Στους Ψαράδες θα υπογραφεί η ιστορική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Στους Ψαράδες θα υπογραφεί η ιστορική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες, στις 10.30 το πρωί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο κυβερνήσεων, στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο Oteshevo για να παρακαθίσουν σε γεύμα. Ωστόσο, Έλληνες δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στην εκδήλωση στην πλευρά της ΠΓΔΜ, όπως δικαίωμα κάλυψης θα έχουν μόνο φωτογράφοι και εικονολήπτες.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, στην πανηγυρική τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλλον δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω αλλαγής του προγράμματος, αλλά θα στείλει αντιπρόσωπό του.

Ψαράδες: Το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας

Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας 59 χλμ. ΒΔ της Φλώρινας. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Νίβιτσι. Τους χειμερινούς μήνες κατοικείται από 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι από 100. 

Κύρια πηγή του εισοδήματός τους είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter