Σωτηρέλης: Δε σημαίνει κάτι αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει

Καμία σχέση δεν έχει η ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση με τη συζήτηση περί δεδηλωμένης, τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

Σε συνέντευξή του στο News 24/7, ο κ. Σωτηρέλης πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να πέσει η κυβέρνηση είναι να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και αυτό συμβαίνει μόνο με πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση. Εν τοιαύτη περίπτώσει απαιτούνται 151 ψήφοι, ή αν ζητήσει και δε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός.

«Η δεδηλωμένη είναι ένα τεκμήριο συνταγματικό για το πως διορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την κυβέρνηση μετά τις εκλογές και σημαίνει απλώς ότι δεν την διορίζει αυθαίρετα αλλά με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα», εξήγησε.

«Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 15 ημέρες και μπορεί να ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. Για να λάβει δε ψήφο εμπιστοσύνης δεν χρειάζεται 151 ψήφους. Απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120. Δηλαδή αν οι παρόντες είναι 300 απαιτούνται 151, αν είναι 280 απαιτούνται 141 αλλά αν είναι 200 απαιτούνται όχι 101 αλλά 120».

«Όταν, αντίθετα, θέτει θέμα εμπιστοσύνης η αντιπολίτευση (με πρόταση δυσπιστίας από τουλάχιστον 50 βουλευτές) απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151) για να πέσει η κυβέρνηση».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να «πέσει» μία κυβέρνηση, απάντησε: «Μόνο αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με έναν από τους παραπάνω δύο τρόπους. Διαφορετικά δεν μπορεί να την ρίξει κανείς».

Για τους ΑΝΕΛ

«Το να αποσυρθούν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ δεν σημαίνει κάτι. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής (αυτός είναι ο σωστός όρος και όχι κυβέρνηση μειοψηφίας)», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Είτε ότι δεν θα τεθεί από κανέναν θέμα εμπιστοσύνης, με τους τρόπους που προβλέπονται συνταγματικά, είτε ότι, ακόμη και αν τεθεί, δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία οι βουλευτές που "ανέχονται" την κυβέρνηση -δηλαδή που την στηρίζουν έμμεσα- και έτσι δεν θα είναι δυνατόν να απολεσθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής».

«Το θέμα της νομιμοποίησης, που θέτει η αντιπολίτευση είναι θέμα πολιτικής κριτικής και όχι συνταγματικής ερμηνείας. Από συνταγματική άποψη, για να επιβιώσει μια κυβέρνηση απαραίτητη είναι μόνο η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, μέσω της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, κατά τα προαναφερθέντα.

Επίσης να θυμίσουμε ότι πολιτική είναι και η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μόνο αν διασφαλισθούν 151 ψήφοι. Το Σύνταγμα απαιτεί απλώς πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 75», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.