Στριμωγμένη η ΝΔ μπροστά σε αγρότες, φοιτητές και γάμο ομοφύλων

Στριμωγμένη η ΝΔ μπροστά σε αγρότες, φοιτητές και γάμο ομοφύλων

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο θέλει το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθώντας συνέχεια τις καμπύλες μέτρησης της κοινής γνώμη ανά κατηγορία ενόψει των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Μαζί με τους αγρότες η κοινή γνώμη

Και η εξίσωση είναι δύσκολη, ιδιαίτερα μετά την «υποτίμηση» – αν είναι υποτίμηση – της κατάστασης των αγροτών, τα προβλήματα των οποίων είναι και δομικά σε σχέση με τη στάση Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και όσον αφορά την απορρόφηση των προϊόντων τους σε χαμηλές τιμές παρά τα υπερκέρδη των «μεσαζόντων».

Βεβαίως πρόκειται για την ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αλλά με δεδομένο ότι η ΝΔ έλαβε ποσοστό 47,9% από τους αγρότες στην εθνική κάλπη το καμπανάκι ήταν δυνατό.

Εξάλλου η κοινή γνώμη σε μια πλειοψηφία πάνω από 68% αντιμετωπίζει θετικά τα προβλήματά τους, τόσο λόγω της καθημερινής επαφής με τον συγκεκριμένο κλάδο όσο και λόγω του αποτυπώματος των προβλημάτων τους διαμέσου της ακρίβειας.

Δεν ήταν τυχαίο που προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να αντεπιτεθούν προπαγανδίζοντας ασπιρίνες ενώ κάλεσαν και τον «λαϊκό» δεξιό, Βαγγέλη Μαϊμαράκη από τις Βρυξέλλες.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού μπορεί να άνοιξε με καθυστέρηση τις πόρτες στους αγρότες αλλά δεν φαίνεται να διατίθενται να κάνουν υποχωρήσεις, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα άλλα κόμματα έχουν στηρίξει τα αιτήματά τους.

Οι φοιτητές στο στόχαστρο

Το πρόβλημα των φοιτητών που συνδέεται με την υποβάθμιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ίδρυση ιδιωτικών ίσως είναι πιο «βατό» από το Μέγαρο Μαξίμου αφού η κοινή γνώμη μάλλον είναι λιγότερο ενημερωμένη για την «φούσκα» της τριτοβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης που προωθείται η οποία δεν αναμένεται να δώσει κανένα πλεονέκτημα στους νέους, πέραν της υποβάθμισης των σπουδών τους και της δημιουργίας μιας νέα τάξης νέων που θα μπορούν να έχουν πτυχία, αν και χωρίς περιεχόμενο.

Και εδώ ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς στις ηλικίες 17-24 ένα ποσοστό άνω του 60% είναι αντίθετο στην μεταρρύθμιση.

Αντίθετα η κοινή γνώμη φαίνεται να είναι «κουρασμένη» με τις καταλήψεις και γι αυτό η κυβέρνηση αισθάνεται πιο άνετη στο να στέλνει τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια.

Γάμος ομοφύλων για ξέπλυμα της «εικόνας»

Ο γάμος ομοφύλων είναι ακόμα ένα δύσκολο άλμα για την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη που στηρίζεται κυρίως σε συντηρητικό κοινό με έντονη παρουσία του «εθνικιστικού» στοιχείου αλλά και θρησκευόμενου.

Εδώ, στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει το κόμμα προς το κέντρο, έστω και με ένα τέτοιο νομοσχέδιο, βλέπει αποσκιρτήσεις ψηφοφόρων προς την άκρα δεξιά, ενώ η ακροβατική ισορροπία με την… αποχή ίσως λύνει το πρόβλημα των υπουργών και βουλευτών της, όχι όμως και των ψηφοφόρων της.

Αν και στο θέμα αυτό υπάρχει πλειοψηφία αποδοχής σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών (δεν ισχύει το ίδιο με την τεκνοθεσία), δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, αν και θεωρητικά μέρος των ψηφοφόρων της ενδέχεται να της συγχωρήσει το ατόπημα.

Μέγαρο Μαξίμου: Να τελειώνουμε

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κάνουν τον κύκλο τους τα τρία αυτά θέματα μέσα στο Φεβρουάριο ώστε να έχει χρόνο για τις κάλπες του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως όλα δεν είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας καθώς ούτε ο πληθωρισμός και η ακρίβεια πρόκειται να τιθασευτούν –εξάλλου δεν είναι ο στόχος της κυβέρνησης- ούτε οι τρίτοι παίκτες να εξαφανιστούν.

Ως τρίτοι παίκτες εμφανίζονται εκτός από τα «απρόοπτα» και τα άλλα κόμματα.

Η άκρα δεξιά εμφανίζεται ενισχυμένη ροκανίζοντας από τη δεξιά πτέρυγα, το ΠΑΣΟΚ μάλλον εμφανίζει μια στατικότητα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ προσπαθεί να ισορροπήσει την επόμενη μέρα με τον πρόεδρο και τα στελέχη να δείχνουν πρωτοφανή κινητικότητα που προβληματίζει το Μαξίμου.

Υπάρχουν όμως και οι μη ελεγχόμενοι παράγοντες στην πορεία προς τις κάλπες αλλά ας είναι καλά το σχεδόν καθημερινό «καρδιογράφημα» της κοινής γνώμης που φτάνει στο Μαξίμου.

Γιατί χωρίς σκονάκια δεν πορεύονται.

 

Διαβάστε επίσης: Αγρότες: Τα τρακτέρ έρχονται στην Αθήνα – Μετωπική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μπλόκο των αγροτών στον ΠΑΘΕ μετά την σύσκεψη – «Αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» (Video)

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ τα αυτογκόλ της Νέας Δημοκρατίας

Οι φοιτητές «καταλαμβάνουν» την Αθήνα με πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter