Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας Νεολαίας : «Ο ΣΥΡΙΖΑ να μη φοβάται να αλλάξει»

Σωτήρης Αλεξίου, γραμματέας Νεολαίας : «Ο ΣΥΡΙΖΑ να μη φοβάται να αλλάξει»

Στον απόηχο του φεστιβάλ Σπούτνικ ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου μιλά στο Documento για τον μετασχηματισμό του κόμματος, απαντώντας σε εσωκομματικά διλήμματα αλλά και στον τρόπο που η Αριστερά σκοπεύει να πλαισιώσει πολιτικά το πράσινο κίνημα.

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την πανελλαδική απεργία;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κύριος εκφραστής των πολιτικών που ευνοούν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Είναι ο ίδιος που επαναφέρει τα μνημόνια έτσι ώστε να κερδοφορούν οι λίγοι. Δηλαδή οι φίλοι της κυβέρνησης επιχειρηματίες. Νομίζω ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο, να μαζικοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να του δώσουν ένα γερό μάθημα για το τι σημαίνει εργατικό κίνημα και πώς διεκδικούν όλοι ενωμένοι τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ο απολογισμός από άποψη συμμετοχής και εγγραφής νέων μελών;

Το φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πάνω από 20.000 κόσμος πέρασε από το φεστιβάλ και συμμετείχε στις διεργασίες που γίνανε, όχι μόνο στο πολιτιστικό κομμάτι αλλά και στο πολιτικό που είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι πέρασαν τις πύλες του φεστιβάλ μας και πάρα πολλοί από αυτούς έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον να ενημερωθούν, ενώ πολλοί οργανώθηκαν κιόλας. Θα έλεγα με ασφάλεια πλέον ότι μιλάμε για πολλές δεκάδες έως και εκατοντάδες νέες εντάξεις στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως μπορώ να πω ότι το φεστιβάλ μας ήταν επιτυχημένο από όλες τις απόψεις και μην ξεχνάμε ότι είναι και η εκκίνηση της διαδικασίας ανασυγκρότησης, μαζικοποίησης και επαφής με την κοινωνία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της νεολαίας του κόμματος.

Κομματικός μετασχηματισμός με face control ή ανοιχτές κομματικές θύρες; Followers ή ενεργά κομματικά μέλη;

Νομίζω ότι η Αριστερά ήταν πάντα ανοιχτή σε νέες διαδικασίες, νέες ιδέες και νέες προσεγγίσεις στον τρόπο δράσης της. Εκτιμώ ότι αυτή η κουβέντα δεν οδηγεί κάπου. Ο στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας δίνει η σημερινή εποχή ώστε να διευρύνουμε περισσότερο την απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαφή του με τα τμήματα της κοινωνίας που θέλουμε να εκφράσουμε. Θεωρώ ότι σε αυτό το πλαίσιο οι νέες τεχνολογίες προφανώς είναι πολύ κρίσιμο εργαλείο, αλλά νομίζω ότι στόχος της Αριστεράς είναι να αλλάξει τις συνειδήσεις και να οργανώσει την καθημερινή πάλη του κόσμου για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη κοινωνία.

Μήπως η διαδικτυακή πλατφόρμα υποσκελίζει τις διά ζώσης κομματικές διαδικασίες;

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος και το να μη φοβάται να αλλάξει είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να εκπαιδευτεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μη φοβάται τις νέες τεχνολογίες, τα νέα εργαλεία που χρειάζεται να εντάξει στο δυναμικό του. Η πλατφόρμα αυτή για εμάς, τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί άλλο ένα εργαλείο για την απεύθυνσή του στην κοινωνία, τίποτε παραπάνω. Και νομίζω ότι θα διασφαλίσουμε την άμεση επαφή των μελών μας μέσα από τις οργανώσεις, μέσα από τους συνδικαλιστικούς φορείς, μέσα από οργανωμένες δομές. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουν περιεχόμενο δουλειάς όλα τα μέλη του κόμματος, γεγονός που θα συνοδεύεται από ένα οργανωμένο σχέδιο αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα.

Δηλώσεις συγκεκριμένων στελεχών δίνουν τροφή στον συμπολιτευόμενο Τύπο με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η διαδικασία του κομματικού μετασχηματισμού ως πηγή εσωστρέφειας. Πρόκειται για δόλιες μιντιακές αναγνώσεις ή υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί;

Νομίζω ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξωστρεφείς διαδικασίες στην Ιστορία που θα έχει κάνει ένα κόμμα. Το σχέδιο δεν είναι να κλειστούμε στα γραφεία μας και να συζητάμε με τις ώρες, αλλά να βγούμε με πολλαπλούς τρόπους στην κοινωνία, να μη φοβηθούμε να «αλληλομολυνθούμε» και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου για να οργανωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια αυτά τα δημοσιεύματα αποτελούν επικοινωνιακά τεχνάσματα για να χτυπήσουν τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σίγουρο ότι θα πέσουν στο κενό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Πώς μπορεί το πράσινο κίνημα να πλαισιωθεί από την Αριστερά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει σε αυτό το κίνημα με όρους τυχοδιωκτισμού. Πιστεύουμε ότι η μάχη για το περιβάλλον είναι η μάχη της εποχής μας, είναι μια μάχη για τη ζωή μας και σε αυτήν τη σύγκρουση υπάρχει προφανώς ιδεολογικό υπόβαθρο. Δεν μπορείς να διαλύσεις το περιβάλλον βάζοντας τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων και το ίδιο το περιβάλλον. Δεν μπορείς να εξυμνείς την προστασία του περιβάλλοντος αν δεν μιλήσεις για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να αγωνιστείς για την προστασία του περιβάλλοντος αν δεν αγωνιστείς για τη μείωση των ανισοτήτων που θα φέρει η κλιματική κρίση στον πλανήτη δημιουργώντας νέους πρόσφυγες και μετανάστες. Συνεπώς νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να μπει ιδεολογικό υπόβαθρο στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αν η Αριστερά δεν παίξει τώρα πρωταγωνιστικό ρόλο με ένα συνολικό αφήγημα που θα μπορεί να ανοίξει μια νέα προοπτική για την κοινωνία μέσα και από την προστασία του περιβάλλοντος, τότε νομίζω ότι θα έχει χάσει το παιχνίδι.

Υλοποιήσιμος ο στόχος των 170.000 μελών;

Το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο στόχος αυτός μπορεί να υλοποιηθεί, μπορεί και όχι. Αλλά το ζητούμενο είναι να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες για να ορθώσει αναχώματα απέναντι σε αυτή την ακροδεξιά, ακραία νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter