Στρατιωτική ενίσχυση – ρεκόρ από τη Φινλανδία στην Ουκρανία

Στρατιωτική ενίσχυση – ρεκόρ από τη Φινλανδία στην Ουκρανία

Η χώρα της βόρειας Ευρώπης ενέκρινε την Παρασκευή το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μέχρι τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Η κίνηση έρχεται στο πλαίσιο της συνάντησης των κρατών μελών στη βάση της ευρωατλαντικής συμμαχίας στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, και αναμένεται να συμβάλλει στην πίεση των συμμάχων στον Όλαφ Σολτς, σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

Η ανακοίνωση του φινλανδικού υπουργείου Άμυνας κάνει λόγο για αποστολή υλικών βαρέως πυροβολικού και πυρομαχικών, όμως δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Το πακέτο αυτό ανεβάζει τη συνολική συμβολή της χώρας στην άμυνα του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα στα 590 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, οι υπουργοί Άμυνας της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να υπογράψουν δήλωση προθέσεων για υποστήριξη προς την Ουκρανία στη συνάντηση του Ραμστάιν, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση. Η Στοκχόλμη ανακοίνωσε την Πέμπτη τα δικά της σχέδια για αποστολή ενός ακόμα σημαντικού πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυροβολικού Archer.

«Η κοινή υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ένδειξη βαθιάς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ολοένα και στενότερης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Φινλανδίας και της Σουηδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και οι δύο χώρες αποφάσισαν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι την άνοιξη, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θέλουν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία «ταυτόχρονα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter