Στον… Θεό και τον στρατό ελπίζει ο Μπολσονάρο

Στον… Θεό και τον στρατό ελπίζει ο Μπολσονάρο

Θέτει τη Βραζιλία σε τροχιά σύγκρουσης ενόψει των δυσκολιών για την επανεκλογή του

Ο Μπολσονάρο σε εκδήλωση για την ανεξαρτησία της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στο Σάο Πάολο επιβεβαίωσε τη φήμη του λαϊκιστή ακροδεξιού συνωμοσιολόγου, καθώς για άλλη μια φορά επιδόθηκε σε κρεσέντο επικρίσεων εναντίον των θεσμών που τα έχουν βάλει μαζί του γιατί εξυπηρετούν… σκοτεινά συμφέροντα!

Η νέα αυτή παράσταση ήρθε στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να συσπειρώσει τους οπαδούς του ώστε να έχει ένα μοχλό πίεσης στην επίθεση που έχει εξαπολύσει προς τους θεσμούς, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση στη Βραζιλία.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Η θέση του Μπολσονάρο είναι δύσκολη. Η Βουλή έχει ξεκινήσει έρευνα για την τραγική αντιμετώπιση της πανδημίας που κόστισε τη ζωή σε 580.000 πολίτες της χώρας. Επίσης, το ανώτατο δικαστήριο διεξάγει έρευνα για τον ίδιο τον Μπολσονάρο και τους πολιτικούς του συμμάχους. Το δικαστήριο έχει επίσης αντισταθεί στην προσπάθεια του Βραζιλιάνου προέδρου να εφαρμόσει αλλαγές στο σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2022, ισχυριζόμενο ότι θα είναι ευάλωτες στην απάτη.

Στην εκδήλωση ο Μπολσονάρο εξαπέλυσε ευθεία επίθεση σε έναν από τους δικαστές που έχουν ξεκινήσει δίωξη σε βάρος του για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εξαρχής αυτή η κινητοποίηση είχε τον χαρακτήρα τελεσίγραφου προς το ανώτατο δικαστήριο.

«Δεν θέλουμε μια σύγκρουση και αγώνα με τις άλλες εξουσίες» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία μας».

Από την άλλη πλευρά, η ανεργία και ο πληθωρισμός μαστίζουν την κοινωνία και την οικονομία. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ποσοστό αποδοχής του από τους Βραζιλιάνους πολίτες είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο (23%) και ότι υπολείπεται εννέα μονάδες από τον αντίπαλό του στις εκλογές Λούλα ντα Σίλβα, τότε καταλαβαίνει γιατί η παραμονή του στην εξουσία είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτική του επιβίωση.

Προειδοποίηση

Εκατόν πενήντα προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό πολιτικό κόσμο προειδοποίησαν με ανοιχτή επιστολή τους πριν από τη συγκέντρωση για στρατιωτική εκτροπή. Ανέφεραν τη χαρακτηριστική επίδειξη δύναμης του Μπολσονάρο στις 10 Αυγούστου, όταν ο πρώην λοχαγός διηύθυνε μια στρατιωτική παρέλαση τη στιγμή που στο Κογκρέσο οι σύμμαχοί του προωθούσαν το σχέδιο για τη σαρωτική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό καθώς στην εκδήλωση βρέθηκαν οπαδοί που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ της παρέμβασης του στρατού. Ο Μπολσονάρο είναι δημοφιλής στα σώματα ασφαλείας, ενώ και άλλοι οπαδοί του έχουν εμπλακεί σε ένοπλα επεισόδια. Ως απάντηση στην εκδήλωση διοργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις τόσο στην Μπραζίλια όσο και στο Σάο Πάολο, χωρίς πάντως να σημειωθούν εκτεταμένα βίαια επεισόδια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter