Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό µοντέλο

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό µοντέλο

Η κυβέρνηση της Ν∆ µετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε λευκή επιταγή για άσκηση αντικοινωνικών πολιτικών, οδηγεί τη χώρα και την κοινωνία σε νέα αδιέξοδα. Εντεινόµενη ακρίβεια λόγω της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας, χιλιάδες πλειστηριασµοί, υποβάθµιση της δηµόσιας υγείας και παιδείας και ο κατάλογος είναι µακρύς. Κατρακυλήσαµε µε Μητσοτάκη σε τέτοιο σηµείο ώστε σύµφωνα µε έρευνα της ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας η χώρα µας σε παγκόσµιο επίπεδο να κατατάσσεται πλέον µεταξύ των χωρών µε σοβαρά προβλήµατα διαφθοράς.

Σε αυτό το δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Απαιτούνται άµεση δράση και γενναίες πολιτικές επιλογές ώστε να αµφισβητηθεί η κυριαρχία της Ν∆ και να υπάρξει µια προοδευτική εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης. Η µάχη των επόµενων εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά στο έδαφος της κεντροαριστεράς.

Ο προοδευτικός κόσµος δεν θέλει ένα µικρό κόµµα διαµαρτυρίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς χωρίς κυβερνητική προοπτική. Μια πληθυντική κεντροαριστερά η οποία θα δώσει λύσεις στα προβλήµατα της κοινωνίας είναι το ζητούµενο, µε σαφή πολιτικό αντίπαλο τη ∆εξιά. Τόσο απλά και κατανοητά, όπως το αντιλαµβάνονται εξάλλου και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι µας, οι οποίοι σύµφωνα µε πρόσφατες έρευνες σε ποσοστό 62% ζητούν στροφή προς την κεντροαριστερά έναντι 30% που ζητούν προς την Αριστερά.

Προσαρµοζόµαστε στην απαίτηση της κοινωνίας και της βάσης µας. Γιατί, όπως λέει και το κείµενο των θέσεων ενόψει του συνεδρίου µας, «άλλες πολιτικές προσεγγίσεις επιλέγει κάποιος εάν θέλει ένα µικρότερο κόµµα αριστερής ιδεολογίας και άλλες εάν επιδιώκει ένα κόµµα διακυβέρνησης, µε προοδευτικές πολιτικές, στον παρόντα χρόνο. Το µεγάλο λάθος είναι να προσπαθεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα».

Η θεµελιώδης αυτή επιλογή πρέπει να συνδυαστεί µε ένα προοδευτικό προγραµµατικό πλαίσιο ικανό να αλλάξει τη χώρα. Με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Το οποίο οφείλουµε να εξειδικεύσουµε σε κάθε τοµέα πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η αγροτική πολιτική, όπου οι αγρότες αυτές τις µέρες είναι στους δρόµους καθώς δεν µπορούν να τα βγάλουν πέρα. Πέρα από τα απαραίτητα πρόσκαιρα µέτρα οικονοµικής υποστήριξης και ενίσχυσης των αγροτών πρέπει να αρχίσει άµεσα η σύνταξη εθνικού σχεδίου για την ανόρθωση της αγροτικής οικονοµίας, µε έµφαση στα εξής:

  • Καθετοποίηση της παραγωγής που θα µειώσει το συνολικό κόστος.
  • Μείωση του ανοίγµατος της ψαλίδας των τιµών µε ρυθµίσεις όπως η µείωση των κερδών στην αλυσίδα εµπορίας. Αξιοσηµείωτο είναι ότι στις εκθέσεις των διεθνών οργανισµών αναφέρεται ότι τα περιθώρια κέρδους στην αλυσίδα λιανικής πώλησης για τα περισσότερα προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως το γάλα είναι κατά πολύ υψηλότερα από την ΕΕ. Απαιτούνται τοµές για να µειωθούν αυτά τα περιθώρια προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών.
  • Ρυθµίσεις εξυγίανσης του εµπορίου των αγροτικών προϊόντων που θα φέρουν έσοδα και θα µειώσουν το κόστος.
  • Προώθηση σύγχρονων δράσεων εµπορίας, τυποποίησης, µεταποίησης και νέων µορφών συµβολαιακής γεωργίας που θα αυξήσουν τα συνολικά έσοδα.
  • Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών µε έµφαση σε προϊόντα στα οποία πλεονεκτούµε και µπορούν να σταθούν αυτοδύναµα στις διεθνείς αγορές.
  • Στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα µας είναι ελλειµµατική, µε αξιοποίηση και διαχείριση των βοσκοτόπων ως µοχλού ανάπτυξης της υπαίθρου.
  • Αποφασιστική στροφή στην αγροτική έρευνα, σύνδεσή της µε την παραγωγή και την εµπορία.
  • Ανάπτυξη έργων υποδοµής και κατασκευή αρδευτικών έργων από το επιδοτούµενο πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης που θα µειώσουν το κόστος παραγωγής.
  • Στήριξη συλλογικών δράσεων µε εξαγωγικό προσανατολισµό. Ενίσχυση οµάδων παραγωγών από κοινοτικές ενισχύσεις για δραστηριότητες που αφορούν καινοτόµα προϊόντα.

Με τις παραπάνω αλλαγές και το εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης ο πρωτογενής τοµέας θα έχει τις δυνατότητες να συµβάλει αποφασιστικά στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την οικονοµι¬κή ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει άµεσα να οικοδοµηθεί αυτό το νέο, υγιές παραγωγικό µοντέλο µε πυρήνα την πραγµατική οικονοµία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας µας τόσο σε φυσικό πλούτο όσο και σε ανθρώπινο δυναµικό.

Η µεγάλη προοδευτική παράταξη στη χώρα µας, η σύγχρονη κεντροαριστερά, είναι εκείνη που θα δώσει τις λύσεις στα καθηµερινά προβλήµατα της κοινωνίας. Για να επουλώσουµε οριστικά τις πληγές που άφησε η κρίση και να αλλάξουµε ριζικά την Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter