Σύγκαμα: Η… κατάρα του δρομέα και πως αντιμετωπίζεται

Σύγκαμα: Η… κατάρα του δρομέα και πως αντιμετωπίζεται

Σίγουρα σας έχει τύχει να τριφτούν τα πόδια σας τόσο έντονα με το δέρμα σας ενώ τρέχετε, τόσο που να νιώθετε σαν να σας τα έχουν γδάρει με ένα τρίφτη τυριού. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι περνούν τη γραμμή τερματισμού, συνειδητοποιώντας ότι το θέαμα των θηλών τους από το κάψιμο προκαλεί ανατριχίλα σε όσους σας κοιτάνε.

Το σύγκαμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τους δρομείς. Συμβαίνει όταν διαφορετικά σημεία του δέρματος τρίβονται μεταξύ τους ή με τα ρούχα όταν είμαστε ιδρωμένοι. Όποιος το έχει πάθει γνωρίζει πόσο επώδυνο είναι, συνεπώς η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Μπορεί να το πάθουμε σε κάθε σημείο του σώματός μας αλλά οι μηροί, η βουβωνική περιοχή, οι μασχάλες και το σημείο κάτω από το στήθος, οι θηλές, είναι τα πιο επίφοβα και ευάλωτα σημεία για να γίνει η ζημιά. Τα συμπτώματα ενός συγκάματος είναι πως το δέρμα γίνεται κόκκινο, ερεθισμένο και φυσικά πολύ ευαίσθητο ενώ ταυτόχρονα, πονάει πολύ μέχρι το συγκεκριμένο έγκαυμα να υποχωρήσει.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος, η συνεχόμενη επαφή του δέρματος με πολλαπλά σημεία του σώματος και φυσικά, ο ιδρώτας κάνει τους δρομείς καθώς και άλλους αθλητές αντοχής να είναι… φαβορί για να συγκαούν. Η υπερβολική υγρασία από την εφίδρωση, τα θαλάσσια σπορ όπως το κολύμπι και οι υγρές καιρικές συνθήκες, αυξάνουν τις πιθανότητες.

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να αποφύγετε το σύγκαμα

Φορέστε βαμβακερά ρούχα: Το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να τον κρατά μακριά από το σώμα και να ελαχιστοποιεί το τρίψιμο του ιδρωμένου δέρματος και τον ερεθισμό.

Μην φοράτε σουτιέν όταν προπονείστε: Αυτή η συμβουλή αφορά τις γυναίκες για τις οποίες το σύγκαμα είναι μια πολύ αυξημένη πιθανότητα λόγω του απλού συμβατικού σουτιέν. Γι’ αυτό όταν τρέχετε κάντε το χωρίς τέτοιου είδους σουτιέν. Ένα αθλητικό κάνει καλύτερα τη δουλειά.

Φορέστε όσο πιο στενά ρούχα γίνεται: Όπως το σουτιέν στις γυναίκες είναι ένα ρούχο που προκαλεί μια έντονη και επιπλέον τριβή με το ιδρωμένο δέρμα, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με πολλά ρούχα. Γι’ αυτό είναι καλό να φοράτε όσο πιο στενά ρούχα γίνεται ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα της τριβής, η οποία ενισχύεται με τα χαλαρά ενδύματα.

Καλύψτε τις θηλές σας: Υπάρχουν συγκεκριμένα προστατευτικά εξαρτήματα που λειτουργούν σαν έμπλαστρα προκειμένου να προστατεύουν τις θήλες σας από την πιθανότητα του συγκάματος. Χρησιμοποιείστε τα. Φυσικά, αυτή είναι μια συμβουλή που αφορά τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Πίνετε πολλά υγρά: Αν το σώμα σας παραμένει ενυδατωμένο τότε το σώμα σας αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τον ιδρώτα και έτσι μειώνετε η πιθανότητα να σας προκαλέσει σύγκαμα.

Πως να αντιμετωπίσετε το σύγκαμα εφόσον το πάθετε:

Πλύνετε το σημείο στο οποίο έχετε πάθει τη ζημιά: Πρέπει να κάνετε μπάνιο άμεσα με το που συγκαείτε με χλιαρό νερό και αν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να αποφύγετε τα βακτήρια που μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Απλώστε μια κρέμα πάνω στο σημείο: Αφού στεγνώσει το δέρμα, εφαρμόστε μια θεραπευτική αλοιφή που αντιμετωπίζει τα εγκαύματα. Καλό είναι να είναι και αντιβακτηριακή και περιέχει οξείδιο ψευδαργύρου ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter