Στους ρυθμούς των Ρίχτερ “χορεύει” το Ιόνιο – Ελεγχόμενη η κατάσταση – Τι λένε οι σεισμολόγοι (Video & Photos)

Στους ρυθμούς των Ρίχτερ “χορεύει” το  Ιόνιο – Ελεγχόμενη η κατάσταση – Τι λένε οι σεισμολόγοι (Video & Photos)

«Ελεγχόμενη» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στα νησιά του Ιονίου και στην Ηλεία , ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γιωργιόπουλος αντίστοιχα , μετά το σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου χθες το πρωί με σεισμό 6,4 Ρίχτερ .

Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους των άνω περιοχών και πολλοί από αυτούς πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας μέσα στα αυτοκίνητά τους από τον φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Ιόνιο και Ηλεία άντεξαν το χτύπημα του Εγκέλαδου

Όπως είπε στο www.apokalypseis.com ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος , τα νησιά στο Ιόνιο άντεξαν ξανά το χτύπημα του εγκέλαδου και οι υλικές ζημιές εντοπίζονται μόνο στην Ζάκυνθο.

«Υπάρχουν κατοικίες που έχουν υποστεί ρωγμές, καταστήματα που έχουν ζημιές από προϊόντα που έπεσαν από τα ράφια, σπασμένες βιτρίνες και μικρές κατολισθήσεις με την μεγαλύτερη στο Κρυονέρι όπου όμως τα συνεργεία έχουν αποκαταστήσει την κυκλοφορία των οχημάτων. Σοβαρή καθίζηση έχει υποστεί και μέρος του λιμανιού της Ζακύνθου το οποίο όμως λειτουργεί κανονικά . Βρισκόμαστε στην διαδικασία του ελέγχου όλων των δημοσίων κτηρίων προκειμένου να έχουμε τις επόμενες ώρες μια ολοκληρωμένη εικόνα» – ανάφερε ο κ. Γαλιατσάτος.

Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί και στην Ηλεία , κυρίως στην περιοχή του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας .

« Ευτυχώς η Ηλεία άντεξε και δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα. Όμως υπάρχουν κάποιες αναφορές για ρωγμές σε παλιά σπίτια και γι αυτό έχουμε ενεργοποιήσει τους μηχανικούς και όλες τις τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει σύντομα πλήρη εικόνα . Ελεγχος θα γίνει και στο φράγμα της τεχνητής λίμνης του Πηνειού.» – ανάφερε στο www.apokalypseis.com ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και τόνισε ότι σήμερα τα σχολεία δεν λειτούργησαν για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να ελεγχθούν όλα από ειδικά συνεργεία.

Ψύχραιμοι οι σεισμολόγοι

Από την πλευρά τους οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ψύχραιμοι και περιμένουν – όπως λένε – έναν ισχυρό μετασεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ ως φυσιολογική εξέλιξη του χθεσινού σεισμού. Όμως – όπως αναφέρουν – η δόνηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί και μετά από μερικές εβδομάδες …

Ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης μιλώντας στο www.apokalypseis.com ανέφερε ότι ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι ύψους 12 cm που καταγράφηκε στις ακτές του Κυπαρισσιακού Κόλπου και το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

« Ηταν κάτι αναμενόμενο το οποίο θα μπορούσε να γίνει πιο αισθητό αν το επίκεντρο του σεισμού ήταν πιο κοντά στην ακτή» – τόνισε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι το σύνολο των μετασεισμών που έχουν εκδηλωθεί στην ευρύτερη περιοχή είναι πάνω από 40 αλλά – όπως είπε – περιμένουμε έναν σεισμός με μέγεθος περίπου 5,8 Ρίχτερ ως μετασεισμό που όμως μπορεί να εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες αλλά ίσως και μετά από εβδομάδες.

« Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί να αποφεύγουμε τα «πληγωμένα» από τον σεισμό κτίρια και επιτέλους να ελέγξουμε τα δημόσια κτήρια τα οποία δυστυχώς έχουν ελεγχθεί μόλις σε ποσοστό 25%…» – ανάφερε ο κ. Τσελέντης . Υπογράμμισε ακόμα ότι με αφορμή τον σφοδρό σεισμό , θα πρέπει επίσης η Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες ελέγχου μέσω επιστημονικής έρευνας στα σεισμικά ρήγματα του Ιονίου , ενόψει των γεωτρήσεων για πετρέλαιο.

Ο κ. Τσελέντης αποκάλυψε επίσης μια περίεργη παράμετρο του χθεσινού σεισμού που παραπέμπει στην γενικότερη μορφή της , στα πρόδρομα φαινόμενα.

Όπως είπε στο www.apokalypseis.com , δύο ημέρες πριν την εκδήλωση του σεισμού , κάποιοι φίλοι του ψαράδες από την Κεφαλονιά τον είχαν ενημερώσει ότι περιέργως δεν έπιαναν τίποτα με τα δίχτυα τους παρότι ψάρευαν σε ψαρότοπους.

« Κατάλαβα αμέσως ότι θα είχαμε κάποιο σεισμικό γεγονός καθώς παρόμοια συμπεριφορά των ψαριών έχει καταγραφεί ξανά στο Ιόνιο πριν από ένα μεγάλο σεισμό» – τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Ψυχραιμία συνιστά στους κατοίκους του Ιονίου και της Ηλείας ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας.

« Οπου χτίζουμε σωστά δεν έχουμε προβλήματα από τους σεισμούς. Στην συγκεκριμένη περιοχή τα σπίτια είναι θωρακισμένα και γι αυτό δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα . Οσοι όμως έχουν παλιά σπίτια η μένουν σε αυτά καλό θα είναι να προσέχουν. Δεν χρειάζεται πανικός και υπερβολές . Η περιοχή του Ιονίου είναι σεισμογενής και γι αυτό οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να ζουν με τους σεισμούς.» – ανάφερε στο www.apokalypseis.com ο κ. Χουλιάρας και τόνισε ότι η μετασεισμική ακολουθία ενδέχεται να κρατήσει στην συγκεκριμένη περιοχή ακόμη και μερικούς μήνες.-

Πηγή: apokalypseis.com

Δείτε τη στιγμή του σεισμού στη Ζάκυνθο (Video)

Διαβάστε ακόμη: Λέκκας και Χιουλιάρας για Ζάκυνθο: Τα 6,4 ήταν ο κύριος σεισμός

















https://www.imerazante.gr/2018/10/26/184889

Σεισμός | Νυχτερινό Ρεπορταζ – Video από το IONIAN TV

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter