Super League: Ερασιτέχνες διαιτητές με επαγγελματική αμοιβή – Πιο ακριβοπληρωμένοι από αρκετούς ποδοσφαιριστές

Οι Έλληνες διαιτητές της Σούπερ Λίγκας θεωρούνται ερασιτέχνες, αλλά αμείβονται σαν επαγγελματίες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα χρήματα που εισέπραξαν φέτος οι εκλεκτοί της ΚΕΔ που διηύθυναν τα παιχνίδια πρωταθλήματος και Κυπέλλου μεταξύ των ομάδων της ΣΛ1. Tο ετήσιο ποσό που λαμβάνει ένας διαιτητής της μεγάλης κατηγορίας –ειδικά μάλιστα αν είναι και διεθνής– μπορεί να φτάσει τις 60.000 ευρώ, ενώ αν σφυρίζει αγώνες και στην Αραβική Χερσόνησο τότε μπορεί να ξεπεράσει και τις 100.000 ευρώ. Τόσα χρήματα δεν παίρνουν τουλάχιστον οι μισοί από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη ΣΛ1, οι οποίοι είναι και επαγγελματίες.

Οι διαιτητές εισπράττουν «καθαρά» 1.500 ευρώ για κάθε παιχνίδι που διευθύνουν στη ΣΛ1, ενώ το ποσό πέφτει στα μισά (750 ευρώ) αν ορίζονται στο VAR. Ο τέταρτος διαιτητής, ο AVAR και ο OAVAR λαμβάνουν από 350 ευρώ. Τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ο αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά είχε στη διάθεσή του μόλις 18 διαιτητές για τα ματς της μεγάλης κατηγορίας και κάποιοι απ’ αυτούς στην ίδια αγωνιστική είχαν και δύο ορισμούς, διαφορετικά δεν μπορούσε να βγει το πρόγραμμα των αγώνων. Για παράδειγμα στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Στέφανος Κουμπαράκης και ο Αγγελος Ευαγγέλου ήταν διαιτητές VAR σε δύο παιχνίδια: Βόλος – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – ΟΦΗ για τον Κουμπαράκη, ενώ ο Αθηναίος ρέφερι είχε τον ίδιο ρόλο στα ματς ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός και Παναιτωλικός – Λαμία. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Αλέξανδρος Κατσικογιάννης ήταν τέταρτος στους αγώνες ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός και Λεβαδειακός – Athens Kallithea, οπότε έκανε κι αυτός διπλό μεροκάματο. Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε σχεδόν σε όλες τις αγωνιστικές, καθώς στη διάρκεια της περιόδου υπήρχαν τραυματισμοί διαιτητών ή και τιμωρίες διαιτητών, οπότε η ΚΕΔ δεν είχε αρκετές επιλογές. Ο περιορισμένος αριθμός των διαιτητών είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Στ. Λανουά χρησιμοποίησε σε πολλά παιχνίδια της Σούπερ Λίγκας διαιτητές ως τέταρτους από τον πίνακα της Β΄ Εθνικής.

Πρώτος στη λίστα με τα εγχώρια παιχνίδια είναι ο Βασίλης Φωτιάς, o οποίος από τους ορισμούς του στη ΣΛ1 εισέπραξε 41.100 ευρώ και από τα ματς του Κυπέλλου 4.800 ευρώ. Ο Φωτιάς είναι και διεθνής και μάλιστα η UEFA τον θεωρεί εξελίξιμο και γι’ αυτό τον έχει εντάξει σε ένα γκρουπ δέκα διαιτητών, οι οποίοι τσεκάρονται από έναν πρώην μεγάλο Ευρωπαίο ρέφερι που έχει ρόλο μέντορα. Εαν τα πάει καλά, θα ανέβει στην κατηγορία ελίτ. Αυτός είναι και ο στόχος του Φωτιά προκειμένου να βρεθεί στη λίστα των διαιτητών που θα σφυρίξουν στο μέλλον σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Ο ρέφερι από την Πέλλα την περίοδο 2024-2025 ορίστηκε σε έξι ματς από την UEFA και η αμοιβή του ήταν περίπου 25.000 ευρώ, οπότε από τη διαιτησία είχε συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν τις 70.000 ευρώ.

Χρυσοπληρωμένος

O νούμερο ένα Ελληνας διαιτητής εδώ και χρόνια είναι ο Τάσος Σιδηρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην κατηγορία ελίτ της UEFA. Στις εγχώριες διοργανώσεις σφύριξε λιγότερα παιχνίδια από τον Φωτιά επειδή τιμωρήθηκε από την ΚΕΔ μετά το παιχνίδι Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Αρη διότι δεν απέβαλε τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ωστόσο, ο ρέφερι από τα Δωδεκάνησα είναι με διαφορά ο πιο ακριβοπληρωμένος από τους συναδέλφους του κι αυτό διότι σφύριξε επτά ματς του πρωταθλήματος Σαουδικής Αραβίας (Saudi Pro League). Η αμοιβή του για το καθένα ήταν 5.500 ευρώ, ενώ ο Σιδηρόπουλος ορίστηκε και σε εννέα ματς της UEFA και της FIFA, από τα οποία εισέπραξε περίπου 40.000 ευρώ. Η σούμα για τον πολύπειρο διαιτητή αγγίζει τις 115.000 ευρώ και κατά συνέπεια είναι χρυσοπληρωμένος για τον χώρο του.

Οταν ένας διαιτητής της Σούπερ Λίγκας φτάνει να εισπράττει πάνω από 40.000 ευρώ τον χρόνο, έχοντας μπροστά του μια προοπτική δεκαετίας, γίνεται αντιληπτό ότι στην ουσία ασκεί ένα επάγγελμα. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι διαιτητές που βιοπορίζονται από τα έσοδα που έχουν από τη διαιτησία.

Ενας διαιτητής της πρώτης κατηγορίας αμείβεται αδρά, αλλά υπάρχουν απαιτήσεις από την ΚΕΔ. Πρέπει να προπονείται σε καθημερινή βάση και να ακολουθεί πρόγραμμα διατροφής για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η ΚΕΔ στη διάρκεια της σεζόν χρησιμοποίησε το «Ref House», το «διαδικτυακό σπίτι των διαιτητών». Σε αυτή την πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί όλοι οι κανονισμοί διαιτησίας και οι διαιτητές έχουν τη δυνατότητα να τους διαβάσουν για να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους. Επίσης, έχουν αναρτηθεί δεκάδες βίντεο με επίμαχες διαιτητικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν οι διαιτητές για να γνωρίζουν ποια είναι η απόφαση που πρέπει να πάρουν όταν τους τύχει παρόμοια φάση. Επίσης, υπάρχουν και κουίζ ερωτήσεων για την καθημερινή τους εξάσκηση.

Το «Ref House» χρησιμοποιείται από τους διαιτητές προκειμένου να ενημερώνουν την ΚΕΔ για την προετοιμασία και την εκγύμνασή τους. Οι ρέφερι έχουν προμηθευτεί σχετικό κωδικό της πλατφόρμας και από ένα ειδικό ρολόι από την ΚΕΔ και είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τις ώρες που προπονούνται κάθε μέρα. Στην περίπτωση που το αμελήσουν η… ποινή είναι να μην ορίζονται στα ματς της επόμενης αγωνιστικής κι αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων. Επομένως, πρέπει να ασχολούνται επτά ημέρες την εβδομάδα με τις υποχρεώσεις τους στη διαιτησία.

Από τη λίστα με τα παιχνίδια των διαιτητών προκύπτει ότι ο Στ. Κουμπαράκης ορίστηκε μόνο στο VAR. Τη νέα σεζόν δεν θα είναι ο μοναδικός που θα έχει αυτό το «προνόμιο». Η ΚΕΔ, έπειτα από εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου της Πάολο Βαλέρι, θα δημιουργήσει το VAR table, μία λίστα με διαιτητές που θα μπαίνουν αποκλειστικά στο VAR, ακόμη και σε ηλικίες πάνω από 45 ετών. Υποψήφιοι να συμπεριληφθούν σε αυτήν τη λίστα είναι οι Ζαμπαλάς, Πουλικίδης, Τζήλος, Παπαδόπουλος, ενώ πρόταση έχει γίνει και στον Τσαγκαράκη.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το ποδόσφαιρο και η διαιτησία πέρασαν σε μια νέα εποχή, αυτή των σύγχρονων τεχνολογιών που θα συμβάλουν σημαντικά στην αξιοπιστία του. Οι αγώνες των πλέι οφ 1-4 της Σούπερ Λίγκας καθώς και ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ του ΟΦΗ και του Ολυμπιακού διεξήχθησαν με δύο πρόσθετες τεχνολογίες στο VAR, το ημιαυτόματο οφσάιντ και το goal line technology. Με το «ενισχυμένο» VAR θα πορευτεί και την επόμενη σεζόν το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως έχει ανακοινωθεί από τη λίγκα. Για τον λόγο αυτό σε κάθε παιχνίδι θα ορίζονται επτά διαιτητές και βοηθοί!

Η διαιτησία εκσυγχρονίζεται και το ελληνικό ποδόσφαιρο ακολουθεί τις εξελίξεις. Το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του ποδοσφαίρου αποκλειστικά για το VAR πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της σεζόν από την UEFA στις εγκαταστάσεις της πορτογαλικής ομοσπονδίας στη Λισσαβώνα, με κεντρικά θέματα την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του project σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη βελτίωση της επικοινωνίας του. Οι δύο βασικοί άξονες των παρουσιάσεων από πλευράς UEFA αφορούσαν την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο σύστημα του VAR και την επικοινωνία, ενώ συζητήθηκε η πιθανότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) τόσο για την πιο άμεση και ακριβέστερη απεικόνιση των φάσεων όσο και για άλλους τομείς της διαδικασίας.

Στο συνέδριο την ελληνική διαιτησία εκπροσώπησε ο Π. Βαλέρι, ο οποίος τόνισε ότι «αναλύσαμε νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες που μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα, πώς να δημιουργήσουμε νέες πλατφόρμες που υποστηρίζονται από AI και να οργανώσουμε σεμινάρια εξειδικευμένα για το VAR. Για την καλύτερη επικοινωνία των αποφάσεων του VAR κατά τη διάρκεια των αγώνων αξιολογήθηκε θετικά η πρόταση της FIFA για δημόσια ανακοίνωση μετά την αναθεώρηση των εικόνων από το On Field Review, με τον διαιτητή να εξηγεί την απόφαση σε ολόκληρο το γήπεδο αναφέροντας τον λόγο της τελικής απόφασης. Θεμελιώδης και σημαντική στην επικοινωνία του VAR είναι η μετά τον αγώνα επεξήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστάσεων που αφορούν το VAR».

Τα έσοδα από το Κύπελλο

Στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα το Documento αναφέρονται τα ματς και τα χρήματα που έλαβαν οι 18 διαιτητές της ΣΛ1 από τα παιχνίδια πρωταθλήματος. Από τους ορισμούς τους στους αγώνες για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας πήραν τα εξής ποσά: Πρώτος είναι ο Τσακαλίδης, ο οποίος έλαβε 7.050 ευρώ. Ακολουθούν ο Παπαδόπουλος με 5.550 και ο Παπαπέτρου με 5.250. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Φωτιάς με 4.800 ευρώ, ενώ ακολουθούν ο Βεργέτης με 4.500 και ο Κατοίκος με 4.400 ευρώ. Ο Ευαγγέλου εισέπραξε 4.100 ευρώ, ο Τσιάρας 4.050, ενώ οι Πολυχρόνης και Τσιμεντερίδης έλαβαν από 3.700 ευρώ. Ο Τσαγκαράκης αμείφθηκε με 3.350 ευρώ. Οι Κατσικογιάννης και Τσέτσιλας εισέπραξαν από 2.200 ευρώ, ενώ ο Σιδηρόπουλος 1.850 και ο Πουλικίδης 1.700 ευρώ. Τέλος, ο Ζαμπάλας αμείφθηκε με 1.500 ευρώ, ο Κουμπαράκης με 1.100, ενώ τελευταίος είναι ο Τζήλος, ο οποίος έλαβε 750 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτροσόκ τα χρέη για το ρεύμα – Κυβερνητικά σχέδια για mega επενδύσεις στην πλάτη της κοινωνίας

Συγκλονίζει η Καρυστιανού για τις «μαχόμενες μάνες» της Γάζας: «Η δική μας φωνή δεν συντάσσεται με το σκοτάδι»

Ιάσονας Λαλαούνης: Κάλεσμα στο Εφετείο αυτή τη Δευτέρα – Η Δικαιοσύνη να γίνει εργαλείο για να μην προστεθούν κι άλλοι στον κατάλογο

«Αμάρτησαν» για να θρέψουν με παράνομες επιδοτήσεις τα δικά τους παιδιά – Την Κυριακή στο Documento

Καιρός: Κυριακή με καταιγίδες και αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές αφορούν τα φαινόμενα

Ετικέτες