Σχοινάς στη Βουλή: Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση

Σχοινάς στη Βουλή: Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση

Τα τρία θεμέλια πάνω στα οποία θα θεσπιστεί το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο παρέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τίτλος που επικρίθηκε σφόδρα λόγω και των διθυραμβικών σχολίων που κέρδισε από την Μ. Λεπέν, επισήμανε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου για την μετανάστευση αποτελεί πλέον ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι «εντελώς ξεπερασμένο».

«Ήρθε η ώρα να διορθωθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας που έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος» είπε αναφορικά με το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο και παρουσίασε τις τρεις βασικές πτυχές του.

Κατά τον Μ. Σχοινά, η εμπειρία από την έως τώρα ελλιπή διαχείριση του ζητήματος οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση» γιατί «όλα συνδέονται με όλα. Δεν υπάρχει μια πλευρά της μεταναστευτικής πολιτικής που μπορεί να δώσει λύση στις υπόλοιπες». Ξεκαθάρισε πως το νέο σχέδιο πρέπει να αρχίσει από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης, εκεί που η κοινοτική χρηματοδότηση δεν έχει καταφέρει να «κρατήσει» τους ανθρώπους δημιουργώντας δουλειές και ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να εναποθέτουν τη ζωή τους στα χέρια των λαθρεμπόρων. «Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορά μας» διαπίστωσε.

Δεύτερον, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί «κοινή ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ γιατί χωρίς αυτήν την προϋπόθεση δεν διασφαλίζεται αλληλεγγύη. «Για να πείσουμε τα κράτη – μέλη ότι χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη πρέπει να κατοχυρώσουμε την υπευθυνότητα» είπε και πρόσθεσε πως σε λίγους μήνες η νέα FRONTΕX που θα λέγεται «ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή» πρέπει να αρχίσει να εκπαιδεύεται στις συνοριακές περιοχές της Ένωσης. «Πρέπει να δουν οι τοπικές κοινωνίες στα σύνορα της Ένωσης ότι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή είναι κοντά τους» κατέστησε σαφές.

Τρίτος πυλώνας είναι το «μεγάλο και πειστικό πρόγραμμα επιστροφών». «Η Ευρώπη πάντα θα στέκεται στο ύψος που επιβάλλει η προστασία των αδύναμων του πλανήτη. Αυτήν την ευθύνη δεν μπορούμε να την βγάλουμε από τους ώμους μας» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως όσοι δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέφονται. «Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι επιστροφές είναι άλλη μία αποτυχία της Ευρώπης» παραδέχτηκε παραθέτοντας παράλληλα και το επιχείρημα πως η αύξηση των ροών προς την Ευρώπη δεν συνοδεύτηκε με αύξηση των επιστροφών.

Σχέδιο κρίσης και ελληνοτουρκικά

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει το επόμενο διάστημα και ένα σχέδιο κρίσης λόγω των ρευστών γεωπολιτικών συνθηκών που επικρατούν. Ως προς τα ελληνοτουρκικά, επέκρινε προσεκτικά την τουρκική προκλητικότητα, αναγνωρίζοντας όμως στη γειτονική χώρα ότι φιλοξενεί περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο πληθυσμό προσφύγων. «Η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας παρήγαγε αποτελέσματα» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας ότι η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα στο οποίο και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν περισσότερα οφέλη από την συνεργασία «παρά επιμολύνοντας ακόμα περισσότερο το ευρύτερα δύσκολο πλαίσιο».

«Ο καρκίνος θα αγγίξει το 40% των ευρωπαίων πολιτών»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πως μαζί με την κύπρια επίτροπο θα παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο, το οποίο θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της εν λόγω ασθένειας που «θα αγγίξει το 40% των ευρωπαίων πολιτών κάποια στιγμή στη ζωή τους». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter