«Stop Brexit» – Πάνω από 700.000 υπογραφές στη Βρετανία

«Stop Brexit» – Πάνω από 700.000 υπογραφές στη Βρετανία

Πάνω από 700.000 άνθρωποι έσπευσαν να υπογράψουν την αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμείνει στο μπλοκ.

Προσελκύοντας χιλιάδες υπογραφές κάθε λίγα λεπτά, η συλλογή υπογραφών πραγματικά απογειώθηκε τις ώρες μετά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία επέκρινε τους βουλευτές που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εξόδου και κάλεσε το κοινοβούλιο να κάνει μια τελική επιλογή.

«Είναι ώρα να λάβουμε μια απόφαση», δήλωσε η Μέι, λέγοντας στους Βρετανούς: «Είμαι στο πλευρό σας».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πουν σήμερα στη Μέι ότι μπορεί να έχει δύο μήνες για να οργανώσει ένα συντεταγμένο Brexit αλλά η Βρετανία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο από το μπλοκ την επόμενη Παρασκευή εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

Πάνω από 17 εκατ. Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ 16 εκατ. ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με την Μέι να γνωστοποιεί την επόμενη χρονιά την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει με βάσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η αίτηση για «Ανάκληση του Άρθρου 50 και παραμονή στην ΕΕ» στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου είχε προσελκύσει 706.096 υπογραφές έως τις 12:48 ώρα Ελλάδας, χάρη στη στήριξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και η ιστοσελίδα φάνηκε να ‘κρασάρει’ αρκετές φορές λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που προσπαθούσαν να υπογράψουν.

«Η κυβέρνηση δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ‘η βούληση των πολιτών’. Χρειάζεται να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τη δύναμη της στήριξης των πολιτών τώρα, υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», αναφέρεται στην αίτηση.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση διεξαγωγής συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 υπογραφές.

Οι υποστηρικτές έγραψαν στο Twitter ότι η αίτηση δείχνει πόσο έντονο είναι το κλίμα κατά της στρατηγικής της Μέι ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit δήλωσαν ότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές συγκριτικά με τους 17,4 εκατ. ανθρώπους που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης πριν από τρία χρόνια πριν ληφθεί υπόψη η κίνηση αυτή.

Πάνω από 1,8 άνθρωποι υπέγραψαν την αίτηση που ζητούσε να αποτραπεί η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε συζήτηση στο κοινοβούλιο το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter