Σύγκρουση κορυφής με φόντο Ολυμπιακό

Με τον συνδυασμό Πειραιάς Νικητής είχαν εκλεγεί ο «πρώτος δημοτικός σύμβουλος» και ουσιαστικός επικεφαλής Βαγγέλης Μαρινάκης στην πρώτη του κάθοδο στον πολιτικό στίβο και ο Πέτρος Κόκκαλης ως δεύτερος πυλώνας της «ολυμπιακής οικογένειας» – ένα μέτωπο που έχει διαρραγεί λόγω πολιτικών φιλοδοξιών και οικονομικών διαφορών

«Οπως σας είχαμε προαναγγείλει επετεύχθη συμφωνία με τον κ. Μαρινάκη. Από εδώ και πέρα η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενισχύεται σημαντικά και θα διεκδικήσει όλα αυτά που διεκδικούσε και τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μία συνεργασία που έχει ως βασικό γνώμονα την πρόοδο και την ενίσχυση της ΠΑΕ Ολυμπιακός».

Ηταν 18 Ιουνίου 2010 όταν ο Ολυμπιακός άλλαζε σελίδα και ο απερχόμενος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Σ. Κόκκαλης εξερχόμενος από τα γραφεία της «ερυθρόλευκης» εταιρείας επισημοποιούσε με δήλωσή του στους δημοσιογράφους την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του στον εφοπλιστή Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος με τη σειρά του δήλωνε: «Συζητήσαμε για το καλό του Ολυμπιακού, για το μέλλον της ομάδας, την προοπτική και την ελπίδα. Η συμφωνία έγινε για το καλύτερο του Ολυμπιακού στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Ο κ. Κόκκαλης θα παραμείνει πρόεδρος της ομάδας».

Πέρασαν σχεδόν εννέα χρόνια από τότε που τίποτε δεν προμήνυε τον πόλεμο που θα ξεσπούσε μεταξύ των δύο επιχειρηματιών, ειδικά μετά τα δημόσια εγκωμιαστικά σχόλια. Μάλιστα ο Βαγγ. Μαρινάκης είχε διατηρήσει τότε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους της διοίκησης Κόκκαλη, με πρώτο τον σημερινό δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη. Οι δύο επιχειρηματίες είχαν συμφωνήσει να βάλει ο Μαρινάκης 50 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για το 67%, ενώ το 13,48% θα έμενε στον Κόκκαλη…

Αγκάθι 20 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Μαρινάκη – Κόκκαλη αποδείχτηκε τελικά το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Το 2004 η Eurobank εξέδωσε ομολογιακό δάνειο που χρηματοδότησε την κατασκευή του νέου γηπέδου. Η συμφωνία προέβλεπε ότι θα αποπληρωνόταν από τα έσοδα του γηπέδου. Ομως τα έσοδα μειώθηκαν κατά πολύ και κανείς δεν αποπλήρωνε πλέον το δάνειο, με αποτέλεσμα το ανεξόφλητο χρέος να φτάσει τα 20 εκατ.! Και ο πόλεμος για το ποια πλευρά έπρεπε να αποπληρώνει το δάνειο ξέσπασε.

Η πλευρά Μαρινάκη υποστηρίζει ότι ήταν υποχρέωση του Κόκκαλη να αποπληρώσει το δάνειο αλλά δεν το έκανε και τονίζει ότι η εταιρεία Θρύλος ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται το γήπεδο, ανήκει κατά το ήμισυ σε εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Σ. Κόκκαλη. Η απάντηση του πρώην ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού ήταν μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία υποστήριξε ότι «έχω μεταβιβάσει το ποσοστό που είχα στην εταιρεία μαζί με την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Μαρινάκη και έχουμε καταβάλει ήδη τους σχετικούς φόρους»…

Τα ανοιχτά μέτωπα

Πέρα από τη μάχη για τα χρέη του γηπέδου, ο πόλεμος μαίνεται και σε άλλα μέτωπα 1 με φόντο τον Ολυμπιακό:

1. Η πλευρά Μαρινάκη κατηγορεί τον Σ. Κόκκαλη ως υπεύθυνο για το «κυνηγητό» που δέχεται ο Ολυμπιακός από τη διαιτησία. Από τον Πειραιά αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Ολυμπιακός έχασε τον έλεγχο στην ΕΠΟ και την ΚΕΔ επειδή τους έκανε πόλεμο ο παλιός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Αιγάλεω Θωμάς Μητρόπουλος, για τον οποίο όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα υποστηρίζει ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια. Ηταν άλλωστε εκ των στενών συνεργατών του Σ. Κόκκαλη όταν εκείνος έπαιρνε διαδοχικά πρωταθλήματα και οι καταγγελίες για την «παράγκα του μπαρμπα-Θωμά» έδιναν και έπαιρναν. Ο οποίος Θωμάς έχει καταδικαστεί ήδη για χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους στο σκάνδαλο στημένων 2 αγώνων, το «Κοριόπολις»...

2. Η πλευρά Βαγγ. Μαρινάκη χρεώνει στον πρώην ιδιοκτήτη και την… παρέμβαση της UEFA στην ΕΠΟ με την επιβολή της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, καθώς και τον ερχομό ξένων διαιτητών στις εγχώριες διοργανώσεις. Πώς συνδέουν τον Σ. Κόκκαλη με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία; Λόγω της σχέσης του με τον γενικό γραμματέα της Θόδωρο Θεοδωρίδη, γιο του πρώην αντιπροέδρου της ΠΑΕ και παλαίμαχου γκολκίπερ της ομάδας Σάββα Θεοδωρίδη! Τον Θ. Θεοδωρίδη φωτογραφίζουν σε κάθε ευκαιρία ως υπεύθυνο των κακών διαιτησιών, όπως λένε, σε βάρος του Ολυμπιακού (και) στα 3 ευρωπαϊκά παιχνίδια.

3. Η ανανέωση της σύμβασης ανάμεσα στην Intralot του Σ. Κόκκαλη και στον ΟΠΑΠ, στον οποίο διατηρεί μικρό ποσοστό ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, αποτέλεσε ακόμη ένα επεισόδιο. Ο Μελισσανίδης είναι για τον Μαρινάκη «μισητός εχθρός» όχι μόνο λόγω ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης, αλλά και γιατί ο εφοπλιστής πιστεύει ότι ο ηγέτης του «δικεφάλου» είναι από τους υπεύθυνους των δικαστικών διώξεων που υφίσταται. Τελευταία πράξη σε αυτό το σίριαλ η σύνδεση έργου της περιφέρειας που πήρε εταιρεία του Σ. Κόκκαλη 4 με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

4. Ο Σ. Κόκκαλης, βάσει της αρχικής συμφωνίας, κατείχε ποσοστό 13,48% των μετοχών στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ομως όταν ξεκίνησε η κόντρα με τον Μαρινάκη, ο τελευταίος προχώρησε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και μείωσε το ποσοστό του Κόκκαλη σε λιγότερο από 3%. Οταν δε άρχισαν τα «μαχαιρώματα» για το «Γ. Καραϊσκάκης», ο Κόκκαλης παραιτήθηκε 5 από μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ…

5.Στο λιμάνι τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν ήταν τόσο χουβαρντάς όσο έδειχνε, γιατί «άφησε αρκετά χρέη σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη, τα οποία κάλυψε 6 ο Βαγγέλης Μαρινάκης».

6. Ο Βαγγ. Μαρινάκης φέρει βαρέως το γεγονός ότι «ο Κόκκαλης δεν με στήριξε ποτέ είτε με κάποια δήλωση είτε με πράξεις στον “πόλεμο” που δέχομαι από παντού, ενώ ήταν άφαντος σε όλες τις δικαστικές περιπέτειες του προέδρου του Ολυμπιακού…».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.