Στρογγυλά τραπέζια στην Πράγα ακραία ρητορική στο Αιγαίο

Στρογγυλά τραπέζια στην Πράγα ακραία ρητορική στο Αιγαίο

Στον ίδιο χώρο αλλά «μακριά κι αγαπημένοι» θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στην Πράγμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό των κάκιστων σχέσεων των δύο χωρών και της ακραίας έντασης (με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας) στο Αιγαίο ότι οι διοργανωτές φρόντισαν οι δύο ηγέτες να μη συμπέσουν ούτε στα θεματικά τραπέζια-πάνελ που θα παρακαθίσουν ανά 11 οι ηγέτες των κρατών-μελών και οι προσκεκλημένοι στη Σύνοδο.

Και παρά το γεγονός ότι η Αθήνα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων έδειξε ανοιχτή στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν χωρίς φυσικά ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Στο παρασκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Έλληνες διπλωμάτες θα βάλουν με κάθε τρόπο στο «μενού» το τουρκολυβικό μνημόνιο και κυρίως την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για έρευνες εντός των περιοχών της παράνομης συμφωνίας των δύο χωρών. Άλλωστε η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας δείχνει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την Ελληνική διπλωματία παρά το γεγονός ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και για μια ακόμη φορά αντιδρούμε αφού προκύψει το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς στη νέα Τουρκική πρόκληση στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, (θα βρεθούν μαζί και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ασφάλεια) ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή μαζί με τους Ολαφ Σολτς, Αντόνιο Κόστα και τους ομολόγους του της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter