Super League: Mε υπογραφή Λανουά ο νέος πίνακας διαιτητών – Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής θα αποφασίσει ποιοι θα σφυρίξουν

Από το 2014 και την εποχή του πρώτου ξένου αρχιδιαιτητή, του Σκωτσέζου Χιου Ντάλας, η ελληνική διαιτησία έχει περάσει από σαράντα κύματα και το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και αρνητικό: την τελευταία δεκαετία κανείς Ελληνας διαιτητής δεν έχει σφυρίξει σε μεγάλη διοργάνωση, Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro ή σε τελικό διοργάνωσης της UEFA. Κι αυτό διότι δεν υπήρχαν αξιολογικά κριτήρια για την προώθηση των διαιτητών και ειδικά γι’ αυτούς που έγιναν διεθνείς και πήραν το σήμα της FIFA. Οπότε η UEFA δεν εμπιστεύεται τους Ελληνες διαιτητές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι απαξιωμένοι και στις εγχώριες διοργανώσεις, καθώς τα παιχνίδια μεταξύ των Big 4 τα διευθύνουν ξένοι.

Το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας παραμένει στα… τάρταρα, διότι παρεμβαίνουν σε αυτήν οι μεγαλοπαράγοντες των ΠΑΕ για να ικανοποιήσουν τα «θέλω» τους. Ακόμη και οι ξένοι αρχιδιαιτητές που επιλέχθηκαν με τη βοήθεια της UEFA για να ανεβάσουν το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών έφυγαν βράδυ από τη χώρα μας ως αποτυχημένοι.

Κάτι άλλαξε

Φέτος ωστόσο δημιουργήθηκαν οι προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στον διεφθαρμένο χώρο της ελληνικής διαιτησίας. Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά και οι συνεργάτες του (Πάολο Βαλέρι και Ρομπέρτο Αλόνσο) από τη μία ασχολούνται εντατικά με τη βελτίωση των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας και από την άλλη παρακολουθούν στενά τους διαιτητές που είναι υποψήφιοι να ανέβουν στον πίνακα της μεγάλης κατηγορίας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔ έχει φροντίσει ήδη να στείλει μήνυμα στην ΕΠΟ και στις ΠΑΕ ότι δεν πρόκειται να ακούσει τις εισηγήσεις τους για το ποιοι διαιτητές είναι οι «εκλεκτοί» τους και θα είναι αποκλειστικά δική του απόφαση ποιοι ρέφερι θα ανέβουν και ποιοι θα «κοπούν» από τον πίνακα της πρώτης κατηγορίας. Το σχετικό μήνυμα εστάλη τον περασμένο Οκτώβριο όταν κάποιοι παράγοντες ήθελαν και πίεζαν να γίνει διεθνείς ένας εκ των Κώστα Κατοίκου, Σταύρου Τσιμεντερίδη και Φώτη Πολυχρόνη, αλλά ο Λανουά δεν άναψε το πράσινο φως. Κι αυτό διότι δεν είχε πειστεί ότι είναι ικανοί να εκπροσωπούν την ελληνική διαιτησία σε διεθνείς αγώνες.

Στην τρέχουσα σεζόν, που ολοκληρώνεται την προσεχή Πέμπτη 22 Μαΐου με τη δέκατη και τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ, η ΚΕΔ στηρίχθηκε σε μόλις 18 διαιτητές –αριθμός μικρός– και γι’ αυτό πολλές φορές διαιτητές την ίδια αγωνιστική ορίστηκαν σε δύο διαφορετικά παιχνίδια είτε να τα σφυρίξουν είτε να είναι στο VAR. Επίσης, κλήθηκαν διαιτητές από τη ΣΛ2 να λάβουν θέση τέταρτου στο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας για να καλυφθούν τα κενά.

Ο Λανουά και οι συνεργάτες του έχουν συμφωνήσει στην αύξηση των διαιτητών της ΣΛ1 τουλάχιστον σε 25, ενώ θα δημιουργηθεί και το VAR table, ο πίνακας δηλαδή με διαιτητές που θα απασχολούνται αποκλειστικά στο VAR. Ο αριθμός θα αυξηθεί αναγκαστικά διότι σε κάθε ματς η ΚΕΔ πρέπει να ορίζει επτά διαιτητές και βοηθούς, με δεδομένη τη λειτουργία του ημιαυτόματου οφσάιντ.

Οι υποψήφιοι

Οι πίνακες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και υποψήφιοι για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία είναι οι ακόλουθοι διαιτητές: Κόκκινος (Χαλκιδικής), Μπεκιάρης (Κορίνθου), Ματσούκας (Αιτωλοακαρνανίας), Φίτσας (Πρέβεζας), Γιαννουκάς (Δωδεκανήσου), Τικόζογλου (Μακεδονίας), Ανδριανός (Αχαΐας), Αλ. Μέγας (Πιερίας), Κουκούλας (Λέσβου), Μπούτσικος (Μακεδονίας), Ντάουλας (Δυτικής Αττικής).

Υποψήφιοι για το VAR table είναι οι Κουμπαράκης, Τζήλος, Παπαδόπουλος, Ζαμπαλάς, Ευαγγέλου, Τσαγκαράκης και Πουλικίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη κρούση που τους έγινε για να ορίζονται μόνο ως VARίστες οι Τσαγκαράκης, Ζαμπαλάς ήταν αρνητικοί, αλλά αν η ΚΕΔ θέλει να πετύχει στο έργο της δεν πρέπει να ακούει κανέναν. Για παράδειγμα, στη Ρουμανία ο Ελληνας αρχιδιαιτητής Κύρος Βασσάρας έχει κλειστά τα αυτιά του και ο Ιστβαν Κόβατς ορίστηκε να διευθύνει τον τελικό του Champions League μεταξύ της Ιντερ και της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ετικέτες