Στον κρατικό κορβανά 372+ εκατ. ευρώ από τις συχνότητες του 5G

Η τελευταία «πράξη» πριν από την έναρξη της εγκατάστασης δικτύων 5G στη χώρα μας παίχτηκε την Τετάρτη στα γραφεία της ΕΕΤΤ, όπου διεξήχθη η δημοπρασία για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Ήταν και η πιο «ενδιαφέρουσα» ημέρα για το Δημόσιο, μιας και θα μάθαινε πόσα χρήματα θα έμπαιναν στα ταμεία του από τους 3 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα έπαιρναν μέρος στη δημοπρασία.

Τελικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 372 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια, 372.261.153 ευρώ), καθώς η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Η Vodafone ήταν εκείνη που έβαλε πιο «βαθιά» το χέρι στην τσέπη καθώς δαπάνησε συνολικά 130.176.000 ευρώ, ακολουθούμενη από την Cosmote που έδωσε συνολικά 123.034.000 ευρώ, ενώ η Wind έδωσε συνολικά 119.051.153 ευρώ.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, ενώ με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού.

Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.