Σώζουν ζωές

Σώζουν ζωές

Πώς ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών σώζουν ζωές εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού: Εκτυπώνοντας τρισδιάστατες βαλβίδες αναπνευστήρα (κόστους ενός ευρώ) για ασθενείς που βρίσκονται στην εντατική θεραπεία.

Ολα αυτά συμβαίνουν στη γειτονική Ιταλία, ιδιαιτέρως χειμαζόμενη από τη νόσο COVID-19, και συγκεκριμένα στην πόλη Μπρέσα της Λομβαρδίας. Ο Κρίστιαν Φρακάσι κι ο Αλεσάντρο Ρομαγιόλι είναι οι δύο ιθύνοντες της startup Isinnova οι οποίοι μόλις ενημερώθηκαν για την έλλειψη σε βαλβίδες που συνδέουν τους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας με μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης έσπευσαν να σχεδιάσουν το πρωτότυπο για τη βαλβίδα που θα χρησιμοποιούσαν. 

Τους πήρε τρεις ώρες. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εκτύπωσαν 100 από αυτές τις βαλβίδες, οι οποίες λειτουργούν άψογα για οκτώ ώρες, οπότε και πρέπει να αντικατασταθούν. 

Οι δυο Ιταλοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με μια ακόμη μικρή εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τη Lonati, και όλοι μαζί στρώθηκαν στη δουλειά. Αφιλοκερδώς. Είναι αυτές οι πράξεις αληθινής ανθρωπιάς που μας κάνουν να χαμογελάμε εν μέσω τρικυμίας – κι είμαστε ακόμη στην αρχή της. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Σε αυτήν μπαίνει και η εταιρεία που παρέχει κανονικά στο νοσοκομεία της Μπρέσα τις πρωτότυπες βαλβίδες, κόστους 11.000 ευρώ η μία. Ολα από αυτήν ξεκίνησαν άλλωστε. 

Η αδυναμία της να προμηθεύσει εγκαίρως το νοσοκομείο οδήγησε το τελευταίο στην αναζήτηση εναλλακτικής. 

Οταν λοιπόν οι της Isinnova απευθύνθηκαν στην εν λόγω εταιρεία για να δουν το πρωτότυπο της βαλβίδας, οι τραγικά επικίνδυνοι εκπρόσωποί της όχι μόνο αρνήθηκαν αλλά απείλησαν και με αγωγή για παραβίαση της πατέντας τους. Αιδώς, επιχειρηματίες του κέρδους και του θανάτου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter