Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γκαμπόν

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γκαμπόν

Ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν παρουσιάστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ενώπιον των καμερών της κρατικής τηλεόρασης, ανακοινώνοντας σε σχετικό διάγγελμα την κατάληψη της εξουσίας.

«Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς», ανακοίνωσαν οι αξιωματικοί του στρατού, λίγες ώρες αφού η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε την τρίτη του συναπτή θητεία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Βίντεο από το διάγγελμα της ομάδας των στρατιωτικών κυκλοφόρησε στα social media. Οι πραξικοπηματίες αυτοαποκαλέστηκαν ως «Επιτροπή Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι αναξιόπιστο και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Θα εκπροσωπούμε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Τα σύνορά μας θα κλείσουν μέχρι νεωτέρας».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μεταδίδουν πως την ώρα του διαγγέλματος, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%. Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter