Super League: «Χαράτσι» 8 εκατ. ευρώ

Super League: «Χαράτσι» 8 εκατ. ευρώ

Ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να επαναφέρει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων από το πρωτάθλημα 2023-24.

Η απόφαση ελήφθη με αντίθετη ψήφο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και σε αυτήν προβλέπεται να προστεθεί άρθρο (με αριθμό 11β) στο καταστατικό της λίγκας που θα αναφέρει ότι «από την αγωνιστική περίοδο 2023-24 το σύνολο των ΠΑΕ-μελών του συνεταιρισμού (περιλαμβανομένων και αυτών που θα προβιβαστούν από την κατώτερη κατηγορία) θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε σύμβαση που θα συνάπτει αποκλειστικά και μόνον ο συνεταιρισμός αναφορικά με τη συλλογική – κεντρική διαχείριση ραδιοτηλεοπτικών ή άλλων συναφών δικαιωμάτων… το σύνολο των ΠΑΕ-μελών του συνεταιρισμού… δεν θα επιτρέπεται να συνάπτουν αυτοτελώς, με τρίτα πρόσωπα, συμβάσεις παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών ή άλλων συναφών δικαιωμάτων».

Επειδή μάλιστα η πλειονότητα των μελών της λίγκας γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα αντιδρούσαν, στη συνέχεια του ίδιου άρθρου πρόσθεσαν όρο που προβλέπει ότι όσοι δεν συμμορφώνονται θα καλούνται να πληρώνουν ως ποινική ρήτρα 8.000.000 ευρώ ετησίως!

Για άλλη μια φορά οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκονται στα «χαρακώματα», χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, από τη μία, δεν θέλουν την κεντρική διαχείριση στην παρούσα συγκυρία. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, από την άλλη, τη θέλουν, για να κάνουν βέβαια και το χατίρι στους «μικρούς», προκειμένου να τους έχουν δεμένους στο άρμα τους.

Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και ζητά την αναγνώριση της ακυρότητας, άλλως την ακύρωση της απόφασης της λίγκας για την κεντρική διαχείριση. Η αντιδικία για τη μοιρασιά του χρήματος της τηλεοπτικής πίτας, από την οποία ζει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– το υποβαθμισμένο και αντιεμπορικό ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αναμένεται σφοδρή.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει στην προσφυγή της, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της ΣΛ1 «είναι πολλαπλώς ελαττωματική και παράνομη, καθώς: Παραβιάζει ευθέως το άρθρο 84 ν. 2725/1999 (σ.σ.: του αθλητικού νόμου), το οποίο κατά τα προεκτεθέντα προβλέπει ρητά το ιδιότυπο απόλυτο και αποκλειστικό περιουσιακό δικαίωμα των γηπεδούχων ΠΑΕ να εκμεταλλεύονται οι ίδιες τα ραδιοτηλεοπτικά και λοιπά συναφή δικαιώματα των αγώνων τους, η δε ανάθεση της κεντρικής διαχείρισης προβλέπεται ρητά στο άρθρο 84 ν. 2725/1999 ως δυνατότητα κάθε ΠΑΕ… Δηλαδή, η εταιρεία μας θα έχει μεγάλη απώλεια εσόδων μέσω της κεντρικής διαχείρισης συγκριτικά με τα έσοδα που έχει μέσω της απ’ ευθείας εκμετάλλευσης των ραδιοτηλεοπτικών και άλλων συναφών δικαιωμάτων των αγώνων της, τα οποία έσοδα, που θα χάνει η εταιρεία μας, θα τα καρπώνονται οι λοιπές ΠΑΕ-μέλη του συνεταιρισμού».

Με απλά λόγια λοιπόν, ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι η λίγκα παραβιάζει τον αθλητικό νόμο, καθώς η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προβλέπεται μεν σ’ αυτόν, αλλά ακραιφνώς ως δικαίωμα των ΠΑΕ της ΣΛ1 και όχι ως υποχρέωσή τους, άρα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να παραχωρήσει τα τηλεοπτικά του δικαιώματα στο πρωτάθλημα για κεντρική διαχείριση χωρίς τη θέλησή του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter