Στρατηγικές επενδύσεις και άλλες πομφόλυγες

Στρατηγικές επενδύσεις και άλλες πομφόλυγες

Μετά τη mega επένδυση στο Ελληνικό που έγινε «πώληση οικοπέδων με δόσεις», η Microsoft βάζει στο ψυγείο το data center που σχεδίαζε και τινάζει στον αέρα το αφήγημα του Μαξίμου

Επενδύσεις σε data hub… «οι στρατηγικές επενδύσεις πολυεθνικών». Το νεοφιλελεύθερο όνειρο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύεται πομφόλυγα της «Μαξίμου ΑΕ». Μετά τη mega επένδυση στο Ελληνικό, που αίφνης μετατράπηκε σε «πώληση οικοπέδων με δόσεις», έρχεται η Microsoft να συντρίψει το τελευταίο «επικοινωνιακό ταμπούρι» μιας δήθεν άριστης διακυβέρνησης.

Η Microsoft αποεπενδύει παγκόσμια και συρρικνώνεται στην Ελλάδα! «Η ανακοίνωση της εταιρείας για 10.000 απολύσεις αναφέρεται σε όλη τη Microsoft παγκοσμίως και σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Πώς όμως φτάσαμε από τη φιέστα που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 για το περιβόητο data center της Microsoft στη συρρίκνωση; Πού βρίσκεται αυτή η εμβληματική επένδυση, το πρώτο data center της εταιρείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη; Σε επίπεδο φιέστας έρρεαν εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία και μοιράζονταν υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάτι σαν τα τρένα υδρογόνου και τις επενδύσεις των 40 δισ. ευρώ που υποσχόταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο παραιτηθείς για το δυστύχημα στα Τέμπη Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Εχει μείνει η φιέστα

Εδώ εισέρχεται η τεράστια αποτυχία δύο προβεβλημένων Κυριάκων. Οι Μητσοτάκης – Πιερρακάκης πρώτοι στις φιέστες, πρώτοι στις μεγαλομανείς δηλώσεις, δεν κατάφεραν το αυτονόητο: να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης εντός 29 μηνών! Ομως ούτε η Microsoft δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαιτέρως με τη λειτουργία του data center, αν και τότε ο ίδιος ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού Μπραντ Σμιθ την είχε χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη επένδυσή κατά τα 28 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Η μόνη κίνηση που έκανε ή κάνει η Microsoft ήταν η αγορά ενός κτήματος στα Μεσόγεια και η επίσημη θέση είναι ότι περιμένει τις άδειες για να μπουν οι μπουλντόζες της κατασκευής. «Αλλα περιμέναμε και άλλα έγιναν» ανέφερε όμως ο Θεοδ. Μιχαλόπουλος, όπερ μεθερμηνευόμενο οι Μητσοτάκης – Πιερρακάκης, που διακρίνονται για τις τάχιστες διαδικασίες χορήγησης απευθείας αναθέσεων σε ημέτερους, σε αυτή την περίπτωση κωλυσιεργούν. «Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς διαφορετικά τα περιμέναμε στην αρχή. Δυστυχώς όμως είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε αυτήν τη διαδικασία, οπότε και έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα» ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της Microsoft σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ομως έπραξε και κάτι ακόμη. Προσπάθησε να ενσταλάξει αισιοδοξία: «Η δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε, πήραμε θετικές συστάσεις. Τώρα είμαστε σε μια φάση όπου περιμένουμε την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων».

Γιατί συρρικνώνεται;

Αν όλα είναι καλώς καμωμένα, τότε γιατί στην Ελλάδα η Microsoft συρρικνώνεται; Γιατί έκλεισε τα γραφεία όπου στεγαζόταν η Softomotive (το στρατηγικό όχημα που εξαγοράστηκε προ περίπου τριών ετών);

Στη φιέστα που στήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2020 στο Μουσείο της Ακρόπολης κάποιοι έλεγαν ότι πρόκειται για win-win παιχνίδι των Μητσοτάκη – Σμιθ. Από τη μία ο ένας εμφανιζόταν ως ο Μωυσής που οδηγεί τη χώρα στη… γη των επενδύσεων, ενώ η μετοχή της Microsoft απογειώθηκε στη Νέα Υόρκη 6,11% (206,98 δολάρια στις 5/10/2020, 220,43 δολάρια στις 13/10/2020 – Nasdaq).

Στα μεγέθη της Wall Street η αύξηση θεωρείται τεράστια. Αξιζε λοιπόν ένα ταξίδι του πρόεδρου της Microsoft Μ. Σμιθ στην Ελλάδα, να παρασταθεί στη φιέστα και να δηλώσει «αντανακλά την αισιοδοξία μας για το μέλλον και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Εξάλλου όλα είναι μπίζνες και για τον Κυρ. Μητσοτάκη τηλεοπτική εικόνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter