Στον Πρωθυπουργό οι 4 τόμοι με τους Φακέλους της Κύπρου

Στον Πρωθυπουργό οι 4 τόμοι  με τους Φακέλους της Κύπρου

«Ημέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου.

Σημείωσε δε, πως με τη δημοσιοποίησή του, «ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το ‘μαύρο κουτί’ της νεότερης ιστορίας μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η απόλυτη γνώση της ιστορίας, ακόμα κι αν η ιστορία μας πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε από την πλευρά του ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα με κοινή απόφαση της ελληνικής Βουλής και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τη δημοσιοποίηση όλου του υλικού το οποίο ήταν σε γνώση ή προήλθε μετά από τη διετή επεξεργασία του από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 1986 έως 1988, πριν από τριάντα χρόνια.

Προανήγγειλε ότι αυτοί οι 4 τόμοι -από περίπου 600 σελίδες ο καθένας- είναι οι πρώτοι από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα. Ο κ. Βούτσης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα αποτελέσει το έναυσμα έστω μετά από τόσα χρόνια, για να μαζευτεί και το υπόλοιπο υλικό, το οποίο έχουν οικογένειες και θύματα, ιδρύματα και κόμματα στην Κύπρο. «Τολμώ να σας πω ότι και στα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα όπως και τα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ, εκφράζω μια γνώμη, θα έπρεπε πλέον με αφορμή αυτή την έκδοση και τη δημόσια συζήτηση και την επιστημονική συζήτηση που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, επίσης να κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας τη σημασία στο πεδίο της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter