Super League: Οι ρεζέρβες της εξυγίανσης

Super League: Οι ρεζέρβες της εξυγίανσης

Οι Big 4 αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις ομάδες Β΄ για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών τους αλλά και για να σταματήσουν οι ψίθυροι με τους δανεικούς.

Όταν οι Big 4 στοχεύσουν σε κάτι από κοινού μπορούν να συνεννοηθούν και λαμβάνουν αποφάσεις που συμβάλλουν στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το έκαναν πέρυσι με την επιλογή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ στη θέση του αρχιδιαιτητή, το έκαναν και πριν από λίγες εβδομάδες με την εισήγησή τους για τη δημιουργία των Β΄ ομάδων τους που αναμένεται να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2.

Στη Β΄ ομάδα του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού θα αγωνίζονται παίκτες που ενδεχομένως να έπαιζαν ως δανεικοί σε κλαμπ που συμμετέχουν στη ΣΛ1 (για παράδειγμα, πέρσι ο Βόλος είχε πέντε δανεικούς από τον ΠΑΟΚ), με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφοροι ψίθυροι.

Η πρόταση που κατέθεσε η λίγκα για τις Β΄ ομάδες στην ποδοσφαιρική οικογένεια είναι αναλυτική και την παρουσιάζει σήμερα το Documentο:

«Πόσες και ποιες ΠΑΕ της ΣΛ1 θα έχουν Β΄ομάδα: Κάθε ΠΑΕ που συμμετέχει στη ΣΛ1 μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα Β΄, με σκοπό τη συμμετοχή της σε κατώτερες κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία Β΄ ομάδων δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη δομή των πρωταθλημάτων υποδομής. Θα υπάρχει ένα όριο εισόδου ομάδων Β΄ στην επαγγελματική κατηγορία που θα επιλέξουν, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις τέσσερις ομάδες ανά κατηγορία.

Σε ποια κατηγορία θα ενταχθούν: Ειδικά για την αγωνιστική περίοδο που θα ξεκινήσει, κάθε ομάδα θα δηλώσει την κατηγορία στην οποία θέλει να αγωνιστεί η Β΄ ομάδα της. Η συμμετοχή της ομάδας Β΄ στην κατηγορία στην οποία θα δηλώσει συμμετοχή είναι υποχρεωτική για τρεις αγωνιστικές περιόδους. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής από τη ΣΛ2 έως και ερασιτεχνική κατηγορία – Γ΄ Εθνική (πάντα τουλάχιστον μία κατηγορία κατώτερη από της μητρικής ομάδας).

Αριθμός ομάδων στις αντίστοιχες κατηγορίες: Οι Β΄ ομάδες θα προστεθούν στον αριθμό της εκάστοτε κατηγορίας. Για μια τριετία ο αριθμός των ομάδων ανά επαγγελματική κατηγορία δεν θα μπορεί να μεταβληθεί με την προσθήκη νέων Β΄ ομάδων.

Αρχική επιλογή: Οι ΠΑΕ που επιθυμούν να εγγράψουν μια ομάδα Β΄ σε ερασιτεχνική (Γ΄ Εθνική) ή επαγγελματική κατηγορία (ΣΛ2 ή Φούτμπολ Λιγκ) θα πρέπει να ενημερώσουν τις επαγγελματικές ενώσεις και την ΕΠΟ εντός της προθεσμίας που θα οριστεί. Ως έναρξη του πρώτου κύκλου ορίζεται η αγωνιστική περίοδος 2021/22. Προτείνεται η επιλογή των Β΄ ομάδων να γίνεται ανά δυάδες και με σειρά προτεραιότητας βάσει του ranking της K19 την τελευταία δεκαετία.

Πλέι οφ και πλέι άουτ: Με δεδομένο ότι οι αγώνες κατάταξης αποτελούν συνέχεια του πρωταθλήματος, οι Β΄ ομάδες προτείνεται να συμμετέχουν στη διαδικασία. Κύπελλο Ελλάδας: Οι Β΄ ομάδες προτείνεται να μη συμμετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδας.

Υποβιβασμοί – προβιβασμοί: Οι Β΄ ομάδες θα αγωνίζονται πάντα τουλάχιστον μία κατηγορία κάτω από την κατηγορία που αγωνίζεται η μητρική ομάδα και… προτείνεται να προβιβάζονται και να υποβιβάζονται. Εάν τυχόν υποβιβασμός της μητρικής ομάδας οδηγεί στην ίδια κατηγορία με τη Β΄ ομάδα, τότε η Β΄ ομάδα θα υποβιβάζεται υποχρεωτικά.

Όρια ηλικίας: Προτείνεται το όριο ηλικίας των παικτών να είναι τα 23 έτη και κατώτερο όριο να τοποθετηθεί στα 16 έτη. Η ομάδα Β΄ προτείνεται επίσης να συμπεριλάβει στο ΦΑ τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές “locally trained” (δηλαδή ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως εθνικότητας οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί για τουλάχιστον τρία χρόνια σε εγχώριες ακαδημίες, μεταξύ των ηλικιών 15-21). Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των ομάδων υποδομών – ομάδας Β΄ – κύριας ομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Δανεικοί ποδοσφαιριστές σε άλλες ΠΑΕ: Εφόσον οι Β΄ ομάδες δημιουργούνται για τη βελτίωση των ποδοσφαιριστών και την εκπαίδευσή τους από την ίδια την ΠΑΕ, προτείνεται η απαγόρευση δανεισμού σε ομάδα που αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με τη Β΄ ομάδα.

Τηλεοπτικά συμβόλαια: Οι Β΄ ομάδες θα συμπεριλαμβάνονται στο τηλεοπτικό συμβόλαιο της διοργανώτριας με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τις άλλες ομάδες, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εγκαταστάσεις: Η έδρα των Β΄ ομάδων θα πρέπει να είναι διαφορετική από την κύρια έδρα της Α΄ ομάδας, η οποία όμως μπορεί να δηλωθεί ως εναλλακτική έδρα.

Προϋπολογισμός δαπανών: Η κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει προϋπολογίσει το σχετικό κόστος λειτουργίας της Β΄ ομάδας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία συμμετέχει.

Ποινές: Οι ΠΑΕ που κοινοποιούν εκπρόθεσμα την πρόθεσή τους να μη συμμετέχει η ομάδα Β στη ΣΛ2 (ή στη Γ΄ Εθνική) ή αποσύρουν την ομάδα Β΄ κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης βαθμών και επιπροσθέτως με χρηματικό πρόστιμο.

Έκτιση ποινών: Ειδική ρύθμιση πρέπει να γίνει στα άρθρα του ΠΚ ώστε να μη μεταφέρονται οι κίτρινες κάρτες μεταξύ ΣΛ1– ΣΛ2 αλλά και να εκτίονται οι ποινές από κίτρινες μόνο στο ίδιο πρωτάθλημα. Οι ποινές από κόκκινες κάρτες εκτίονται σε όλες τις διοργανώσεις.

Γενικά: Οι ομάδες Β΄ θα εκπροσωπούνται στο ΔΣ της κατηγορίας αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για πρόεδρο».

Εμείς να σημειώσουμε ότι για να λειτουργήσει ο θεσμός των Β΄ ομάδων πρέπει να τροποποιήσει τους κανονισμούς της η ΕΠΟ και να ψηφιστεί σχετική διάταξη από τη Βουλή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter