«Στριμώχνεται» ο Ερντογάν – Ενώνεται η αντιπολίτευση

«Στριμώχνεται» ο Ερντογάν – Ενώνεται η αντιπολίτευση

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Πονοκέφαλος οι εκλογές για τον Ερντογάν

Άγνωστο παραμένει, παρά τις συλλήψεις, τις διώξεις και τις προεκλογικές κορώνες, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις πρόωρες εκλογές που ο ίδιος επέλεξε.

Την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» υποστηρίζει πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος, δει στο μεσοδιάστημα μέχρι τις εκλογές ότι στις δημοσκοπήσεις δεν εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία, τότε ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» προς συμφέρον του απόφαση του δικαστηρίου που θα ακυρώνει τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, το κόμμα των κεμαλιστών, το CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει καταθέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για ακύρωση των εκλογών. Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί την Τετάρτη, όμως δεν αναμένεται να προκύψει απόφαση άμεσα.

Τώρα σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις που θα παίξουν τον ρόλο τους. Σύμφωνα με το γκάλοπ της εταιρείας, Piar στην εφημερίδα, Cumhuriyet, το δείγμα είναι καθόλου θετικό για τον Ερντογάν.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%

HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%

Καλό Κόμμα: %12.8

Κόμμα Ευημερίας: 1.8%

Αναποφάσιστοι: 11%

Δεν ψηφίζω: 16%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο.

Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Υποβάθμιση της Τουρκίας από την Standard & Poor’s

Προχωρώντας σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τρίτη, στέλνοντας ακόμη πιο βαθιά στο πεδίο των «σκουπιδιών» -των τοποθετήσεων που δεν θεωρούνται επενδύσεις- το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας.

Περισσότερα ΕΔΩ

Συλλήψεις την Πρωτομαγιά από το καθεστώς Ερντογάν

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 84 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη, ενώ η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη συνοικία Μπεσίκτας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο πλαίσιο των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα από τις τουρκικές αρχές, η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της πόλης, αποκλείστηκε. Επιπλέον, οι αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον κεντρικότερο εμπορικό πεζόδρομο της πόλης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter