Σχέδια για αφορολόγητο μόνο με e-αποδείξεις

Σχέδια για αφορολόγητο μόνο με e-αποδείξεις

Στόχος να καλυφθεί «επικοινωνιακά» η τρύπα 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κυκλοφορούν με… κομπιουτεράκι για να υπολογίζουν ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας μάλλον θα κάτσουν στα θρανία για εκμάθηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Προς κατάργηση το αφορολόγητο, αφού η τρύπα στον προϋπολογισμό, την οποία αποδέχεται ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση, αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και τα λεφτά για να καλυφθεί φαίνεται ότι δεν βγαίνουν, ούτε φέτος αλλά ούτε και του χρόνου. Στις 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο Εurogroup μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μέχρι τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ήδη σχεδόν δύο μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας. Κοινοτικές πηγές σχολίαζαν στο Documento ότι «μέχρι τότε περιμένουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και το 2020». «Προϋπολογισμός μόνο με φοροελαφρύνσεις δεν βγαίνει» επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Αλλες πηγές πολύ κοντά στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο τέλος του χρόνου, δηλαδή με την κατάθεση του προϋπολογισμού (τέλος Νοεμβρίου), οπότε αναμένεται να κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, θα είναι πιο εύκολο επικοινωνιακά για τη ΝΔ να διαχειριστεί τη μείωση ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολόγητου, τη διατήρηση του οποίου είχε κάνει σημαία όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Διότι αφενός το μέτρο θα ληφθεί σχεδόν στους πρώτους μήνες της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφετέρου θα δώσει ένα επικοινωνιακό «κίνητρο» προς τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει αντιπρόταση στους θεσμούς που θέλουν τη μείωση του αφορολόγητου –την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σώσει με νόμο τον περασμένο Μάιο– να παραμείνει το αφορολόγητο όσο είναι σήμερα, δηλαδή 8.636 ευρώ αλλά να χτίζεται με αποδείξεις οι οποίες θα προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι συναλλαγές με κάρτα

Το θέμα είναι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εμφανίζουν κόπωση στο πρώτο εξάμηνο, αγγίζοντας τα 17 δισ. ευρώ έναντι 16 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Δηλαδή παρατηρείται επιβράδυνση. Με την αύξηση του αφορολόγητου με το χτίσιμό του από τη χρήση πλαστικού χρήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) το οικονομικό επιτελείο υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα επιχειρηματολογεί ότι θα πιαστεί η φοροδιαφυγή. Αυτό όταν σημαντικοί επαγγελματικά κλάδοι, όπως οι κινηματογράφοι και τα ψιλικατζίδικα, δεν έχουν εξοπλιστεί με POS για να περνούν ηλεκτρονικά οι συναλλαγές, ούτε έχει προχωρήσει η σύνδεση των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών με το Taxis.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος των φοροτεχνικών Βασίλης Καμπάνης αναφέρει πως για να φτάσει κάποιος στο υψηλό αφορολόγητο θα πρέπει να έχει πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκτός δηλαδή από αυτές που προβλέπονται για το χτίσιμο του σταθερού αφορολόγητου ορίου. Το ύψος των επιπλέον συναλλαγών θα αποφασιστεί το επόμενο έτος, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διατηρήσει ακέραιο το αφορολόγητο όριο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στις οποίες τέθηκε το ζήτημα αναφέρουν ότι το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με αυτά που ζητεί σήμερα η εφορία για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Αυτό σημαίνει, με βάση τα όσα διατείνεται το υπουργείο, ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν θα δυσκολευτεί να φτάσει στο υψηλό αφορολόγητο στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφύγει σε αυτήν τη λύση.

Το ζήτημα που δημιουργείται με το χτίσιμο του αφορολόγητου από το πρώτο ευρώ αγγίζει, εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν έχουν καμία εξοικείωση με το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και όπως οι επαγγελματίες για να έχουν έκπτωση δαπανών πρέπει να δικαιολογούν δαπάνες, πλέον όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να… μετατραπούν σε λογιστές!

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, του φόρου μεταβίβασης κατά 50% στις νεόδμητες οικοδομές, του φόρου των μερισμάτων στο 5% από 15%, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24%, μείωση 9% του συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων κ.ά.

Φορολογική κλίμακα

Κι εδώ αρχίζουν τα όργανα για τον προϋπολογισμό… Αν διατηρηθεί το αφορολόγητο και μειωθεί η φορολογική κλίμακα στο 9%, στις Βρυξέλλες θα αρχίσουν να παίρνουν… ηρεμιστικά χάπια πολύ πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, σχολιάζουν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Με τις αλλαγές που εξετάζονται ο μειωμένος από το 22% στο 9% κατώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ισχύσει για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και με τις προσαυξήσεις 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξατμιστεί. Δηλαδή ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, ενώ ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα έχει αφορολόγητο 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά. Σύμφωνα με τις αλλαγές: 

01 Α υ το απασχολούμενος-ελεύθερος επαγγελματίας( χωρίς παιδί) που δήλωνε 10.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ. Τώρα θα πληρώνει 900 ευρώ και θα έχει κέρδος 1.300 ευρώ. 

02 Μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ και την προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ που είναι τώρα. Σήμερα πληρώνει φόρο 250 ευρώ για το εισόδημά του, ο οποίος με τις αλλαγές περιορίζεται στα 32,76 ευρώ.

Καθώς ο στόχος των πλεονασμάτων δεν έχει αλλάξει, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ επί ελληνικού εδάφους προ ημερών, τα ποσά με τα οποία ελαφρύνονται οι φορολογούμενοι θα αναζητηθούν κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια άλλη πηγή ή στην… άλλη τσέπη τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter