«Στοπ» στη βασιλική κορόνα λένε οι Ισπανοί

«Στοπ» στη βασιλική κορόνα λένε οι Ισπανοί

Η εμπλοκή του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, πατέρα του νυν βασιλιά, σε νέα ερωτικά και οικονομικά σκάνδαλα ξεχείλισε το ποτήρι

Μια από τις πιο σκοτεινές και δραματικές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της διανύει η Ισπανία. Μέσα σε μόλις 20 ημέρες ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε εκείνον της Κίνας. Ισπανοί βλέπουν κάθε μέρα που περνά εκατοντάδες συμπολίτες τους να χάνουν τη ζωή τους. Αποχωρίζονται αγαπημένα πρόσωπα δίχως να προλάβουν να τα χαιρετήσουν, χωρίς να τα φιλήσουν για τελευταία φορά. Βλέπουν τις αξίες τους να καταρρέουν.

Η χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία, με ασθενείς ξαπλωμένους στους διαδρόμους, θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει! Σε κρεβάτια γηροκομείων στρατιώτες βρήκαν γέροντες νεκρούς από τον κορονοϊό. Πώς πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι; Πότε; Γιατί έμειναν εκεί;

Δεν ειδοποίησε κανείς για τον θάνατό τους ή ειδοποίησε κάποιος αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να παραλάβουν τις σορούς; Το δημοτικό γραφείο τελετών της Μαδρίτης έχει σταματήσει τις κηδείες γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός.

Εκαναν το παγοδρόμιο νεκροτομείο

Ενα παγοδρόμιο έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο γιατί δεν υπάρχει χώρος να φυλαχθούν οι εκατοντάδες άνθρωποι που πεθαίνουν καθημερινά. Και μάλιστα στην Ισπανία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Και μέσα σε όλα αυτά οι Ισπανοί καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με μια άλλη, ήσσονος σημασίας πραγματικότητα, που ανατρέπει ωστόσο για ακόμη μια φορά όσα πίστευαν. Ο τέως βασιλιάς τους Χουάν Κάρλος, ο πατέρας του σημερινού βασιλιά Φελίπε, είναι μπλεγμένος σε νέα δίνη σκανδάλων, ερωτικών αλλά και οικονομικών. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη: η πρώην ερωμένη του Κορίνα Λάρσεν κάνει λόγο για απειλές που δέχτηκαν αυτή και τα παιδιά της από μυστικές υπηρεσίες της χώρας για να κρατήσει το στόμα της κλειστό. Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρουν πως το 2008 έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια εκ μέρους του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα στον λογαριασμό παναμαϊκού ιδρύματος στην Ελβετία.

Ο βασιλιάς Φελίπε προσπαθεί όχι μόνο να κρατήσει αποστάσεις αλλά και να απομακρυνθεί. Αποποιήθηκε την κληρονομιά του πατέρα του και του αφαιρεί την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει. Ομως το γυαλί έχει ραγίσει, ο λαός έχει κουραστεί.

Δεν θέλουν να ακούσουν τα μηνύματα του Φελίπε

Οταν ο Φελίπε εμφανίζεται για να στείλει το μήνυμά του για την απειλή του κορονοϊού οι Ισπανοί δεν θέλουν να τον ακούσουν. Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και χτυπάνε κατσαρόλες. Φωνάζουν «κορόνα, τσάο». Δεν διώχνουν τον ιό αλλά τους εστεμμένους.

Οχι μόνο στη Μαδρίτη αλλά και στη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα, τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία, τη Γαλικία. Οχι μόνο στις γειτονιές των φτωχών και των μικρομεσαίων αλλά και σε αριστοκρατικές συνοικίες όπως η Αλμάγκρο και η Ρίος Ρόσας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από μηνύματα διαμαρτυρίας. Απαιτούν από τη βασιλική οικογένεια να ανοίξει τα θησαυροφυλάκιά της και να δώσει χρήματα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, για την υποστήριξη του ιατρικού συστήματος που έχει γονατίσει, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν ήδη υπογράψει σχετικό αίτημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter