Σχέδιο «θερμοστάτης»: Η κυβέρνηση βρήκε τη «λύση» – «Η φθηνότερη ενέργεια είναι, αυτή που δεν καταναλώνουμε»

Σχέδιο «θερμοστάτης»: Η κυβέρνηση βρήκε τη «λύση» – «Η φθηνότερη ενέργεια είναι, αυτή που δεν καταναλώνουμε»

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα να δηλώνει προκλητικά πως «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε» την στιγμή που εκατομμύρια νοικοκυριά πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα από τους απανωτά τσουχτερούς λογαριασμούς ενέργειας που τους έρχονται, κάνοντας ήδη όσο περισσότερη οικονομία μπορούν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας,  ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι αποτελέσματα θα φέρουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες εξειδικεύτηκαν από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

-Δημιουργείται ένα ψηφιακο σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

-Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.

-Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Συγκεκριμένα, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια στο Δημόσιο, κλείνουν κλιματιστικά, φώτα και υπολογιστές, χαμηλώνουν θερμοκρασία κτλ, και…. τιμωρία για όσους δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει το σχέδιο «θερμοστάτης» ή ακόμη και «μαχαίρι» στα οικονομικά κίνητρα αν πιάσουν τους στόχους αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν… καλύτερα. Ενεργός θα είναι ο ρόλος των εργαζομένων, αφού εκτός των ενεργειακών υπεύθυνων, οι εργαζόμενοι καλούνται να προσέχουν σε τι θερμοκρασία είναι τα κλιματιστικά, αν όταν φεύγουν είναι όλα (κλιματιστικά, φώτα, υπολογιστές) κλειστά και να ανοίγουν τα παράθυρα 10 λεπτά ανά 3 ώρες.

Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του Δημοσίου και θα καταγράφονται οι λογαριασμοί του ρεύματος, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Επίσης, με ΚΥΑ θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανά φορέα και υπουργείο. που με τη σειρά τους θα ορίσουν υπευθύνους ανά κτήριο.

Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει ένας φορέας, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Για όσους δεν «πιάσουν» τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια!

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος!

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο στόχος του 10% να προσαρμόζεται ανά φορέα και περίπτωση λόγω ειδικών συνθηκών.

Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% είπε η γγ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ζητήθηκε επίσης από τους εργαζόμενους, ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και ανοίγουν τα παράθυρα, να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, κλιματιστικά όταν φεύγουν από το γραφείο και να προσέχουν η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή.

Θα τοποθετηθούν επίσης στόρια και κουρτίνες και προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter