Στον Πειραιά το κατασχεμένο ιρανικό τάνκερ

Στον Πειραιά το κατασχεμένο ιρανικό τάνκερ
Δρομολόγια Αστακός - Ιθάκη (Πισαετός) Αστακός - Κεφαλονιά (Σάμη) Λιμάνι Αστακού. Τρίτη 26 Απριλίου 2022 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Ενα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν που κατασχέθηκε από την Ελλάδα τον Απρίλιο, μέρος του φορτίου του οποίου κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι της ελληνικής ακτοφυλακής, αφού οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την απελευθέρωσή του, αναφέρει το Reuters.

Για περισσότερους από δύο μήνες το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού της Εύβοιας σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο που έχει τείνει τις σχέσεις της Αθήνας με την Τεχεράνη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το Lana και το φορτίο πετρελαίου του με 19 ρωσικά μέλη πληρώματος τον Απρίλιο κοντά στις ακτές της Εύβοιας, λόγω κυρώσεων μετά από νομική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλοίο αργότερα απελευθερώθηκε λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του, αλλά μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου είχε ήδη μεταφερθεί σε άλλο πλοίο, το Ice Energy, το οποίο είχαν μισθώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά.

Η απομάκρυνση του πετρελαίου από το Lana ώθησε τις ιρανικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα να καταλάβουν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής και να τα αποπλεύσουν πίσω στο Ιράν, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Μετά από προσφυγή ιρανικής εταιρείας στις 7 Ιουνίου, ένα ελληνικό δικαστικό συμβούλιο ανέτρεψε την αρχική δικαστική απόφαση που επέτρεπε τη δήμευση του φορτίου για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για τη Λάνα να ανακτήσει το φορτίο που μεταφέρθηκε στην Ice Energy.

Ωστόσο, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Lana, το οποίο εξακολουθεί να έχει προβλήματα με τον κινητήρα, κρατείτο από άλλη εταιρεία λόγω οφειλών για υπηρεσίες ρυμούλκησης. Αφέθηκε ελεύθερο επίσημα μετά την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, ανέφεραν νομικές πηγές στο Reuters.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter