Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: «Κάποια κόμματα όπως η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων μας ενέπαιζαν»

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: «Κάποια κόμματα όπως η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων μας ενέπαιζαν»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) καλωσορίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση σε ανακοίνωσή του, την ψήφιση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ως το πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της απόλαυσης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και συνεχίζει τον αγώνα με περισσότερη δύναμη και επιμονή για την περαιτέρω βελτίωσή του.

Επίσης, στην ανακοίνωσή του κάνει αναφορά σε κόμματα, «ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία (της οποίας ο πρόεδρος κύριος Μητσοτάκης έφτασε στην ακραία αναφορά περί εξωγήινων, καθώς και ότι οι τρανς χρειάζονται «βαριά ψυχιατρική υποστήριξη») και στην Ένωση Κεντρώων, που σε όλες τις συναντήσεις ενέπαιξαν τόσο εμάς, όσο και όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι θα το ψηφίσουν, τουλάχιστον επί της αρχής, ενώ έπραξαν το αντίθετο».

Η Διεθνής Αμνηστία επίσης, χαιρετίζει το νέο νόμο: «Η σημερινή μεταρρύθμιση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς και καμία δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί επίσημα το ποιος και ποια είναι», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο Φώτης Φιλίππου, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περαιτέρω αλλαγές στο νόμο ώστε να διασφαλίσει, ότι τα τρανς άτομα στην Ελλάδα μπορούν να αναγνωρίζονται για αυτό που είναι χωρίς να πρέπει να παραιτηθούν από άλλα δικαιώματά τους», προσθέτει ο κ. Φιλίππου.

Οι ελλείψεις του νέου νόμου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία περιλαμβάνουν:

· Τον όρο η αναγνώριση να επικυρώνεται από ένα τοπικό δικαστήριο, αντί μιας απλής, προσβάσιμης διοικητικής διαδικασίας.

· Τον όρο, ότι ένας δικαστής αποφασίζει αν η εξωτερική εμφάνιση ταιριάζει με το φύλο στο οποίο το άτομο ταυτίζεται, διακινδυνεύοντας τα άτομα να πρέπει να συμμορφώνονται με τα στερεότυπα φύλου.

· Ο νόμος αποκλείει την πρόσβαση σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες και μετανάστες.

·Ο νόμος επίσης εξαιρεί «μη δυαδικά άτομα/non binary» από το να αποκτούν επίσημα χαρτιά που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους.

·Τρανς άτομα που είναι παντρεμένα θα αναγκάζονται να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το φύλο τους.

·Αν ένα τρανς άτομο έχει παιδιά, το φύλο και το όνομά του/της δεν μπορούν να αλλάξουν στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών, το οποίο αποτελεί παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.

·Επιπλέον, παρόλο που η διαδικασία είναι ανοιχτή σε παιδιά πάνω από την ηλικία των 15, οι καθολικοί περιορισμοί ηλικίας παραμένουν. Παιδιά που ζητούν νομική αναγνώριση φύλου, σύμφωνα με την Οργάνωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν επιπλέον εμπόδια για να το κάνουν, όπως η αξιολόγηση ψυχικής υγείας που απαιτείται από το νέο νόμο για παιδιά μεταξύ 15 και 16 ετών.

Οι παραπάνω διατάξεις στο νέο νόμο αναγκάζουν τα τρανς άτομα που ζητούν νομική αναγνώριση του φύλου τους, να διαλέγουν ανάμεσα σε αυτό και στο να απολαμβάνουν άλλα δικαιώματά τους, κατλήγει η οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter