Στον βούρκο του Μπέου

Στον βούρκο του Μπέου

Ο Αχιλλέας Μπέος… αναδύθηκε από τον βούρκο που προκάλεσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια πέταξε λάσπη με χυδαία φρασεολογία για να πανηγυρίσει την παραμονή του στη δημαρχία της πόλης, προκαλώντας οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας. Το σεξιστικό του παραλήρημα τον έβαλε για αρκετές εβδομάδες στο κάδρο της επικαιρότητας, με τα κανάλια να του δίνουν απεριόριστο χρόνο για να εξαπολύει ομοφοβικές επιθέσεις. Ο Μπέος, όμως, πολύ πριν από το δημαρχιλίκι είχε κάνει και εξακολουθεί καριέρα ως ποδοσφαιρικός παράγοντας. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο διαπρέπουν άλλωστε παράγοντες με τη νοοτροπία του προέδρου του Βόλου…

Το 2017 η ομάδα της Πιερίας Πύδνα Κίτρους έδωσε τη θέση της στη Γ΄ Εθνική στον νεοϊδρυθέντα σύλλογο που ονομάστηκε Βόλος Νέος Ποδοσφαιρικός Σύλλογος, ο οποίος με διοικητικό ηγέτη τον Αχιλλέα Μπέο και με συνοπτικές διαδικασίες ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα 1 στην οποία αγωνίζεται από την περίοδο 2019-20.

Η επίσημη πρώτη του Αχ. Μπέου στο ποδόσφαιρο είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1995-96 και στο περιβόητο ματς Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 0-1, όπου η νίκη κρίθηκε από ανύπαρκτο πέναλτι του διαιτητή Σπανέα. Ο αστικός μύθος της Νέας Σμύρνης αναφέρει ότι ο Αθηναίος ρέφερι πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια έπεσε πάνω σε έναν τύπο που παρέπεμπε σε μπράβο, ο οποίος τον βούτηξε από τα μαλλιά.

Ο Αχ. Μπέος από φανατικός φίλαθλος του «ιστορικού», στα 34 χρόνια του έγινε παράγοντας του συλλόγου. Ο Πανιώνιος αγκομαχούσε αγωνιστικά, ο δήμος που είχε τις μετοχές της ΠΑΕ δεν μπορούσε να βοηθήσει και στο προσκήνιο εμφανίζεται σαν σωτήρας ο Στράτος Γιδόπουλος. Δίπλα του στο εγχείρημα ήταν και ο Μπέος, ωστόσο τότε δεν τα κατάφεραν. Στις 31 Μαρτίου 1996 Πανιώνιος και Αθηναϊκός είχαν παίξει 71 λεπτά, οι Βυρωνιώτες ήταν μπροστά στο σκορ 2-1, αλλά ξαφνικά έσβησαν οι προβολείς. Επειδή η διακοπή δεν προήλθε από φυσικό φαινόμενο, παίχτηκε το υπόλοιπο του αγώνα. Ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να αλλάξει το σκορ και υποβιβάστηκε. Ετσι έληξε άδοξα και η θητεία της διοίκησης Γιδόπουλου.

Η επιστροφή του Αχ. Μπέου στον «ιστορικό» έγινε πέντε χρόνια αργότερα, την περίοδο 1999-2000. Ιδιοκτήτης εξακολουθούσε να είναι ο Δήμος Νέας Σμύρνης και επειδή υπήρξε αγωνιστικό και διοικητικό αδιέξοδο ο Μπέος ανέλαβε το μάνατζμεντ της ομάδας. Εκείνη την περίοδο οργίαζαν οι φήμες ότι από πίσω ήταν ο πανίσχυρος λόγω χρηματιστηρίου Γιώργος Μπατατούδης, που είχε κάνει ανάλογο μπάσιμο σε Λάρισα και Καβάλα.

Τσακωμοί και εκρήξεις

Ο Μπέος δεν έμεινε εγκλωβισμένος στα θέματα του Πανιωνίου. Ανοιξε μέτωπο με την περιβόητη «παράγκα» και τους αδερφούς Θωμά και Βίκτωρα Μητρόπουλο. Εκείνη την περίοδο στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, την ΕΠΑΕ, γινόταν το «έλα να δεις» σε κάθε συνεδρίασή της και η πολυκατοικία όπου στεγάζονταν τα γραφεία της στη Θεμιστοκλέους 42 ήταν γεμάτη από καλογυμνασμένους φύλακες. Οι σκηνές από τις συνελεύσεις, όπου μπράβοι του Μητρόπουλου έπαιζαν μπουνιές και καρεκλιές με μπράβους του Μπέου, παραμένουν αξέχαστες στους αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των επεισοδίων. Τότε που κάτω από τα κοστούμια διακρίνονταν θήκες με κουμπούρια. Τότε που το ποδόσφαιρο αναστέναζε στις δικαστικές αίθουσες και οι κάθε είδους μάχες ήταν ομηρικές.

Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης προσπαθούσε να διαλύσει την «παράγκα» και ένας από τους συμμάχους του ήταν… ο Μπέος! Η συμμαχία ωφελούσε τον Πανιώνιο, καθώς στο ταμείο της ΠΑΕ έμπαιναν χρήματα για έργα ανακατασκευής του γηπέδου της Νέας Σμύρνης. Ηταν η εποχή που έπειτα από ένα ματς με τον ΟΦΗ τα αυτοκίνητα των ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου Μίλινκο Πάντιτς και Αντώνη Σαπουντζή καταστράφηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς. Κατά σατανική σύμπτωση ο Πάντιτς είχε αφήσει υπονοούμενα για απόπειρα ντόπινγκ συμπαικτών του, ενώ ο Σαπουντζής αρνιόταν να φύγει από την ομάδα. Ποτέ, πάντως, δεν αναμείχθηκε το όνομα του Μπέου στην υπόθεση και φυσικά κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ή ποιοι ήταν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Ομως επίσπευσαν την αποχώρησή του από τον σύλλογο…

Ο «ιστορικός» άλλαξε χέρια στη διάρκεια του 2002. Με βάση ένα νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο Πανιώνιος μπήκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και απαλλάχθηκε από τα χρέη. Ο δήμος της πόλης έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά των μετοχών της νέας ΠΑΕ και ο μοναδικός που εμφανίστηκε ήταν ο τραγουδιστής Ελευθέριος Παγκοζίδης, γνωστός ως Λευτέρης Πανταζής, που ανέλαβε και πρόεδρος. Ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, όμως, δεν ήταν άλλος από τον Μπέο. Τότε που δήλωνε ότι είναι «ένας απλός φίλαθλος του Πανιωνίου».

Το στημένο του αιώνα

Την 1η Δεκεμβρίου 2004 για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου UEFA διεξήχθη το παιχνίδι Πανιώνιος – Ντιναμό Τιφλίδας που έληξε 5 – 2, με τους Νεοσμυρνιώτες να πετυχαίνουν και τα πέντε τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο! Από τότε βγήκε και η φράση «διπλό ημίχρονο, άσος τελικό». Με δηλώσεις του αείμνηστου προέδρου της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον και του πειθαρχικού επιθεωρητή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Πέτερ Λιμάχερ, ο συγκεκριμένος αγώνας είχε χαρακτηριστεί ως το «πιο στημένο ματς». Για την ιστορία, είχαν παιχτεί 5 εκατ. δολάρια!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» τον Νοέμβριο του 2009 μια σπείρα στη Θεσσαλονίκη κρυβόταν πίσω από ένα δίκτυο που χειραγωγούσε αγώνες σε συνεργασία με την κροατική μαφία. Επικεφαλής αποδείχτηκε ένας Κροάτης, ο Αντε Σάπινα, μέλος ενός διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού που έστηνε ματς ανά την Ευρώπη και όχι μόνο και ο οποίος αργότερα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση. Για τον Αχ. Μπέο δεν αποδείχτηκε κάτι, ενώ ο ίδιος διεμήνυε σε κάθε ευκαιρία ότι «ο Πανιώνιος είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πωλούνται». Μάλιστα ήρθε σε ρήξη με τους Πάνθηρες, τους οργανωμένους οπαδούς του Πανιωνίου, και τους έκλεισε τη θύρα…

Το ρεπορτάζ της «Sueddeutsche Zeitung» ανέφερε επίσης πως οι Ελληνες παράγοντες είχαν δύναμη και ήταν δικτυωμένοι με το πολιτικό σύστημα. «Ολα ξεκίνησαν με τον Πανιώνιο. Εκείνη η περίπτωση μας έκανε να αντιληφθούμε πως εδώ κάτι τρέχει» είχε δηλώσει ο Λιμάχερ, ενώ στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν πως η εξέλιξη του αγώνα (διπλό στο ημίχρονο, άσος το τελικό) ήταν γνωστή στη Γεωργία, ενώ αδερφή ενός παίκτη των «κυανέρυθρων» είχε ποντάρει ένα σημαντικό ποσό στο Βελιγράδι. Το ματς Πανιώνιος – Ντιναμό Τιφλίδας έβαλε στο στόχαστρο της UEFA το ελληνικό ποδόσφαιρο και άρχισε να γίνεται έρευνα για ύποπτα παιχνίδια.

Πριν από περίπου 19 χρόνια, όταν αποχώρησε ο Μπέος από τον Πανιώνιο, στράφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Βόλο και έβαλε στόχο τη συγχώνευση του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης, οι παράγοντες της οποίας αντέδρασαν και η συνένωση δεν προχώρησε. Ο Μπέος την περίοδο 2008-09 ανέλαβε τε-λικά τις τύχες του Ολυμπιακού Βόλου. Η ομάδα έχασε την άνοδο για την Α΄ Εθνική και ο Μπέος ξεκίνησε αγώνα κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου εναντίον του τότε προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση! Τη σεζόν 2009-10 ο Ολυμπιακός Βόλου κερδίζει την άνοδό του στη Σούπερ Λίγκα και ως νεοφώτιστος τερμάτισε πέμπτος και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Europe League!

Στις 27 Ιουνίου του 2011 ο Αχιλλέας Μπέος απολογήθηκε στον ανακριτή και κρίθηκε προφυλακιστέος (ο εγκλεισμός του ήταν διάρκειας σχεδόν 12 μηνών) για την περιβόητη υπόθεση του «Koriopolis» που αφορούσε στημένα παιχνίδια. Παρ’ όλα αυτά το καλοκαίρι του 2011 ο Ολυμπιακός Β. έπαιξε στον 2ο και τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League αποκλείοντας τη Ραντ και την Ντιφερντάνζ αντίστοιχα, καθώς δεν είχε τελεσιδικήσει η ποινή της ομάδας στα ποδοσφαιρικά δικαιοδοτικά όργανα. Στις 28 Ιουλίου 2011 ο αθλητικός δικαστής της ΣΛ αποφάσισε τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β΄ Εθνική και η ποινή μετατράπηκε στην Επιτροπή Εφέσεων σε αφαίρεση βαθμών.

Οταν εκδόθηκε η ποινή σε δεύτερο βαθμό η UEFA απέκλεισε τον Ολυμπιακό Β. από τα πλέι οφ της διοργάνωσης όπου θα αντιμετώπιζε την Παρί Σεν Ζερμέν, επιβάλλοντας στον σύλλογο πενταετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις της με τριετή αναστολή.

Για το «Κoriopolis» ο Μπέος, θεωρούμενος εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, που κατά τη δικογραφία είχε διευθυντικό – οργανωτικό ρόλο σε «εγκληματική οργάνωση», καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος δύο αγώνων, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Στις 18 Ιανουαρίου 2019 απαλλάχθηκε οριστικά για την υπόθεση με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και επέστρεψε πάλλευκος στην ποδοσφαιρική κοινωνία, όπως και σχεδόν όλοι οι συγκατηγορούμενοί του…

Ο οξύθυμος «διερμηνέας»

Τα επεισόδια που προκάλεσε ή στα οποία συμμετείχε ο Αχιλλέας Μπέος στα γήπεδα είναι πολλά, πάρα πολλά. Ας θυμηθούμε τρία από αυτά, χαρακτηριστικά του ανδρός.

Τον Ιανουάριο του 2003 μετά το τέλος του αγώνα Πανιώνιος – ΑΕΚ 1-1 και αφού είχε ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου, ο Αχ. Μπέος επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις στον προπονητή της Ενωσης Ντούσαν Μπάγεβιτς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του είπε: «Μωρή… αποτυχημένε, όταν τελειώσει το παραμύθι με την ΑΕΚ δεν θα βρίσκεις δουλειά ούτε στη Μαρκό» και του πέταξε 1 ευρώ στο πάτωμα λέγοντας: «Τι κοιτάς κάτω, ρε παλ… Σέρβε; Μην έχει πέσει καμιά λίρα, ρε φραγκοφονιά;». Τον Δεκέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια του αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός ο Αχιλλέας Μπέος είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον εκ των αντιπροέδρων των Πειραιωτών Κώστα Καραπαπά και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια μπροστά από τους πάγκους των δύο ομάδων. Η σύρραξη προκλήθηκε όταν ο πάγκος των Πειραιωτών διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή Φωτιά για ένα ακυρωθέν γκολ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γηπεδούχων και ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος δηλώθηκε στο φύλλο αγώνα ως… διερμηνέας, ζήτησε τον λόγο. Οι ψυχραιμότεροι μπήκαν στη μέση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τον Νοέμβριο του 2021, στον αγώνα Βόλος – Αρης, οπαδοί των «κίτρινων» έκαναν ντου στην εξέδρα των επισήμων αναζητώντας τον Μπέο και έγινε ο κακός χαμός. Σημειώθηκαν άγρια επεισόδια με κεντρικό πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Βόλου, τα οποία προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της αναμέτρησης.

Διαβάστε επίσης: Ο Μπέος στο πανεπιστήμιο

Εισαγγελική παρέμβαση για τις χυδαιότητες Μπέου εναντίον δημοσιογράφων

Η ΠΟΕΣΥ πάει στον Άρειο Πάγο μετά τις απειλές Μπέου

Νέα χυδαία επίθεση Μπέου – Αυτή τη φορά κατά δημοσιογράφων (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter