Στους δρόμους οι αγρότες – Άκαρπη η συνάντηση με Σκρέκα (Photos & Video)

Στους δρόμους οι αγρότες – Άκαρπη η συνάντηση με Σκρέκα (Photos & Video)

Σύσκεψη στην αίθουσα Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να γίνει η ενημέρωση των παραγωγών για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Η πλευρά των βαμβακοπαραγωγών εξέφρασε τη μη ικανοποίησή της: «Η αναγνώριση των προβλημάτων μας, από την πλευρά του υφυπουργού, δεν αποτελεί λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς. Ακόμα, τόνισε ότι «η παραπομπή στο μέλλον για περαιτέρω συζήτηση με τον κ. υπουργό δεν δημιουργεί επί της ουσίας αποτελέσματα».

Δείτε επίσης: Λάρισα: Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους για τις τιμές στο βαμβάκι (Photos & Video)

«Έχουμε χάσει πάνω από 20% του εισοδήματός μας και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο», ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της Ενωτικής Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας και συνέχισε λέγοντας: «όπως και πέρυσι τα εκκοκκιστήρια μας κλέβουνε λόγω ποιότητας περί τα 10 λεπτά/κιλό». Κάλεσε δε, τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς «προβλέπεται ένας θερμός χειμώνας», όπως υποστήριξε.

Εν κατακλείδι, ο αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης είπε πως: «αναδείχθηκε το δίκαιο που έχουμε για ακόμη μια φορά» ενώ έκανε λόγο για την «τελευταία ελπίδα που έχουμε για να διατηρηθεί το εισόδημα από το βαμβάκι στον αγροτικό κόσμο».

Τι συζητήθηκε

Νωρίτερα, το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα με αντιπροσωπεία βαμβακοπαραγωγών από τη Λάρισα και την Τροφίμων Καρδίτσα, ήταν οι χαμηλές τιμές στην αγορά βάμβακος.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας: «σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο οποίος βρίσκεται στο Ελσίνκι για το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., δέχθηκα την αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Θεσσαλία».

«Συζητήσαμε τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη χαμηλή διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού. Μιλήσαμε για τις άμεσες ενέργειες από πλευράς υπουργείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι στην πόρτα των εκκοκκιστηρίων θα είναι αναρτημένες οι τιμές με τις οποίες θα πληρώνονται οι παραγωγοί», ανέφερε.

Τα τρακτέρ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα τρακτέρ παρέμεναν παρατεταγμένα δίπλα από το οδόστρωμα, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Στις δηλώσεις τους οι αγρότες περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Όπως είπαν οι αγρότες, «οι χαμηλές και εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι τα τελευταία χρόνια και φέτος οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην χρηματιστηριακή τιμή αλλά κυρίως στην εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού. Τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση».

Οι αγρότες κάλεσαν τους συναδέλφους τους να μην παραδώσουν το προϊόν τους σε αυτές τις τιμές και ζητούν επίσης «άμεση και κατεπείγουσα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη στον οποίο θα θέσουμε τα αιτήματα για την εμπορία και τιμή του βαμβακιού».









Πηγή: larissanet.gr, larissa.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter