Συγκρατημένη ικανοποίηση στην Ευρώπη για το «πάγωμα» των αμερικανικών δασμών

Συγκρατημένη ικανοποίηση στην Ευρώπη για το «πάγωμα» των αμερικανικών δασμών

Με πολλούς αστερίσκους χαιρέτησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει προσωρινά, μέχρι την 1η Μαΐου, την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.

Σε κοινή δήλωση τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν να εξαιρεθεί μόνιμα την Ένωση από τους νέους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

«Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η υπερπαραγωγή», αναφέρουν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. που σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Και συνεχίζουν: «[Οι ηγέτες της ΕΕ] σημειώνουν πως τα φορτία χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαιρεθεί προσωρινά από τα μέτρα αυτά, και καλούν αυτή η εξαίρεση να γίνει μόνιμη».

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής επαναλαμβάνουν ακόμη «τη δέσμευσή τους στις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαμόγελα και αστερίσκοι από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο

«Ας καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση, η οποία σηματοδοτεί μια πρόοδο, ας συνεχίσουμε να μιλάμε», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Αλλά ας μην τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας καλωσόρισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που αποφύγαμε μια κατάσταση για τη γερμανική βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου και τους εργάτες της που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Δεν θέλουμε περαιτέρω μονομερή μέτρα· θέλουμε αντίθετα συνετές συμφωνίες», πρόσθεσε. «Ο στόχος μας είναι ότι στο τέλος των συνομιλιών αυτών, η αρχιτεκτονική του διεθνούς εμπορίου πρέπει να είναι περισσότερο σταθερή – πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία, όχι λιγότερη».

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης σήμερα ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε γνώμη για την επιβολή εμπορικών δασμών στον ευρωπαϊκό χάλυβα.

«Ήταν μια κακή απόφαση από την αμερικανική κυβέρνηση για την Ευρώπη και η γαλλική βιομηχανία θα δεχόταν πλήγμα από τη μονομερή αύξηση των τελωνειακών δασμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

«Η Ευρώπη είχε δηλώσει σαφώς την πρόθεσή της να απαντήσει και να μπει σ’ έναν εμπορικό πόλεμο… Είναι καλό το ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τις αυξήσεις των δασμών», πρόσθεσε ο Γάλλος εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε επίσης από τις Βρυξέλλες την κίνηση των ΗΠΑ.

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter