Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η φωνή όσων… δεν βλέπει η κυβέρνηση

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η φωνή όσων… δεν βλέπει η κυβέρνηση
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Υπέρ των πολιτών στα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας επιλέγει να ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια δύσκολη συγκυρία για την κοινωνική πλειοψηφία. Επαγγελματίες και ευάλωτοι έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομική βία, η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια καλπάζουν, άνθρωποι χάνουν με τη βία τις περιουσίες τους και τα εργασιακά δικαιώματα ολοένα και συρρικνώνονται.

Ακόμα και στο θέμα των δικαιωμάτων, όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα περάσει με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που υπουργοί και πρωτοκλασάτοι γαλάζιοι βουλευτές δηλώνουν πως θα απέχουν…

Στο πλευρό των ευάλωτων

Με αφορμή τη βίαιη έξωση της Ιωάννας Κολοβού, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, με την εκπρόσωπο τύπου, Δώρα Αυγέρη να σημειώνει πως τα χθεσινά γεγονότα, «όπως και αυτά πριν από ένα μήνα, με την έξωση οικογένειας αναπήρων παρουσία των ΜΑΤ, θα είναι σκηνές αλλεπάλληλες από ένα δυστοπικό μέλλον, αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή».

Το θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί διαρκώς προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο Σωκράτης Φάμελλος είχε τονίσει πως έχουν γίνει σχεδόν 100.000 πλειστηριασμοί την τελευταία διετία, πως έρχονται πάνω από 230.000 το επόμενο χρονικό διάστημα και πως μόνο το 3% των μη εξυπηρετούμενων οφειλών μπαίνουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες έχει καταθέσει σχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων και την εποπτεία της όλης διαδικασίας από Δημόσια Εποπτική Αρχή, ώστε να προστατεύονται πραγματικά οι ευάλωτοι.

«Χαλκεύουν τα νούμερα των εργατικών ατυχημάτων»

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το σημαντικότατο ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, με τον αρμόδιο υφυπουργό να προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα.

«Παίζοντας με τα στοιχεία, σαν να μην επρόκειτο για ανθρώπους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν βαριά κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης (ο Βασίλης Σπανάκης) έκανε λόγο για 46 νεκρούς το 2022 και το 2023» αναφέρει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς όμως, τόσο ο Έλληνας επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια, όσο και η ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κάνουν λόγο για ένα θλιβερό ρεκόρ με 182 νεκρούς εργαζόμενους και 286 βαριά τραυματίες, για το 2023 και 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματισμένους, για το 2022».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες, τονίζοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται κατά τη λήξη της βάρδιας, εκεί που ο εργαζόμενος αισθάνεται την μεγαλύτερη κούραση και πίεση, μετά από ένα συνεχόμενο 10ωρο ή και 13ωρο βάρδιας».

Στη Βουλή το θέμα των τραπεζών

«Ο τραπεζικός κλάδος έχει χαρακτηριστικά καρτελοποίησης, στον οποίο ο ανταγωνισμός δεν δουλεύει, η ποιότητα των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλή, τα κέρδη είναι υπέρογκα και οι εργαζόμενοι είναι σε επισφάλεια για τις υπηρεσίες που παρέχουν στον Έλληνα πολίτη» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της διατήρησης των θέσεων εργασίας στις τράπεζες και αντιτίθεται σφόδρα στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων, κάτι το οποίο δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή των πολιτών ιδιαίτερα στην επαρχία και στα νησιά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τον τραπεζικό τομέα και θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του κόμματος.

Στο πλευρό του παραγωγικού κόσμου

«Χρειάζεται άμεση πολιτική παρέμβαση για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, την αποκατάσταση των προβληματικών πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την επαναφορά των πόρων που αφαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών στις πληγείσες περιοχές» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι Βασίλης Κόκκαλης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Γιώργος Παπαηλιού, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι δέχθηκαν χημικά και αστυνομική βία σε Καρδίτσα και Λάρισα.

Μάλιστα, αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για τη μείωση του καλλιεργητικού και κτηνοτροφικού κόστους.

Στο επίκεντρο η ακρίβεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει κοροϊδία το πρόστιμο που επέβαλλε ο Κώστας Σκρέκας σε εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν φαίνεται πως η ίδια επιχείρηση έχει έσοδα πολλών εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια.

«Είναι τουλάχιστον άτοπο να κομπορρημονεί ο υπουργός Ανάπτυξης για το πρόστιμο των 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν η ίδια εταιρεία, τα δύο τελευταία χρόνια της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατέγραψε έσοδα που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ» επεσήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Χρήστος Γιαννούλης.

Το θέμα της ακρίβειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθούν δημόσια κοστολογημένες προτάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ θα προτείνεται μείωση (ή ακόμα και ο μηδενισμός) του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, στο πρότυπο της Κύπρου, αλλά και πλαφόν τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική.

Απέναντι στην κυβερνητική αναλγησία

Κοινωνικά προβλήματα όπως η τιμή του βρεφικού γάλακτος, η ακρίβεια βασικών αγαθών, η αστυνομική αυθαιρεσία, τα εργασιακά, οι πλειστηριασμοί αναδεικνύονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες.

Αυτό δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Θα τάσσεται υπέρ της κοινωνίας, φιλοδοξώντας να γίνει η φωνή όσων νιώθουν ότι είναι αόρατοι από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και δεύτερον, αποδεικνύεται πως όταν το κόμμα είναι απαλλαγμένο από την εσωστρέφεια, μπορεί πραγματικά να ασκήσει σωστή και ουσιαστική αντιπολίτευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter