Τι αλλάζει για το άνοιγμα των εκκλησιών μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Τι αλλάζει για το άνοιγμα των εκκλησιών μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετακυλίει φαινομενικά την ευθύνη, κάνοντας ουσιαστικά πίσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το άνοιγμα και τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς προκειμένου να μην διαταράξει τη σχέση του με τον κλήρο αλλά και με το δεξιό ακροατήριό του.

Με φόντο την σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για άνοιγμα των εκκλησιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τη Δευτέρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος πρόσφατα, μάλιστα, είχε περιπέτεια με την υγεία του λόγω του κορονοϊού.

Η συνομιλία τους έρχεται αμέσως μετά τις έντονες αντιδράσεις ιερωμένων  που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν πως θα τελεστούν κανονικά οι λειτουργίες μέσα στους ιερούς ναούς με μεγαλύτερο αριθμό πιστών από τους εννέα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, που ανεβαίνει στο 25 στις μητροπόλεις.

Στην ουσία και μετά τις έντονες πιέσεις ιεραρχών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν μέχρι και σε ανοιχτές απειλές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή στάσης. Εκκλησιαστικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ρητά ότι τελικά θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία κατά την περίοδο των εορτών, ενώ αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός πιστών μέσα στους ναούς, ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και κάνοντας επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος ο Πρωθυπουργός κατά την επικοινωνία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο παρέπεμψε στις αποφάσεις των επιστημόνων που απαρτίζουν την αρμόδια επιτροπή και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Αλλά το orthodoxia.info έχοντας όπως φαίνεται πλήρη ενημέρωση για τη συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο αναφέρει ότι οι νέες αποφάσεις είναι:

Οι Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων θα τελεσθούν με έως 25 πιστούς στους ενοριακούς και έως 50 πιστούς στους μεγάλους ναούς. Με τους ίδιους κανόνες θα τελεσθεί και η Θ. Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.

Στους ναούς που ο αριθμός των κληρικών το επιτρέπει θα μπορούν να τελεσθούν έως και τρεις Θείες Λειτουργίες ώστε να τριπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορέσουν να εκκλησιαστούν.

Ο υπολογισμός πιστών ανά ναό θα γίνει με βάση τα τετραγωνικά του κάθε ναού όπως και στο παρελθόν.

Η διανομή του αντιδώρου θα γίνεται εκτός ναού.

Τις υπόλοιπες ημέρες οι ναοί θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με κλειστές θύρες, θα επιτρέπεται όμως η λεγόμενη «ατομική προσευχή», η επιλογή δηλαδή των πιστών να επισκέπτονται τους ναούς εντός της ημέρας για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν για λίγα λεπτά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter