Σχέδιο Μητσοτάκη για αποστρατεία Καραμανλή, Σαμαρά, Παυλόπουλου

Σχέδιο Μητσοτάκη για αποστρατεία Καραμανλή, Σαμαρά, Παυλόπουλου

Μαίνεται ο πόλεμος των τζακιών στη ΝΔ. Η προβολή του σχεδίου Μητσοτάκη για «συνταξιοδότηση» των «γαλάζιων» βαρόνων (πρώτος στη λίστα ο Κώστας Καραμανλής) μέσα από τις σελίδες φίλα προσκείμενων εντύπων έχει θορυβήσει αρκετούς στη ΝΔ. Την ίδια ώρα οι λεγόμενοι καραμανλικοί ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση ακυρώνοντας τα όποια σχέδια της ηγεσίας της ΝΔ για πολιτική εξόντωση του φυσικού αρχηγού τους.

 Το «φιλόδοξο» έως αφελές εγχείρημα του προέδρου της ΝΔ συνδράμουν τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει ο εφοπλιστής και υπόδικος Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και τα φιλικά έντυπα του Ελληνα Μπερλουσκόνι. Για παράδειγμα, προ ημερών ο εκδότης των «Παραπολιτικών» και φίλος του υπόδικου Μαρινάκη Γιάννης Κουρτάκης έφερε (εν τη αφελεία του ή συνειδητά, δεν έχει καμία σημασία) στο φως τις πιο κρυφές και σκοτεινές σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη: πώς δηλαδή και πότε θα απαλλαγεί από την παρουσία του Κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με την… κουρτάκειο θεωρία (λέμε θεωρία γιατί μπορεί να του τα μετέφεραν κάπως αλλιώς από το Μαξίμου και αυτός… κάπως αλλιώς να τα αντιλήφθηκε) ο Κ. Καραμανλής είχε «ανακοινώσει» την πρόθεσή του στον Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της Κυριακής των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Θα είμαι υποψήφιος για τελευταία φορά…» φέρεται να του είπε. Ωστόσο όλες αυτές τις «στιχομυθίες» τις διαψεύδουν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. «Ουδέν ψευδέστερον» λένε από την Παναγή Κυριακού και προσθέτουν ότι όλοι αυτοί που ονειρεύονται «αποστρατεία Καραμανλή» θα λάβουν την απάντησή τους σε λίγες ημέρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της θα απαντήσει και στις «μύχιες σκέψεις» του Μητσοτάκη, του Μαρινάκη, του Κουρτάκη και όσων έχουν ανάλογες βεβαιότητες ότι «ο φυσικός και εκ των ιστορικών, πλέον, ηγετών της συντηρητικής παράταξης εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή». Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν δύο λεπτομέρειες που έχουν όμως τη σημασία τους. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Καραμανλής στις 14 Σεπτεμβρίου έκλεισε τα 63 του έτη και ως εκ τούτο δεν είναι σε φάση «πολιτικής απόσυρσης». Η δεύτερη και με ισχυρούς συμβολισμούς… λεπτομέρεια είναι ότι στην ομιλία του στη συμπρωτεύουσα θα δώσουν το παρών όλες οι γενιές των καραμανλικών, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σειρά παίρνουν Παυλόπουλος, Σαμαράς

Το σχέδιο Μητσοτάκη για αποστρατεία των «γαλάζιων» βαρόνων δεν είναι καινούργιο. Απλώς σήμερα έχει επικαιροποιηθεί με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ανθρωποι που εκ της θέσεώς τους γνωρίζουν τι συμβαίνει στα ενδότερα της ΝΔ υποστηρίζουν ότι από την πρώτη ημέρα που ανάλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης το τιμόνι της ΝΔ σχεδίαζε με τους στενούς συνεργάτες του την αποστρατεία του Κ. Καραμανλή, του Πρ. Παυλόπουλου και του Αντώνη Σαμαρά. Το επιχείρησε κάποιες φορές, αλλά όπως σημειώνουν «γαλάζιοι» παρατηρητές τα βήματά του χαρακτηρίζονταν από πολιτική δειλία και ενδεχομένως και φόβο. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά τόσο για τον Μητσοτάκη όσο και για τα υποψήφια «θύματά» του.

Πολιτική ταπείνωση

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το σχέδιο «πολιτικής ταπείνωσης» που έχει εκπονήσει το Μαξίμου για τον Αντ. Σαμαρά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Μετά τα «χαστούκια» Μητσοτάκη προς Σαμαρά με αφορμή τη «χαμένη» αντιπροεδρία στην Κομισιόν και τη «βουλιμία» του να εμπλέξει στο Novartis-gate τον Αλέξη Τσίπρα… ακολουθεί, καταπώς όλα δείχνουν, το τρίτο και τελειωτικό. Κι αυτό έχει να κάνει με την κρυφή επιθυμία του βουλευτή Μεσσηνίας να είναι αυτός που θα διαδεχθεί το 2020 τον Πρ. Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς –παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα– έχει ενημερώσει τον Κυρ. Μητσοτάκη μέσω κοινού γνωστού τους ότι ενδιαφέρεται σφόδρα για τη θέση του Παυλόπουλου. Η απάντηση που έλαβε από τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν ότι είναι «πρόωρες τέτοιες συζητήσεις» καθώς κι ότι «δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν και για κανέναν». Ωστόσο από το δικό μας ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός δεν συζητά ούτε γι’ αστείο να προτείνει τον Αντ. Σαμαρά για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ίδια αντιμετώπιση, τέλος, θα έχει την κρίσιμη ώρα και ο σημερινός ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος. Η απόφαση Μητσοτάκη είναι ειλημμένη, υποστηρίζει καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή τονίζοντας ότι «ο νέος πρόεδρος θα είναι γυναίκα η οποία δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην κεντρική πολιτική σκηνή». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι εξάλλου «θα ήταν παράδοξο ο Μητσοτάκης που το 2015 με μια επιστολή-κόλαφο δεν ψήφισε τον Πρ. Παυλόπουλο να τον προτείνει σήμερα για πρόεδρο Δημοκρατίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter