Στους δρόμους τα συνδικάτα για υγεία και εργασιακά δικαιώματα

Στους δρόμους τα συνδικάτα για υγεία και εργασιακά δικαιώματα

«Ναι» στον εμβολιασμό, «Όχι» στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις, καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Αυτό είναι το τρίπτυχο που θέτουν στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεών τους συνδικάτα που διαδηλώνουν για να ενδυναμωθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη εδώ, συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς καλούν, σε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα της Τρίτης (20.7.2021) στο υπουργείο Υγείας. Αίτημά τους να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κρίνει ότι τα χιλιάδες κρούσματα της covid-19, που γίνονται συνεχώς περισσότερα με το νέο κύμα της πανδημίας, είναι «καθαρό αποτέλεσμα των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης». Μάλιστα, σκιαγραφεί τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλους τους τομείς δράσης της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και στη διαχείριση του ζητήματος των εμβολιασμών, που οδήγησαν στη χειροτέρευση της κατάστασης. Οι δυσμενείς υγειονομικές εξελίξεις είναι, κατά το ΠΑΜΕ, αποτέλεσμα:

-του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης στα νοσοκομεία και στήριξης του δημοσίου συστήματος Υγείας, και «τώρα, με ωμό κυνισμό προαναγγέλλει κλείσιμο νοσοκομείων!»

– του ανεξέλεγκτου ανοίγματος του Τουρισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουριστικό τομέα, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών και ναυτιλιακών κολοσσών

-των επιλογών ΜΜΕ που δίνουν χώρο στους φορείς ανορθολογικών θεωριών οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής, αφού η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίζεται το ζήτημα του εμβολιασμού στα πλαίσια των ανταγωνισμών των μεγάλων μονοπωλιακών φαρμακοβιομηχανιών

-της τακτικής της κυβέρνησης που εργαλειοποιεί σήμερα τις ανορθολογικές θεωρίες γιατί αποτελούν βολικό αντίπαλο ώστε να μην γίνεται συζήτηση για τις κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας, για τις αιτίες που οδήγησαν την κατάσταση στο τέταρτο πανδημικό κύμα, για τη διέξοδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ, αντί για την σωστή ολόπλευρη πληροφόρηση των εργαζομένων, για την αναγκαιότητά του εμβολιασμού και των μέτρων που πρέπει να παρθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί ο ιός, «κουνάνε και το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία», «απειλούν με κυρώσεις και απολύσεις, διχάζοντας την κοινωνία», «αφήνουν τους ανθρώπους του μόχθου στο έλεος των αδυναμιών του Δημοσίου Συστήματος Υγείας». Εκτός αυτών, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν στελεχώνει τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να διενεργούνται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη, συνδικάτα και εργαζόμενοι καλούνται να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να πρωτοστατήσουν για να υπερασπιστούν την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα.

Τα αιτήματα που αναδεικνύουν είναι αφενός άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και αφετέρου καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα συνδικάτα ζητούν μεταξύ άλλων, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών, πύκνωση δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το αίτημα είναι να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Και βέβαια με ένταση λένε «Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter