσης φυγής». Το γεγονός ότι παρουσιαζόταν σε όλες τις δικασίμους και ότι η υπόθεσή του έχει πάρει μέχρι σήμερα τέσσερις αναβολές, ανεξάρτητα από τη θέλησή του να γίνει η δίκη για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, δεν μετρά, όπως φαίνεται, σε τέτοιες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι δούλευε νυχθημερόν ταξί για να επιβιώσει έπειτα από πολύχρονη ανεργία, ήταν μόνιμης και γνωστής διαμονής και θα μπορούσε να του γίνει κάποια όχληση προτού σημάνει… συναγερμός για τη σύλληψή του, επίσης δεν μετράει. Ούτε άλλωστε και το γεγονός ότι η «διάθεση φυγής» δεν τον απέτρεψε από το να πάει στο αστυνομικό τμήμα όταν τον αναζήτησαν για να τον συλλάβουν.

Ετσι ακριβώς… Οι αστυνομικοί τηλεφώνησαν στο σπίτι του και είπαν στη μητέρα του ότι τον ήθελαν στο τμήμα «για μια υπόθεσή του». Και ο… επικίνδυνος συμπολίτης μας, που πέντε χρόνια τώρα περιμένει τη δίκη και δεν σκέφτηκε καν να υποβάλει μία αίτηση άρσης του περιοριστικού όρου, έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της αστυνομίας.

Πράγματι, ο 47χρονος Δ.Σ. παραβίασε τον όρο. Η πολιτεία άραγε που τόσα χρόνια δεν έχει δικάσει την υπόθεση, στην οποία κατηγορούνται ακόμη 16 άτομα, ανάμεσά τους κι ένας μάχιμος δικηγόρος, είναι καθ’ όλα εντάξει; Δεν έχει παραβιάσει καμία από τις υποχρεώσεις που έχει ως ευνομούμενο κράτος έναντι των πολιτών;

Το κατηγορητήριο

Ας δούμε όμως και τα περιστατικά που οδήγησαν το 2012 στη σύλληψη και παραπομπή του Δ.Σ., τότε μάλιστα και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του περίφημου «κουκουλονόμου» που καταργήθηκε επί υπουργίας Παρασκευόπουλου.

Ο Δ.Σ. συμμετείχε στο μπλοκ του σωματείου επισιτισμού (δούλευε τότε στον κλάδο αυτό) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε προσκαλέσει το ΠΑΜΕ, κάτι που αποδεικνύεται και από πλήθος φωτογραφιών στη δικογραφία. Φορούσε κατακίτρινη μπλούζα και είχε ακάλυπτα χαρακτηριστικά. Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια με κατεύθυνση προς την πλατεία Συντάγματος.

Σημειώθηκαν επεισόδια, πετροπόλεμος, ρίψη μαρμάρων κ.λπ. από τις συνήθεις ομάδων νεαρών, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε εκτεταμένη ρήψη χημικών προς πάσα κατεύθυνση ενώ έγιναν και πολλές προσαγωγές, ακόμη και αμέτοχων μαθητών που είχαν βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος και οδηγήθηκαν στο τμήμα προκειμένου να ελεγχθούν τα σακίδιά τους.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους. Οταν η συγκέντρωση άρχισε να διαλύεται, ο Δ.Σ. με τον αδερφό του και συναδέλφους του βάδιζαν μαζί από το υπουργείο Οικονομικών προς το Μοναστηράκι. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα άρχισαν να τους ρίχνουν πέτρες και –όπως κατέθεσε στην ανάκριση αστυνομικός– ο Δ.Σ., που «φορούσε κίτρινη μπλούζα, ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών με φαλάκρα», διαμαρτυρήθηκε για άλλον συλληφθέντα, λέγοντας «αφήστε κάτω το παιδί» και προσπάθησε να τον ελευθερώσει «τραβώντας τον από το σώμα».

Οπως φαίνεται από φωτογραφίες, ο Δ.Σ. ουδέποτε είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά και ήταν αρκετοί οι πολίτες που είχαν διαμαρτυρηθεί τότε επειδή άντρες των ΜΑΤ βιαιοπραγούσαν σε βάρος νεαρού, τον οποίο, αν και είχαν πιάσει, χτυπούσαν στο πρόσωπο.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά 17 πρόσωπα τα οποία φέρεται να δρούσαν σε ομάδες αλλά συνελήφθησαν σε εντελώς διαφορετικά σημεία και, όπως υποστηρίζει ο Δ.Σ. αλλά και αποδεικνύεται, δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter