Στον προθάλαμο της προανακριτικής

Στον προθάλαμο της προανακριτικής

Δέκα πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία Novartis που οδηγεί στη δημιουργία προανακριτικής επιτροπής. Τι καταθέτουν για τον καθένα από αυτούς οι μάρτυρες και, κυρίως, ποια από αυτά που καταθέτουν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα;

Γιατί ενώ πολλά λέγονται για τους μάρτυρες –και όχι χωρίς δόλο–, η πραγματικότητα είναι μία: η Ελλάδα είχε φαρμακευτική δαπάνη τρεις φορές υψηλότερη από αυτήν που έχει σήμερα, η Novartis εισέπραττε από υπερτιμολογημένα φάρμακα και σε καιρό κρίσης δεν φαίνεται να έχασε. Οταν τα νοσοκομεία δεν είχαν ούτε γάζες, είχαν τα νέα φάρμακα Novartis τα οποία δεν είχαν καν βγει σε αγορά του εξωτερικού. Ο λόγος ήταν ότι η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για το φάρμακο, καθόριζε τις τιμές πανευρωπαϊκά και η φαρμακευτική προσπαθούσε να πάρει υψηλές τιμές στην Ελλάδα, όπου επηρέαζε πολιτικούς και αξιωματούχους. Κάποιοι υπέγραφαν για όλα αυτά. Προφανώς όχι οι θυρωροί των υπουργείων…

Αδωνης Γεωργιάδης, ο πιο καλός ο μαθητής

Ο Αδωνης Γεωργιάδης εμφανίζεται στη δικογραφία κυρίως με δύο λειτουργίες υπέρ της Novartis. Εκταμίευσε ποσό 65 εκατομμυρίων από οφειλές ενώ σύμφωνα με τους μάρτυρες δεν έγινε το ίδιο για άλλες φαρμακευτικές. Κυρίως όμως υπέγραψε για την εισαγωγή δέκα νέων φαρμάκων της Novartis σε εποχή που υπήρχε απαγόρευση από την τρόικα και τα φάρμακα αυτά δεν είχαν ευρεία κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Εμφανιζόταν να μειώνει τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά να ευνοεί τη Novartis. Το τραγικό είναι πως η Novartis περιγράφει τι σκοπεύει να κάνει με χρηματισμό πολιτικών εκπονώντας το σχέδιο «Harvard» (το αποκαλύπτει σήμερα το Documento) και ο Γεωργιάδης εμφανίζεται εκ του αποτελέσματος πλήρως εναρμονισμένος με το σχέδιο, παρά τις απαγορεύσεις. Βάζει τα νέα φάρμακα στην Ελλάδα, η Novartis αποκτά έσοδα σε καιρούς κρίσης και υψηλή τιμή του φαρμάκου στην Ευρώπη. Ας δούμε τι λένε οι μάρτυρες.

Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ στην κατάθεσή της στις 8 Νοεμβρίου 2017 λέει: «Ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τη Novartis, ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις λοιπές φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις λοιπές φαρμακευτικές για τα πρόσωπα του Γεωργιάδη και του Φρουζή και ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι προωθούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Novartis. Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2.000.000 ευρώ, το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65.000.000. Τα χρήματα αυτά τα πήρε σε βαλιτσάκι».

Η ίδια μάρτυρας την 1η Νοεμβρίου 2017 καταθέτει πως προκειμένου να εκταμιευτεί το ποσό χρειάστηκε και η συμβολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στις 5 Ιανουαρίου 2018 η ΚΕΛΕΣΗ καταθέτει πως στα εταιρικά έγγραφα (srm) υπήρχαν «έξοδα εγγραφής» που σχετίζονταν με την εκδήλωση για το «Harvard project» (σχέδιο χρηματισμού πολιτικών), ύψους 250.000 ευρώ, που αφορούσαν τον Αδ. Γεωργιάδη και ένα ακόμη άτομο. H εκδήλωση αυτή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με διοργανώτρια την εταιρεία Mindwork της Λίνας Στουρνάρα, που κατά τους μάρτυρες ξέπλενε χρήμα. «Είμαι σίγουρη» λέει η μάρτυρας «πως η αιτιολογία “έξοδα εγγραφής” ήταν ένας τρόπος ξεπλύματος χρήματος». Ο Γεωργιάδης εμφανίζεται να συνομιλεί με τον Φρουζή μέσω προσωπικών mail και όχι εταιρικών.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 η ΚΕΛΕΣΗ καταθέτει για τη συνάντηση με τον Γεωργιάδη κατά την οποία δόθηκαν τα χρήματα. Ο Φρουζής συναντούσε τον Γεωργιάδη μισή ώρα αφότου υπήρχε συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων.

Λέει: «Ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Αδωνη Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα (10/9/2013) είχε συνάντηση επίσης στο υπουργείο με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Φρουζής είχε και την 30/9/2013 όπως προκύπτει από σχετικές σημειώσεις του κυρίου Φρουζή όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά την κανονική. Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κύρια συνάντηση του υπουργού με τον Φρουζή και τους άλλους εκπροσώπους φαρμακευτικών, με σκοπό να βρίσκεται μόνος του για να παραδώσει τα χρήματα με βαλιτσάκι».

Από τα ημερολόγια της Novartis που έχουν κατασχέσει οι αρχές προκύπτουν πραγματικά οι συναντήσεις και αυτή με την ένδειξη «μισή ώρα μετά την κανονική». Σε ό,τι αφορά τα ημερολόγια μπορώ να διαβεβαιώσω πως είναι ακριβή από προσωπική εμπειρία. Σε αυτά υπάρχει καταγραφή δικής μου κλήσης προς το γραφείο του Φρουζή με την ένδειξη SOS, τον Οκτώβριο του 2014, πριν το δημοσίευμα του HOT DOC για εντοπισμό κυκλώματος γιατρών που συνταγογραφούσε επί πληρωμή φάρμακο για τη χοληστερίνη.

Ο Γεωργιάδης εμφανίζεται να χρηματίζεται και με ενδιάμεσο τη συνεργάτιδά του Βασιλική Κατραβά και να παραδίδει εμπιστευτικά έγγραφα στον Φρουζή που αφορούσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και πληροφορίες του υπουργείου που αφορούσαν την πολιτική του.

Αλλος μάρτυρας, ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ, στην κατάθεσή του στις 17 Ιανουαρίου 2018 εμφανίζει τον Γεωργιάδη ως «δεσμευμένο» του σχεδίου «Harvard», o οποίος ικανοποίησε την απαίτηση της Novartis, εν αντιθέσει με το αίτημα άλλων εταιρειών να βάλει τα νέα φάρμακά της σε κυκλοφορία. Εθεσε τα φάρμακα EXELON TTS, SEEBRI, BEXSERO, JAKAVI, VOTUBIA, SIGNIFOR, TOBI PODHALER, OMNITOPE, OPTAFLU και FLUAD που απαιτούσε το πρόγραμμα χρηματισμού πολιτικών της Novartis σε κυκλοφορία.

Λέει μάλιστα ο μάρτυρας: «Συγκεκριμένα λήφθηκαν ως τιμές αναφοράς αυτές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα ακριβές αγορές, καθώς μόνο εκεί είχαν κυκλοφορήσει τα συγκεκριμένα φάρμακα». Αλλά ο Αδ. Γεωργιάδης τα έφερε στην Ελλάδα παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας.

Η μονοφαρμακία του Ανδρέα Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται από τους μάρτυρες να έχει τακτικές επαφές με τον Φρουζή και να είναι –όπως και ο Αδ. Γεωργιάδης– πλήρως εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις της Novartis. Ο μάρτυρας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ το προσδιορίζει ως «εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της Novartis. Επηρέαζε με τον τρόπο αυτό και την αποζημίωση. Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο πρέπει πρώτα να αποζημιωθεί. Επί υπουργίας Λοβέρδου και σε συνεργασία με τη γενική γραμματέα Αθηνά Δρέττα, ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμιση περίπου χρόνο με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία κατά το προηγούμενο διάστημα είχε εκτοξευτεί, παρενέβη ο Φρουζής, ο οποίος με τον προαναφερόμενο τρόπο χρημάτισε αμφότερους με ικανά χρηματικά ποσά, προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο GILENYA, το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό και αφορά τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία, αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Novartis. Αντίθετα, δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρείας».

Την εποχή που ο Λοβέρδος εξυπηρέτησε τη Novartis, μια άλλη εταιρεία με αντίστοιχο πιο φτηνό φάρμακο, η Genesis Pharma, δεν κατάφερε να το βάλει στην αγορά. Ο υπεύθυνος τμήματος Market Access της εταιρείας, Αλεξιάν Μπερμπεριάν, κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς στις 2 Φεβρουαρίου: «Το φάρμακο αυτό (το Gilenya της Novartis) έλαβε τιμή μέσα στο καλοκαίρι, σε περίοδο που υπήρχε ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων και εμβόλιμα πήρε τιμή και στη συνέχεια αποζημίωση μέσα σε έναν μήνα, με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες. Δεν ακολουθήθηκε διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων. Σε πρωτότυπο δελτίο τιμών που ήταν από υπολογιστή το Gilenya και η τιμή του είχαν προστεθεί χειρόγραφα… Περίπου ενάμισι με δύο έτη μετά, πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου δύο παρόμοια με το Gilenya, το ένα ονόματι TECFIDERA και το άλλο AUBAGIO. Υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και της τιμολόγησης και της αποζημίωσης. Και τα δύο σκευάσματα ήταν αρκετά φτηνότερα σε σχέση με το Gilenya. Το TECFIDERA κοστίζει 883 ευρώ, το AUBAGIO 696 και το Gilenya 1.473 ευρώ. Προκλήθηκε περιουσιακή ζημιά στο δημόσιο.

Ο συνεργάτης του Λοβέρδου Νίκος Μανίας, εν γνώση του υπουργού, με την ιδιότητά του ως υπευθύνου του πληροφοριακού συστήματος πληροφόρησης μετέφερε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τη Novartis.

Ο Λοβέρδος εμφανίζεται να παίρνει μίζα σε βαλίτσα και το μαύρο χρήμα να ξεπλένεται μέσα από την εταιρεία Prestige, η οποία ανέλαβε και τις δημόσιες σχέσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Ξέπλυμα επίσης φέρεται να κάνει και η εταιρεία λογισμικού που είχε προσλάβει ο Λοβέρδος στο υπουργείο.??

Τα μοβ, τα πράσινα και τα κίτρινα του Σαμαρά

Οι μάρτυρες εμφανίζουν τον Φρουζή να μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου κουβαλώντας μια τροχήλατη βαλίτσα με μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα. Το βασικό δεν είναι η αφήγηση του χρηματισμού, για την οποία περιμένουμε τι θα προκύψει, αλλά το γεγονός ότι ο Φρουζής συνάντησε αρκετές φορές τον Αντώνη Σαμαρά και το σύνολο σχεδόν της ομάδας των συμβούλων του. Το minister think tank, που αναφέρεται στο σχέδιο «Harvard project», ως ομάδα που πρέπει να επηρεάσει ο Φρουζής, συναντά τον Mr Novartis στο Μέγαρο Μαξίμου, σε εστιατόρια και σε πολλά ακόμη μέρη χωρίς εμφανές αντικείμενο. Τον Σαμαρά συναντά (και είναι απολύτως λογικό) και ο πρόεδρος της Novartis Hellas. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο Φρουζής καταφεύγει στον Σαμαρά, όταν δεν καταφέρνει όπως λένε να βρει άκρη με τον Μάριο Σαλμά στο υπουργείο γιατί ζητά περισσότερα χρήματα από όσα είναι διατεθειμένος να δώσει.

Την 1η Δεκεμβρίου η «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει: «Το ‘‘Harvard project’’ αφορούσε την πρόσβαση ασθενών στην Ελλάδα σε νέες θεραπείες. Μέσω του προγράμματος αυτού η Novartis αποσκοπούσε στο να αναβαθμίσει τον ηγεμονικό της ρόλο, δίνοντας χρηματικά ποσά ως δώρα στους τότε υπουργούς Υγείας και Οικονομικών. Περί τα μέσα του 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής στα πλαίσια αυτού του προγράμματος συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά». Σε άλλη κατάθεσή της, στις 29 Δεκεμβρίου 2017, η ίδια μάρτυρας συμπληρώνει ότι «το ραντεβού του Φρουζή με το Σαμαρά κλείστηκε και ρυθμίστηκε από τη γραμματέα του, με τέτοιο τρόπο ώστε το όχημα του Φρουζή, αν θυμάμαι καλά, μια BMW, χρώματος μαύρου, να εισέλθει και να σταθμεύσει στο Μέγαρο Μαξίμου».

Μια βδομάδα πριν, σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό.

Στα ημερολόγια του Φρουζή που υπάρχουν στη δικογραφία, πράγματι στις 26 Σεπτεμβρίου υπάρχει σημείωση «(ΠΤΩΧΟΣ) ΓΡ. ΣΑΜΑΡΑ».

Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου, γνωστό από τη λίστα Λαγκάρντ, τα Panama Papers και τα Paradise Papers. Ο Mr Novartis συναντά όμως και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον πρώτο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Πέρα από τις διηγήσεις περί δεσμίδων και σακ βουαγιάζ, το επίσης συγκλονιστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο η περιγραφή στο «Harvard Project» στα έγγραφα της Novartis γίνεται πραγματικότητα. Το think tank του πρωθυπουργού είναι μια σφαίρα επιρροής του Φρουζή, όπως καταθέτουν και οι μάρτυρες. Καταθέτει στις 29 Ιανουαρίου 2018 ο μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου»: «Η αναφορά (στο έγγραφο της Novartis) στο think tank του πρωθυπουργού, αφορά συμβούλους του περιβάλλοντός του και ενδεχομένως τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δοθέντος ότι το πρόγραμμα εκπονήθηκε από ανώτατα στελέχη της μητρικής εταιρείας καθώς και ηγετικά στελέχη της Novartis Hellas, μεταξύ δε αυτών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, συμπεραίνω ότι α) είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, β) ότι χρηματοδοτήθηκε από τη μητρική Novartis καθόσον αναφέρονται τα ξένα στελέχη ως σπόνσορες και με μεγάλο προϋπολογισμό και γ) χρησιμοποιεί ως μοχλό πρώην δημόσιο κρατικό λειτουργό, τον Κυριάκο Σουλιώτη, πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΠΠΥ».

Ερώτηση εισαγγελέα: Σε ποιους πιστεύετε ότι αναφέρεται η εταιρική παρουσίαση ως think tank πρωθυπουργού;

Θεωρώ ότι αφορά άτομα τα οποία εξαιτίας μιας τυπικής ή άτυπης σχέσης είχαν δυνατότητα επιρροής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για τον τομέα της Υγείας. Τέτοια άτομα έχει ακουστεί ότι ήταν οι Παπασταύρου Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Χρύσανθος Λαζαρίδης».

Γιάννης Στουρνάρας μετά της συζύγου

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμπλέκεται τόσο ο ίδιος όσο και μέσω της συζύγου του στην υπόθεση. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν πως ως υπουργός Οικονομίας έκανε ρυθμίσεις υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών με πιέσεις από τον Φρουζή, που ήταν πρόεδρος του ΣΦΕΕ, και ανταλλάγματα. Την 1η Δεκεμβρίου 2017, η «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει: «Την περίοδο 2012-2014 η Mindwork (εταιρεία της συζύγου και των παιδιών του Στουρνάρα) συνέχισε να αναλαμβάνει διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της υγείας, τα οποία χορηγούσαν φαρμακευτικές και ιδίως η Novartis. Την περίοδο 2012-2014 οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων αυξήθηκαν. Το ύψος των αμοιβών που ελάμβανε η Mindwork ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα, προκειμένου να επηρεαστούν ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως της Novartis. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Στουρνάρας στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων του, στην εξασφάλιση των 65.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη Novartis, για τα οποία έχω πει ότι δωροδοκήθηκε ο Γεωργιάδης με το ποσό των δύο εκατομμυρίων τουλάχιστον. Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά δώρα ποσό τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork».

Ο Στουρνάρας φέρεται να έχει εξυπηρετήσει με ανταλλάγματα τις φαρμακευτικές οι οποίες συμψήφιζαν οφειλές τους στο Ελληνικό Δημόσιο. Καταθέτει ο «Μάξιμος Σαράφης» στις 22 Ιανουαρίου 2018: «Οσον αφορά τον πρώην υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το δημόσιο rebate και clawback… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών προς την εταιρεία συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου Στουρνάρα».

Η απόφαση για συμψηφισμό έγινε την περίοδο που επιχειρήσεις έκλειναν γιατί ο Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών αρνούνταν να συμψηφιστούν οι οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με αυτές των εταιρειών προς το δημόσιο. Επίσης περίεργο είναι πως ο Στουρνάρας σε δημόσιες εμφανίσεις του, όπως σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ τον Μάρτιο του 2017, τάσσεται κατά της πτώσης της φαρμακευτικής δαπάνης γιατί εμπεριέχει κινδύνους. Ο άνθρωπος που υπήρξε εκφραστής των περικοπών, μόνο σε μια περικοπή δεν συμφωνεί, αυτή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο σκληρός Μάριος Σαλμάς

Οταν άρχισε να δημοσιοποιείται το Novartis-Gate o Μάριος Σαλμάς είχε τοποθετηθεί δημόσια εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον υπουργό που είχε κρατήσει σταθερές τις τιμές των φαρμάκων.

Οι μάρτυρες όμως τον εμπλέκουν στην υπόθεση Novartis, λέγοντας πως η στάση του αυτή σχετιζόταν με πιέσεις που ασκούσε στις φαρμακευτικές προκειμένου να ικανοποιήσουν απαιτήσεις τους.

Υποστηρίζουν πως ο Σαλμάς είχε δεύτερο γραφείο στη Λεωφόρο Κηφισίας στους Αμπελόκηπους, κοντά στα Carrefour, όπου συναντούσε εκπροσώπους φαρμακευτικών. Ενώ εμφανιζόταν να μην κάνει αυξήσεις, έκανε τελικώς αύξηση στο ακριβό φάρμακο Lucentis για την ωχρά κηλίδα.

Επρόκειτο για φάρμακο που η Novartis είχε προωθήσει τόσο πολύ μέσω συνταγογραφήσεων, που τα στατιστικά εμφάνιζαν την Ελλάδα να έχει ποσοστά ωχράς κηλίδας πενήντα φορές πάνω από αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Καταθέτει στις 3 Ιανουαρίου 2018 ο «Ιωάννης Αναστασίου»: «Ηταν διάχυτη η φήμη ότι ο Σαλμάς στον χώρο αυτό (του δεύτερου γραφείου) ελάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Η «Αικατερίνη Κελέση» στις 5 Ιανουαρίου 2018 καταθέτει για το φάρμακο της Novartis ότι «επί θητείας του αυξήθηκε η τιμή του Lucentis κατ’ απαίτηση του Φρουζή. Οι σχέσεις όμως του Σαλμά με τον Φρουζή από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά είχαν διαρραγεί για τον λόγο ότι ο τελευταίος δεν έδινε το ύψος των χρημάτων που απαιτούσε».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ο Μάριος Σαλμάς πήρε 120.000 ευρώ από τον Φρουζή, από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας, για να μην κατεβάσει τις τιμές στα φάρμακα της Novartis υλοποιώντας τις απαιτήσεις της τρόικας. Τα χρήματα αυτά ξεπλύθηκαν μέσα από την εταιρεία του Μανώλη Βουλκίδη.

Ο Βενιζέλος και οι άλλοι

Η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου γίνεται από μάρτυρα που καταθέτει πως ο Φρουζής καυχιόταν πως έδωσε «ένα δωράκι 100.000 στον Πικραμμένο».

Υπάρχει ωστόσο εταιρικό βίντεο, το οποίο αποκάλυψε το Documento, όπου ο Φρουζής εμφανίζεται να λέει στα στελέχη της εταιρείας πως ο Πικραμμένος είναι από αυτούς που βοηθούν τη Novartis.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμπλέκεται από μάρτυρα πως ήταν από αυτούς που βοήθησαν τη Novartis ως υπουργός Οικονομικών.

Στη δικογραφία υπάρχουν εσωτερικά έγγραφα της Novartis που τον εμφανίζουν να αποτιμάται οικονομικά για τη βοήθειά του.

Η εμπλοκή του ονόματος του Βενιζέλου γίνεται και μέσω του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος εμφανίζεται να χρηματίζεται για να επιτρέψει να διεξαχθούν κλινικές μελέτες της Novartis. To ξέπλυμα των χρημάτων που έπαιρνε ο Λιντζέρης, σύμφωνα με τους μάρτυρες, γινόταν από τον Μαυρίκο. Ο Φρουζής έλεγε στην εταιρεία ότι ο Βενιζέλος τοποθέτησε τον έμπιστό του Λιντζέρη στον ΕΟΦ και ότι λειτουργούσε ως ταμίας του Βενιζέλου.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ως υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση», χρηματίστηκε για να εξασφαλίσει ταχεία πληρωμή χρεών του δημοσίου προς τη Novartis και για να προωθήσει νέα φάρμακα της εταιρείας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter