Συγκεχυμένες πληροφορίες για γενική εκεχειρία στη Συρία

Συγκεχυμένες πληροφορίες για γενική εκεχειρία στη Συρία

H Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν επί πρότασης προς την επίτευξη γενικής εκεχειρίας στη Συρία, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα μεσάνυχτα. Ωστόσο ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως επιβεβαιώνει την είδηση, το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει ακόμα επίσημα θέση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν συμφωνήσει σε μία πρόταση για γενική εκεχειρία στη Συρία την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωνε ότι η χώρα του έχει προετοιμάσει μία τέτοια πρόταση.

“Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση αυτή τη στιγμή. Δεν διαθέτω επαρκείς πληροφορίες”, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

“Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους τούρκους συναδέλφους μας για να συζητήσουμε διάφορες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Αστάνα”, είπε ο ίδιος αναφερόμενος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία τις οποίες η Ρωσία θέλει να διοργανώσει στο Καζακστάν.

“Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της αναζήτησης μίας πολιτικής λύσης για τη Συρία”.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε “αδύνατη” μία ειρηνευτική μετάβαση στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην κυβέρνηση καθώς η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να την κάνει αποδεκτή.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, η οποία θα παρουσιαστεί στις αντιμαχόμενες πλευρές για την επέκταση της εκεχειρίας που εφαρμόστηκε πρόσφατα στο Χαλέπι ώστε να επιτραπεί στους αμάχους και στους αντάρτες να εκκενώσουν την πόλη.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία δήλωσαν έτοιμες την περασμένη εβδομάδα να μεσολαβήσουν για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έπειτα από τη διεξαγωγή συνομιλιών στη Μόσχα όπου υιοθέτησαν διακήρυξη που καθορίζει τους όρους τους οποίους θα πρέπει να ικανοποιεί η όποια συμφωνία.

Το Reuters επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα χωρίς να υπάρξει κάποια πηγή διαθέσιμη για να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Συρία: 22 άμαχοι νεκροί

Τουλάχιστον 22 άμαχοι, ανάμεσά τους δέκα παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές κατά χωριού που ελέγχει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άμαχοι ήταν μέλη δυο οικογενειών του χωριού Χόζνα στην πετρελαϊκή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία ελέγχεται σχεδόν στο σύνολό της από το ΙΚ και αποτελεί συχνά στόχο βομβαρδισμών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Η Ντέιρ Εζόρ είναι η μόνη συριακή επαρχία που ελέγχεται σχεδόν στο σύνολό της από το ΙΚ. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ δεν ελέγχει παρά ένα μικρό μέρος της ομώνυμης πρωτεύουσάς της.

Δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας, έπειτα από αυτήν της Χομς στην κεντρική Συρία, η Ντέιρ Εζόρ συνοδεύει με το Ιράκ.

Το ΙΚ διαπράττοντας ωμότητες στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και πολύνεκρες επιθέσεις κυρίως στην Ευρώπη αποτελεί στόχο στρατιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορα μέτωπα της Συρίας όπως και στο Ιράκ, όπου είχε ανακηρύξει το 2014 ένα “χαλιφάτο”.

Στη Συρία, η οργάνωση αποτελεί στόχο βομβαρδισμών από αεροσκάφη του συνασπισμού, της Τουρκίας, του συριακού καθεστώτος και του Ρώσου συμμάχου του στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), του Ντέιρ Εζόρ και της Ράκα (βορειοανατολικά). Η Ράκα είναι το πιο συμβολικό της προπύργιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter