Σχεδόν 600 εκατ. ευρώ πάνω τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού!

Σχεδόν 600 εκατ. ευρώ πάνω τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού!

Δύο ενθαρρυντικά μηνύματα από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, κρατάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα οποία αναμένεται να τεθούν στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει με τους θεσμούς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον ο αρμόδιος υπουργός κ. Ε. Τσακαλώτος:

Το πρώτο ότι μειώνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που χρωστούν στην Εφορία και το δεύτερο ότι τα καθαρά έσοδα από φόρους, χωρίς να υπολογιστούν οι επιστροφές (φόρου) ξεπερνούν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 12,099 δις. ευρώ, έναντι στόχου 11,5 δις. ευρώ που παραπέμπει σε πραγματική αύξηση 594 εκατ. ευρώ. Και υποτίθεται για ένα δίμηνο, το οποίο ουσιαστικά είναι «νεκρό» από την καταβολή τακτικής φορολογίας, αφού έχει προηγηθεί ένας Δεκέμβριος καυτός που περιλαμβάνει την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.

Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το πλήθος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησε από τα 4.107.315 σε 3.964.279 ενώ οριακή μείωση κατέγραψε και το πλήθος όσων βρίσκονται υπό τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, από 1.757.439 σε 1.739.301.

Την ίδια ώρα, το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έφτασε τα 2,320 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 1,096 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζουν υπέρβαση 7,9% σε σχέση με τον στόχο, οι δαπάνες -η υποεκτέλεση των οποίων δίνει δυναμικό παρών τα τελευταία χρόνια- είναι «συγκρατημένες» κατά 335 εκατ. ευρώ, μέγεθος συγκριτικά μικρό σε σχέση με τις προηγούμενες επιδόσεις.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση, ότι ένα μεγάλο μέρος της συγκράτησης αυτής οφείλεται στις μειωμένες επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. «Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 150 εκατ. ευρώ». «Παραφωνίες» πάντως συνεχίζουν να καταγράφονται στο μέτωπο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου τη θετική πορεία των εσόδων (υπέρβαση κατά 529 εκατ. ευρώ) επισκιάζει η υστέρηση των δαπανών κατά 332 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter