Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Με νομοθετικό διάταγμα

Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών από το ιταλικό Δημόσιο

Τα κόκκινα δάνεια και τις αποζημιώσεις των -σε απόλυση- τραπεζοϋπαλλήλων θα αναλάβει το ιταλικό κράτος

Με έγκριση ειδικού νομοθετικού διατάγματος, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι επικύρωσε σήμερα το απόγευμα την απόφαση διάσωσης των δυο τραπεζών της περιοχής Βένετο που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν. Πρόκειται για τη Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντα και τη Veneto Banca.

Όπως είχε διαρρεύσει από χθες στον Τύπο, οι υγιείς τομείς των δυο τραπεζών θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του τραπεζικού οργανισμού Sanpaolo Intesa, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ. Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, το μέτρο αυτό επιτρέπει  την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το μέτρο της κυβέρνησης εγκρίθηκε σήμερα (και όχι χθες, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά), διότι προέκυψε το θέμα των υπεράριθμων υπαλλήλων των δυο τραπεζών. Τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους, που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, πάντως, αν οι Βρυξέλλες κρίνουν αυτή τη διπλή οικονομική βοήθεια του δημοσίου (για τα κόκκινα δάνεια και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη θέση τους), συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.