Σχέδιο Κομισιόν αν ο Πούτιν κλείσει τη «στρόφιγγα»: Τηλεργασία, μείωση ορίων ταχύτητας και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα

Σχέδιο Κομισιόν αν ο Πούτιν κλείσει τη «στρόφιγγα»: Τηλεργασία, μείωση ορίων ταχύτητας και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνακόλουθη πολυεπίπεδη κρίση. Σε αυτό το μήκος κύματος, η Κομισιόν φέρεται να επεξεργάζεται έκτακτο σχέδιο που θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη «στρόφιγγα» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προκαλώντας ενεργειακό «έμφραγμα».

Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της έγκυρης ισπανικής εφημερίδας El Pais, το σχέδιο αυτό, που θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, περιλαμβάνει μία σειρά από εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου μεταξύ των «27» αλλά και μία σειρά από προτάσεις που σίγουρα θα συζητηθούν.

Υπό τον φόβο ενός οριστικού «μπλακάουτ», σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι μετακινήσεις, και ταυτόχρονα η ζήτηση για καύσιμα, η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι το σχέδιο που εδράζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική αλυσίδα που έχει τεθεί σε ασφάλεια από το 2017 και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επεκταθεί.

Το «Plan B» λοιπόν είναι σύμφωνα με την El Pais, η ταυτόχρονη μείωση των μετακινήσεων και η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας σε βασικά σημεία όπως τα νοικοκυριά και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται:

1) Τηλεργασία: Έως και τρεις φορές τη βδομάδα κάτι που θα οδηγήσει σε 500.000 βαρέλια πετρελαίου

2)Χρήση αυτοκινήτου από κοινού μαζί με άλλους ανθρώπους και παράλληλη ήπια οδήγηση που ισοδυναμεί σε 470.000 βαρέλια

3) Μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χλμ/ώρα που μεταφράζεται σε 430.000 βαρέλια

4) Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις, ήτοι 380.000 βαρέλια

5) Χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ποδηλάτων αλλά και περπάτημα, 330.000 βαρέλια

6) Ήπια οδήγηση των φορτηγών, 320.000 βαρέλια

7) Μείωση των επαγγελματικών αεροπορικών ταξιδίων, 260.000 βαρέλια

8) Εναλλάξ είσοδος των αυτοκινήτων στις πόλεις (κάτι σαν τον «Δακτύλιο» και το μονά – ζυγά που ήδη υπάρχει στην Αθήνα), 210.000 βαρέλια

9) Χρήση οχημάτων με ηλεκτρική ενέργεια, 100.000 βαρέλια

10) Χρήση του τρένου αντί για αεροπλάνο, 40.000 βαρέλια

Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες στην ισπανο-πορτογαλική πρόταση

Την προκαταρκτική έγκριση της Κομισιόν φέρεται να έλαβε η πρόταση Ισπανίας και Πορτογαλίας για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που έχει αντίκτυπο στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζει σε άλλο δημοσίευμά της η El Pais την Τρίτη. Όπως επισημαίνει, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο μετά τη σημερινή συνεδρίαση τον μηχανισμό μείωσης των λογαριασμών ρεύματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει τον ισπανο-πορτογαλικό μηχανισμό μείωσης του λογαριασμού ρεύματος στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον σημερινό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά την ενημέρωση για την «προκαταρκτική» έγκριση αυτού του σχεδίου που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο στόχος  είναι να τεθεί σε ισχύ «το συντομότερο δυνατό». Τόσο που δεν αποκλείεται η σύγκληση έκτακτου υπουργικού συνεδρίου για την Παρασκευή», γράφει και συνεχίζει: «Ο αρχικός στόχος ήταν να μπορέσουμε να εγκρίνουμε το μέτρο στο τακτικό Συμβούλιο σήμερα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η καθυστέρηση της Λισαβόνας στην παρουσίαση του τελικού εγγράφου που περιγράφει λεπτομερώς τις τεχνικές λειτουργίες του μηχανισμού ήταν ο θεμελιώδης παράγοντας αυτής της καθυστέρησης».

Παρά την επιβεβαίωση της «πρόσφατης» υποδοχής ενός σχεδίου του μέτρου που περιελάμβανε «μεγάλο αριθμό σχετικών λεπτομερειών», οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια απλή «προκαταρκτική αξιολόγηση». «Ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να εκκρεμούν και αναμένεται [να συμπεριληφθούν] στην επίσημη ειδοποίηση, η οποία θα γίνει σύντομα. Στόχος της Επιτροπής είναι να ληφθούν στέρεες και νόμιμες αποφάσεις το συντομότερο δυνατό», προσθέτουν.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Σάντσεθ υποστηρίζει ότι το πράσινο φως είναι οριστικό και επιμένει ότι αυτές οι λέξεις αποτελούν μέρος της «συνήθης διαδικασίας». Αυτό που ελήφθη “είναι μια επιστολή συμμόρφωσης, μια προέγκριση με την επιφύλαξη ότι η νομοθετική πρόταση που καταρτίστηκε τόσο από την Ισπανία όσο και από την Πορτογαλία δεν αποκλίνει από ό,τι έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής”, προσθέτουν οι πηγές.

Όπως σημειώνει πάντα η El Pais, όταν τεθεί σε ισχύ, το σύστημα θα καθορίσει ένα όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, το οποίο θα μειώσει σχεδόν στο μισό τον λογαριασμό ρεύματος των πελατών που έχουν ρυθμιζόμενο συντελεστή, εκείνων που έχουν υποφέρει περισσότερο από τη βάναυση αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: El Pais

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter