Σχεδιασμός με ορίζοντα τον Οκτώβριο

Σχεδιασμός με ορίζοντα τον Οκτώβριο

Η κυβέρνηση έχει ατζέντα γεμάτη με νομοθετήματα, ανεπηρέαστη από κοινοβουλευτικές διεργασίες.

Με την υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα θα πορευτεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το κυβερνών κόμμα αφού, όπως όλα δείχνουν, το Μαξίμου δεν προκρίνει το σενάριο της ένταξης στην πλειοψηφία ανεξάρτητων βουλευτών όπως ο Σπύρος Δανέλλης, η Ελενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και, πλέον, ο Τέρενς Κουίκ όταν παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Το αντίθετο μάλιστα. Η κυβέρνηση όχι μόνο θα πορευτεί με την υπάρχουσα ΚΟ, αφού κρίνει ότι η κυβερνητική σταθερότητα κρίθηκε οριστικά στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αλλά θα επιδιώξει για κάθε νομοσχέδιο (και θα είναι πολλές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες από εδώ και στο εξής) να διεξάγεται ονομαστική πλειοψηφία. Κι αυτό διότι όχι μόνο διαθέτει τις απαραίτητες 151 ψήφους (με τους παραπάνω βουλευτές και την Κατερίνα Παπακώστα) αλλά πιστεύει ότι η πλειοψηφία αυτή θα διευρύνεται αφού νομοσχέδια όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού απολαμβάνουν ευρύτατης στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο ρωτήθηκε σχετικώς από το Documento απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτήν τη στιγμή για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι έξι ανεξάρτητοι να λειτουργούν πλέον συντεταγμένα. Τρόποι άλλωστε και μάλιστα εντός της συνταγματικής τάξης υπάρχουν, αρκεί να αναζητηθούν. Το ζητούμενο σύμφωνα με πληροφορίες είναι αν θα λειτουργούν συντεταγμένα σε μόνιμη βάση ή ad hoc.

Ο κανονισμός της Βουλής και οι ΚΟ

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στις δηλώσεις Καμμένου σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει ούτε πρόκειται να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην πλέον κυβερνητικού εταίρου, ενώ είναι ειλημμένη η απόφαση για υποστήριξη των πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται.

Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά τρόπους προκειμένου να αποκατασταθεί «αδικία» που προέκυψε με τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού και ενδεχομένως των ΑΝΕΛ. Είναι κάτι που άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης, όταν και ανέφερε επί λέξει ότι «δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή με την ψήφο του κόσμου στις εκλογές». Ο κ. Τζανακόπουλος μάλιστα γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα με δεδομένο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Βουλή για θέμα του κανονισμού.

Τι εννοούσε όμως ο κ. Τζανακόπουλος; Επί της ουσίας ο υπουργός Επικρατείας φωτογράφισε τις κυβερνητικές προθέσεις να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός της Βουλής, ώστε να διατηρηθούν μόνο τα προνόμια των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της περασμένης Πέμπτης παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου.

Η Βόρεια Μακεδονία και το ταξίδι στην Άγκυρα

Ανεξαρτήτως πάντως από το αν επιλεγεί τελικά η παραπάνω λύση, το σίγουρο είναι ότι μοιάζει να χάνει έδαφος η λύση να αφήσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ να διαλυθεί. Το αν οι αλλαγές επιτρέψουν και στον Σταύρο Θεοδωράκη να επανασυστήσει την ΚΟ του Ποταμιού είναι ακόμη ένα ζητούμενο, αν και η απάντηση στην παρούσα φάση είναι «μάλλον ναι».

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση σημειώνουν με νόημα ότι «έχουμε μπροστά μας πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες». Εξάλλου τις επόμενες μέρες θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προκειμένου και επίσημα πλέον η γειτονική χώρα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία. Η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες, πιθανότατα μία στην επιτροπή και μία στην ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο των δύο ηγετών. Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών θα είναι διευρυμένη, ενώ μεθαύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η συνάντηση να γίνει για πρώτη φορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σημειολογικά κυρίως.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter