Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες κατά της κυβέρνησης

Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες κατά της κυβέρνησης

Όπως είχαν προειδοποιήσει οι αγρότες της Αργολίδας από σήμερα 27 Ιανουαρίου αρχίζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και κλείσιμο δρόμων.

Ευθυγραμμιζόμενοι με τους αγρότες των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας και οι αγρότες της Αργολίδας βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους, ξεκινώντας από την την πλατεία της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.

Πρόθεση του Συντονιστικού της Αργολίδας είναι να κλείσουν τον κεντρικό Αρχαιολογικό δρόμο στο ύψος Αγίας Τριάδας – Πουλακίδας, στο σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Άη Γιώργη.

Η ανακοίνωση του σωματείου, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Πέρασε ήδη μισός χρόνος με την νέα κυβέρνηση και όπως και η προηγούμενη, δεν λένε κουβέντα για αυτά που πραγματικά καίνε τους αγρότες. Συνεχίζουν την ίδια πολιτική, που μόνο δυστυχία και ξεκλήρισμα φέρνει για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας.

Αυτοί που μας λένε, ότι έχουν λεφτά οι αγρότες, ότι τα βγάζουν πέρα, ας μας απαντήσουν:

Πως γίνεται να έχουμε εισόδημα, όταν πουλάμε με ανοιχτές τιμές μια σειρά αγροτικά προϊόντα, χωρίς να ξέρουμε το πότε και το τί τελικά θα πληρωθούμε; Μόνο, τα τελευταία χρόνια, ενδεικτικά, η τιμή του γάλακτος έχει μειωθεί περίπου 25%, το λάδι 30%. Στην πρότασή μας για κατώτερη εγγυημένη τιμή που να διασφαλίζει ένα εισόδημα για να μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε, οι κυβερνήσεις μας λένε ότι δεν είναι δυνατό.

Πώς όμως είναι δυνατό, oι εταιρίες που διαχειρίζονται τα διόδια, τα σκουπίδια, τα φωτοβολταϊκά, να έχουν εγγυημένη τιμή; Αλήθεια, πως ενώ δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα μας, την ίδια στιγμή φτάνουν στο ράφι σε υψηλές τιμές και δεν μπορεί να τα αγοράσει η λαϊκή οικογένεια;

Πώς γίνεται να έχουμε εισόδημα, όταν από την τελευταία δεκαετία, το αγροτικό ρεύμα έχει διπλασιαστεί (φέτος άλλο ένα 10% αύξηση), η τιμή του πετρελαίου είναι αυξημένη 1,4-1,5 ευρώ, υψηλές είναι οι τιμές στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές ενώ την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, αγοράζουν αφορολόγητο πετρέλαιο στα 0,44;

Πώς μπορούμε να πληρώσουμε τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και το χαράτσι του 6,95% για την Υγεία τη στιγμή που το 80% των αγροτοκτηνοτρόφων έχει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει κατώτερη εισφορά 1.360 ευρώ;

Η κυβέρνηση συνεχίζει το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της παραγωγής και γης σε λίγα χέρια. Εμείς δεν έχουμε πλέον άλλο δρόμο από την αγωνιστική απάντηση, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, παραμερίζουμε την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, την αναμονή που σκόπιμα καλλιεργείται!

Εμείς γνωρίζουμε ότι μόνο με σκληρούς αγώνες και τα μπλόκα των προηγούμενων χρόνων κόντρα στην ΚΑΠ της ΕΕ, υπήρξαν συγκεκριμένες κατακτήσεις όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η ανακοπή της αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η ανακοπή της επιβολής του λεγόμενου “πράσινου τέλους” στο νερό, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος κ.ά.»

Στη Θεσσαλία

Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν από σήμερα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου οι αγρότες στο νομό Λάρισας, οι οποίοι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανθεσσαλικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στα Φάρσαλα, θα στήσουν μπλόκα στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στη Γαλήνη.

Σημαντικό βάρος των κινητοποιήσεων αναμένεται να σηκώσει η Καρδίτσα, καθώς εκεί έχει αποφασιστεί να βγουν τρακτέρ στον Ε 65, στο ύψος του Δέλτα Καρδίτσας.

Κύρια αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών είναι οι εξευτελιστικές τιμές στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων, το ασφαλιστικό, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αλλά και το μείζον θέμα του τσίπουρου που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε όλη την επαρχία Τυρνάβου.

 Όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη του Παλαμά την Παρασκευή, «τρέμουν στην ιδέα των τρακτέρ στους δρόμους, γι’ αυτό και εμείς κόντρα σε όλες τις δυσκολίες δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω, πρέπει να παλέψουμε!».

Τρακτέρ στον κόμβο Αερινού θα παρατάξουν αγρότες από τη Μαγνησία

Στον κόμβο του Αερινού θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι. Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη αγροτών για έναρξη κινητοποιήσεων με έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους.Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με τους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα δώσουν το «παρών» στην έναρξη της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο της ΔΕΘ, από την Εγνατία. 


Πηγή: argonafplia.grargolikeseidhseis.gre-thessalia.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter