Συγκάλυψη, εργαλειοποίηση και ευθύνες

Συγκάλυψη, εργαλειοποίηση και ευθύνες

Η κοινωνία φτάνει στα όρια της εξάντλησης, μετρώντας τις πληγές της εδώ και έναν χρόνο από τα απανωτά lockdowns. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θυμάτων του κορονοϊού, με τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας να βρίσκονται στο κόκκινο, στερούμενες επάρκειας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ΜΕΘ. Η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση εκρήγνυται, οι παραγωγικοί κλάδοι βουλιάζουν.

Ενώ λοιπόν υπάρχει ψυχολογική και σωματική πίεση από την γκρίζα και εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, η αστυνομική αυθαιρεσία, βία και καταστολή αυξάνονται. Τελευταίο συμβάν ο ξυλοδαρμός πολιτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και η καταδρομική επίθεση σε χώρο όπου βρίσκονταν οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Δυστυχώς, η βία συνεχίστηκε και στη συγκέντρωση στον ίδιο χώρο, στην οποία με εγκληματικό τρόπο τραυματίστηκε αστυνομικός.

Η κυβέρνηση θα όφειλε με αποτελεσματικότητα να εκτονώνει την ένταση και να διατηρεί την κοινωνική ειρήνη. Να σβήνει φωτιές και όχι να τις ανάβει.

Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί με την εντελώς αντίθετη λογική. Η πολιτική της πρακτική κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Δεν επιθυμεί τη δημιουργία κλίματος ενότητας και ομοψυχίας. Αντίθετα, επιδιώκει τη δημιουργία αντιπάλων, την τεχνητή όξυνση, την ένταση, τη σύγκρουση, τα επεισόδια και τον διχασμό για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και για να συγκαλύψει την παταγώδη αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας.

Ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση συνολικά, από την αρχή της θητείας της, εργαλειοποιούν το δόγμα «νόμος και τάξη» και το έχουν μετατρέψει σε τρομοκράτηση και πάταξη. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ολοι θυμούνται το κυνήγι δεκαπεντάχρονων παιδιών στους κινηματογράφους για την ταινία «Τζόκερ», τη σύλληψη δεκατετράχρονων παιδιών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την κατάλυση του ασύλου της οικίας και τον ξυλοδαρμό του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τον ξυλοδαρμό οικογένειας στα Σεπόλια κ.ά. Τα τελευταία γεγονότα όμως στη Νέα Σμύρνη ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με την πολιτική αυτή να θέτει τελικά σε κίνδυνο και τους πολίτες και τους αστυνομικούς.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει το θράσος να αποδίδει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Να ψάχνει στους πολιτικούς αντιπάλους της να βρει υποκινητές της οργής των πολιτών. Αδυνατεί να δει την αλήθεια, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ίδια η κυβερνητική πολιτική είναι που προκαλεί την αντίδραση των πολιτών. Είναι η αποτυχημένη κυβερνητική της πολιτική που οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία σε αδιέξοδο. Είναι η κυβερνητική πολιτική που εκμεταλλεύεται την πανδημία, καταστρατηγεί το σύνταγμα και καταργεί εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι η κυβερνητική της πολιτική που δυναστεύει τους πολίτες και οδηγεί σε λουκέτα, φτωχοποίηση και ανεργία.

Τώρα ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και τον κ. Αλιβιζάτο και την επιτροπή του. Τώρα δηλώνει ότι επιθυμεί να υιοθετήσει τις προτάσεις της, που για ένα χρόνο τις είχε στο συρτάρι του!

Αν λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί να υπάρχουν αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα όλες αυτές τις πρακτικές πόλωσης και διχασμού και να μεριμνήσει για να εκτονώσει την ένταση που η ίδια δημιούργησε με την ανοχή και τις συμπεριφορές της. Να πολιτευτεί με νηφαλιότητα, κατευναστική διάθεση και ενωτικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς όμως, δεν αισιοδοξούμε. Η ΝΔ έδειξε από την πρώτη στιγμή τις αντιλαϊκές προθέσεις της και μένοντας πιστή στο σχέδιό της χρησιμοποιεί ακόμη και την πανδημία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «ελίτ».

Η απάντηση όμως δεν θα αργήσει να δοθεί. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην κοινωνία και δεν μπορούν να σβηστούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οσοι και εάν είναι οι περιορισμοί που θα προσπαθήσουν να μας επιβληθούν στο επόμενο διάστημα, η κυβερνητική αναλγησία προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών.

Ο Διονύσης Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας, αναπληρωτής τομεάρχης προστασίας του πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter