«Σχολιαστής δημοσιευμάτων» δηλώνει ο Οικονόμου παρά τις διαψεύσεις Ρουμπάτη

«Σχολιαστής δημοσιευμάτων» δηλώνει ο Οικονόμου παρά τις διαψεύσεις Ρουμπάτη

Ρόλο σχολιαστή δημοσιευμάτων φαίνεται πως επιφυλάσσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για τον εαυτό του, ακόμα και για δημοσιεύματα για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι έχουν απαντήσει διαψεύδοντας τις αναφορές. Έτσι, παρότι το documentonews.gr του έθεσε ερώτημα για τη διάψευση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, σε σχέση με τις αναφορές του, ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε στις χθεσινές του δηλώσεις, καλώντας για «κάποια κατηγορηματική διάψευση», υποστηρίζοντας πως το «ζήτημα» είναι η παρακολούθηση Πιτσιόρλα, μην κρύβοντας την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εκτρέψει τη συζήτηση από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων με ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου σε «υπόθεση Πιτσιόρλα».

Ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε στις χθεσινές του δηλώσεις, καλώντας για «κάποια κατηγορηματική διάψευση», υποστηρίζοντας πως το «ζήτημα» είναι η παρακολούθηση Πιτσιόρλα. Παράλληλα, σε αντιδιαστολή με το αυγουστιάτικο «σόου» Τασούλα και τις δικές του δηλώσεις για τις διαρροές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αρκέστηκε στο «καλό θα ήταν να μην υπάρχουν διαρροές».

Την Τετάρτη, μετά την κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Τσίπρα, Γιάννη Ρουμπάτη στην Εξεταστική Επιτροπή, ο τελευταίος αντέδρασε έντονα σε δημοσιεύματα με «χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα» της κατάθεσής του, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ παραπληροφόρησης». «Όπως φαίνεται από δημοσιεύματα, άλλες προσδοκίες έτρεφε ο κ. Τσίπρας από την Εξεταστική και άλλα αποκαλύπτονται. Φαίνεται πως όχι μόνον η ΕΥΠ – επί των ημερών του- παρακολουθούσε τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ότι επιχειρήθηκε η πώληση εθνικού εδάφους σε εταιρεία συριακών (!) συμφερόντων στην οποία είχε εμπλοκή ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον αναβάθμισε και πολιτικά! Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε η Εξεταστική να ασχοληθεί και με τη δική του περίοδο ευθύνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων στη χθεσινή του δήλωση ο Γ. Οικονόμου, πριν ο Γ. Ρουμπάτης προχωρήσει στη δημόσια δήλωση-διάψευση του.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”. Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες  οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα» ανέφερε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ για την κατάθεσή του, διαψεύδοντας τα όσα δημοσιεύτηκαν σε φιλοκυβερνητικά μέσα. «Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο» ανέφερε ακόμα, ενώ διέψευσε και τις αναφορές που αναπαρήγαγε ο Γ. Οικονόμου, τονίζοντας πως λυπάται που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης που θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη, με την υπογράμμιση πως «όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα».

«Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε “Συριακά Κεφαλαία” που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο. Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Συροι υπήκοοι. Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει  την ΕΥΠ  για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα» ήταν η αναφορά του Γ. Ρουμπάτη στη δήλωσή του για τα «συριακά κεφάλαια».

Χτες κατήγγειλαν τις διαρροές, σήμερα τις επικαλούνται

Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στις χθεσινές του αναφορές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ επί των ημερών του κυρίου Τσίπρα παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι έτσι κι αλλιώς πολιτικό πρόσωπο, αλλά εν πάσει περιπτώσει τον παρακολουθούσε και μετά που έγινε υπουργός. Προκύπτει με σαφήνεια ότι ο κύριος Πιτσιόρλας δεν είχε ιδέα για την παρακολούθησή του».

Ακόμα, παρά τη δήλωση Ρουμπάτη πως «ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα» και πως «ο τότε πρωθυπουργός δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «παρά το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν υπάγονταν τότε στον κύριο Τσίπρα, βλέπουμε ότι υπήρχε μια συνεχής ενημέρωση του διοικητού της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις στελεχών της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα προς τον ίδιο τον κύριο Τσίπρα».

Αμέσως μετά τις παραπάνω αναφορές, θέσαμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης το ζήτημα των χθεσινών διαψεύσεων του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ρωτώντας εάν εμμένει στις χθεσινές του δηλώσεις, αλλά και για ποιον λόγο παρά τις «καταγγελίες» του ίδιου και του Προέδρου της Βουλής μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τον περασμένο Αύγουστο, σήμερα δεν είδαμε αντίστοιχη καταδίκη για τις διαρροές.

«Εχτές, μετά τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεστε, υπήρξε αντίδραση του κυρίου Ρουμπάτη, που μίλησε ακόμα και για πλαστογράφηση των όσων ανέφερε μέσα στην Επιτροπή. Εσείς εκδώσατε και μία ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα που είχαν έρθει στο φως νωρίτερα. Είδαμε μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Αυγούστου, την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής και της δική σας για τη διαρροή των όσων συνέβησαν στην Επιτροπή. Αρχικά, εμμένετε στις χθεσινές σας δηλώσεις; Και δεύτερον, γιατί δεν είδαμε αντίστοιχη αντίδραση του κυρίου Τασούλα και εχθές;» ήταν το ερώτημα που έθεσε το documentonews.gr στον Γ. Οικονόμου.

«Δεν έχω δει να διαψεύδεται η παρακολούθηση του κυρίου Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ την περίοδο που ήταν στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα, επί των ημερών του κυρίου Τσίπρα. Αν υπάρξει κάποια κατηγορηματική διάψευση ότι αυτό δεν έγινε, είμαι έτοιμος και εγώ να διορθώσω. Αλλά νομίζω ότι αυτό που αποτελεί το βασικό γεγονός της συζήτησης και του προβληματισμού, αυτό είναι το ζήτημα, δεν έχει διαψευστεί από πουθενά. Κατά τα άλλα εγώ σχολιάζω δημοσιεύματα που βλέπω», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας τον ρόλο του ως «σχολιαστή δημοσιευμάτων», ακόμα και εκείνων που έχουν διαψευστεί.

Όσο για τις διαρροές που επικαλέστηκε και ο ίδιος, σε αντίθεση με τις αγανακτισμένες καταγγελίες του περασμένου Αυγούστου, όταν ο ίδιος και ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατήγγειλαν ακόμα και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης για την «μετάδοση» της συνεδρίασης, σήμερα αρκέστηκε σε ένα «καλό θα ήταν να μην υπήρχαν διαρροές, μένουμε σε αυτή την άποψη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter