Στρατιωτικές ασκήσεις με «άρωμα» Ψυχρού Πολέμου στη Βαλτική

Στρατιωτικές ασκήσεις με «άρωμα» Ψυχρού Πολέμου στη Βαλτική

Μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις με ένα ηχηρό μήνυμα εκφοβισμού προς το ΝΑΤΟ θα διεξάγει στα τέλη του καλοκαιριού η Ρωσία. Υπολογίζεται ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να επιστρατεύσει συνολικά 100.000 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό για τα γυμνάσια στην Λευκορωσία, στο κατώφλι των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαλτική.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, που επικαλείται ο διεθνής Τύπος, οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να ελέγξουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Μόσχας σε μία ενδεχόμενη τεράστια σύγκρουση με την Βορειοατλαντική Συμμαχία και γι’ αυτό θα συμμετέχουν και οι ρωσικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Ο χαρακτήρας των γυμνασίων έχει σημαντικό συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αρχικά οι ασκήσεις ονομάζονται «Ζαπάντ» (στα ρωσικά σημαίνει «Δύση»). Στο παρελθόν ήταν οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήγαγε η Σοβιετική Ένωση, προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Στις ασκήσεις θα συμμετέχει η ανασυσταθείσα δύναμη με άρματα μάχης «Στρατός Τανκς των Πρώτων Φρουρών». Η συγκεκριμένη δύναμη αποτελούσε τμήμα του Κόκκινου Στρατού και πολέμησε στο ανατολικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου έμεινε στην ανατολική Γερμανία ως τμήμα της σοβιετικής δύναμης. Διαλύθηκε το 1998 αλλά ανασυστάθηκε το 2014.

Στο πρακτικό κομμάτι αφορά το γεγονός ότι η Ρωσία θα μεταφέρει έναν ανησυχητικά μεγάλο στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τους νατοϊκούς συμμάχους. Αν επαληθευτούν οι υπολογισμοί στις ασκήσεις αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 800 άρματα μάχης, 300 μονάδες πυροβολικού και 12 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων Ισκάντερ. Τα άρματα μάχης, δηλαδή, θα είναι περισσότερα από όσα διαθέτει το ΝΑΤΟ στις ενεργές στρατιωτικές μονάδες του στην Βαλτική, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Το θέμα έχει θορυβήσει έντονα την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη δηλώνουν ότι θα περιμένουν το τέλος των ασκήσεων για να δουν αν όλο αυτό το στρατιωτικό υλικό θα επιστρέψει τελικά στην Ρωσία.

Χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Εσθονία, όπου είχε συνάντηση με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρέχει στήριξη και στις τρεις χώρες εάν αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από την Ρωσία. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter