Στον Σκοτσέζο Ντάγκλας Στιούαρτ το βραβείο Booker 2020

Στον Σκοτσέζο Ντάγκλας Στιούαρτ το βραβείο Booker 2020

Με το βραβείο Booker 2020 τιμήθηκε χθες ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντάγκλας Στιούαρτ (Douglas Stuart) για το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Shuggie Bain» το οποίο βασίζεται στη ζωή του και έχει θέμα τη σκληρή ενηλικίωση ενός αγοριού στη βυθισμένη στη φτώχεια και την ανεργία Γλασκόβη της δεκαετίας του 1980, όπου ζει με τα δύο του αδέρφια και την αλκοολική μητέρα τους. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στη μητέρα του 44χρονου συγγραφέα η οποία έφυγε από τη ζωή όταν εκείνος ήταν στην εφηβεία.

Το βιβλίο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί εφάμιλλο των έργων του Τζέιμς Τζόις και του Ντ. Χ. Λόρενς, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί ενώ είχε απορριφθεί από 30 εκδότες προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ από τον οίκο Grove Atlantic και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον οίκο Picador. Η επικεφαλής της επιτροπής, Μάργκαρετ Μπάσμπι, είπε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και ότι τα μέλη της επιτροπής χρειάστηκαν μόλις μία ώρα για να αποφασίσουν, ενώ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το μυθιστόρημα έχει τη στόφα του κλασικού. Όταν ο Στιούαρτ έμαθε τα νέα της βράβευσής του δήλωσε σοκαρισμένος και ευχαρίστησε τη μητέρα του η οποία «είναι παρούσα σε κάθε σελίδα του βιβλίου».

Ο 44χρονος συγγραφέας είναι ο δεύτερος Σκοτσέζος που κερδίζει το βραβείο των 50.000 λιρών, μετά τον Τζέιμς Κέλμαν ο οποίος είχε βραβευθεί για το μυθιστόρημα «How Late It Was, How Late». Ο Στιούαρτ ο οποίος δηλώνει παιδί της εργατικής τάξης ήδη έχει ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο «Loch Awe» και δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το χρηματικό έπαθλο για να επιστρέψει στη Γλασκώβη από τη Νέα Υόρκη όπου ζει τα τελευταία χρόνια και ασχολείται με το σχέδιο μόδας μετά τις σπουδές του στο Royal College of Art του Λονδίνου. Όπως είπε σκοπεύει πλέον να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Το βιβλίο μεταφράζεται σε 20 γλώσσες και στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει το 2021, από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.

Το διεθνές βραβείο Booker για το 2020 κέρδισε ο Marieke Lucas Rijneveld, από την Ολλανδία, σε ηλικία 29 ετών, με το μυθιστόρημα «The Discomfort of Evening».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter