«Στριμωγμένη» η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις ευρωπαϊκές πιέσεις για έρευνα στο σκάνδαλο Predator

«Στριμωγμένη» η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τις ευρωπαϊκές πιέσεις για έρευνα στο σκάνδαλο Predator

Την ασφυκτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου από τις καταιγιστικές εξελίξεις πιστοποίησε κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπου αναγκάστηκε να δηλώσει τη διάθεση της κυβέρνησης να συνδράμει στις αρχές άλλων χωρών και της Ευρώπης σε πιθανή έρευνα για το Predator, μετά και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Documento της Κυριακής.

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε και αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω η αποκάλυψη του Documento της Κυριακής για το spyware «Predator», το οποίο πωλείται στην μαύρη αγορά σε ιδιώτες και όχι μόνο σε κυβερνήσεις και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε ακόμα και ο ιστότοπος Euractiv, ενώ η φιλελεύθερη Ολλανδή ευρωβουλεύτρια του Renew Europe (Democraten 66) και μέλος των επιτροπών LIBE και PEGA, Σόφι ιν’τ Βελντ, με παρέμβαση της στο twitter κάλεσε την Europol να ξεκινήσει έρευνα, τονίζοντας ότι υπάρχει συμφέρον να ξεκινήσει έρευνα για το λογισμικό καθώς μιλάμε για την ασφάλεια της ΕΕ, των θεσμικών οργάνων της και των πολιτών της.

Για το θέμα, θέσαμε το ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Γιάννη Οικονόμου να μην μπορεί να κρύψει την αμηχανία της κυβέρνησης στη σχετική συζήτηση, και να αναγκάζεται να δηλώσει δημόσια πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει «οποιαδήποτε έρευνα» άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Μετά τις αποκαλύψεις και του Documento και άλλων εφημερίδων την Κυριακή, η κυρία Σόφι Ιντ Βέλντ από το Ευρωκοινοβούλιο, μέλος των Επιτροπών LIBE και PEGA, ζητά την παρέμβαση της Europol. Η Νέα Δημοκρατία και η ευρωπαϊκή της οικογένεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συντασσόταν με ένα τέτοιο αίτημα;» ήταν η ερώτηση που του τέθηκε από το documentonews.gr.

«Έχω πει, πολλές φορές, ότι οι ελληνικές κρατικές Αρχές Ασφαλείας δεν χρησιμοποιούν και δεν έχουν προμηθευτεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης και οφείλουμε να συνεργαστούμε και με τις Υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών» απάντησε αρχικά επαναλαμβάνοντας αναφορές που έχει ξανακάνει, μπαίνοντας ακολούθως στην ουσία του ερωτήματος.

«Αυτό το πράγμα, όπως έχουμε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αφορά ανθρώπους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εννοώ την παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης με παράνομα λογισμικά. Και είναι μια απειλή απέναντι στην οποία οφείλουμε να βρούμε απάντηση. Ήδη, έχει κινητοποιηθεί η ελληνική Δικαιοσύνη προς την κατεύθυνση αυτή και οι ελληνικές Αρχές θα συνδράμουν οποιαδήποτε έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα και το πώς θα προστατευθούμε και πώς θα εντοπίσουμε εκείνους που, χρησιμοποιώντας αυτές τις παράνομες πρακτικές, επιχειρούν να θέσουν σε αμφισβήτηση το απόρρητο και την ασφάλεια των επικοινωνιών ευρωπαίων πολιτών» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου, με την μπάλα πλέον να περνά στο γήπεδο της Ευρωβουλής, όπου το ζήτημα και για την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter